Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль заявляє, що завдав масованого удару по штаб-квартирі «Хезболли»


Рятувальники біля зруйнованої будівлі на місці ізраїльського авіаудару в південному передмісті Бейрута, 27 вересня 2024 року
Рятувальники біля зруйнованої будівлі на місці ізраїльського авіаудару в південному передмісті Бейрута, 27 вересня 2024 року

Ізраїль завдав масованого удару по центральній штаб-квартирі союзної Ірану «Хезболли» в передмісті Бейрута, а ізраїльське телебачення повідомило, що метою удару був Хасан Насралла, лідер «Хезболли», яка є як озброєним угрупуванням, так і політичною партією, яка контролює більшу частину районів із шиїтським населенням на півдні Лівану,

Це сталося після того, як прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу попередив в ООН, що дії проти цієї терористичної організації не припиняться.

Контр-адмірал Даніель Хагарі, речник ізраїльської армії, 27 вересня заявив, що сили країни атакували головну штаб-квартиру «Хезболли», розташовану під житловими будинками, на тлі повідомлень про сильні вибухи і пожежі на цьому місці.

Про місце перебування Насралли після атаки не було повідомлень.
Нетаньягу перервав свій візит до США і негайно повернеться до Ізраїлю.

Очолювана Насраллою «Хезболла», яку США визнали терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію, встановила тісні зв’язки з іншими підтримуваними Тегераном збройними угрупованнями, допомагаючи тренувати і озброювати їхніх бойовиків.

Телеканал «Аль-Манар», яким керує «Хезболла», повідомив, що в результаті ударів було зруйновано щонайменше чотири будівлі, є значні жертви, і що на місце події направляються машини швидкої допомоги.

Раніше Нетаньягу зробив заклятому ворогу Ірану суворе попередження під час свого виступу на Генеральній Асамблеї ООН, заявивши, що в Ірані немає «жодного місця», куди б Ізраїль не зміг дістатися.

Коли він почав свою промову, кілька делегацій – в тому числі іранська – на знак протесту покинули ГА ООН, в той час як багато хто з тих, хто залишився в залі, аплодували або гнівно вигукували.

Перед Нетаньягу виступили спікери зі Словенії та Пакистану, які закликали його припинити війну в секторі Газа проти «Хамасу», визнаного терористичною організацією Сполученими Штатами та Євросоюзом.

Він сказав, що не планував виступати на зустрічі цього року, але після того, як почув «брехню і наклеп на мою країну з боку багатьох ораторів на цій трибуні, я вирішив приїхати сюди і розставити всі крапки над «і».

Потім Нетаньягу швидко переключив свою увагу на Іран, який він звинуватив в «організації» нинішнього спалаху насильства на Близькому Сході.

Промова Нетенягу прозвучала на тлі дипломатичних зусиль США, Франції та інших західних союзників, які закликали до 21-денного припинення вогню після того, як цього тижня загострилися бойові дії на лівансько-ізраїльському кордоні, де Ізраїль бомбардує, як він стверджує, об'єкти підтримуваної Іраном «Хезболли».

Форум

XS
SM
MD
LG