Байден відреагував на вбивство лідера «Хезболли»

Ліквідація лідера угрупування «Хезболла» Хасана Насралли є «проявом справедливості для його численних жертв, включаючи тисячі американців, ізраїльтян і ліванських цивільних», зазначив Джо Байден

Ліквідація лідера угрупування «Хезболла», визнаного терористичною організацією в США, Хасана Насралли є «проявом справедливості для його численних жертв, включаючи тисячі американців, ізраїльтян і ліванських цивільних», йдеться у заяві президента США Джо Байдена, опублікованій на сайті Білого дому

«Хасан Насралла та терористичне угруповання «Хезболла», яке він очолював, відповідальні за вбивство сотень американців протягом чотирьох десятиліть панування терору. Його смерть від ізраїльського авіаудару є проявом справедливості для його численних жертв, включаючи тисячі американців, ізраїльтян і ліванських цивільних», – зазначив він.

За словами Байдена, удар, у результаті якого було вбито Насраллу, «відбувся в ширшому контексті конфлікту, який почався з нападу «Хамасу», визнаного терористичною організацією в США, 7 жовтня 2023 року».

«Наступного дня Насралла схвалив доленосне рішення об’єднатися з «Хамасом» і відкрити те, що він назвав «північним фронтом» проти Ізраїлю», – додав глава Білого дому.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хаос і смерті: Як ліванці борються за життя під авіаударами Ізраїля?

Байден підкреслив, що «Сполучені Штати повністю підтримують право Ізраїлю захищатися від «Хезболли», «Хамасу», хуситів та будь-яких інших терористичних груп, яких підтримує Іран».

«Зрештою, нашою метою є деескалація поточних конфліктів як у Газі, так і в Лівані дипломатичними засобами», – значив президент.

Збройні сили Ізраїлю вранці 28 вересня завдали нових ударів по, як вони стверджували, цілях «Хезболли» в південному Бейруті й у Долині Бекаа на сході Лівану, через день після серії масованих бомбардувань передмістя Бейрута, ціллю яких були Насралла й інші високопоставлені особи.

У Пентагоні заявили, що Ізраїль не попереджав США про проведення цієї операції.

Підтримуване Іраном ліванське радикальне угруповання «Хезболла», визнане Сполученими Штатами терористичною організацією, офіційно підтвердило смерть свого лідера Хасана Насралли. 28 вересня Армія оборони Ізраїлю заявила про загибель Насралли внаслідок ізраїльського авіаудару в Бейруті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США, «Група семи», ЄС та країни Близького Сходу закликали до перемир’я в Лівані

Очолювана Насраллою «Хезболла», яку США визнали терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію, встановила тісні зв’язки з іншими підтримуваними Іраном збройними угрупованнями, допомагаючи тренувати і озброювати їхніх бойовиків.

27 вересня прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу попередив в ООН, що дії Ізраїлю проти підтримуваної Іраном «Хезболли» не припиняться.

Промова Нетаньягу прозвучала на тлі дипломатичних зусиль США, Франції й інших західних союзників, які закликали до 21-денного припинення вогню після того, як цього тижня загострилися бойові дії на лівансько-ізраїльському кордоні, де Ізраїль бомбардує, як він стверджує, об’єкти підтримуваної Іраном «Хезболли».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїльська армія оголосила про загибель лідера «Хезболли» під час удару по Бейруту