Доступність посилання

ТОП новини

«Хезболла» підтвердила загибель свого лідера в результаті удару Ізраїлю


Угруповання пообіцяло продовжувати боротьбу з Ізраїлем, попри загибель Насралли
Угруповання пообіцяло продовжувати боротьбу з Ізраїлем, попри загибель Насралли

Підтримуване Іраном ліванське радикальне угруповання «Хезболла», визнане Сполученими Штатами терористичною організацією, офіційно підтвердило смерть свого лідера Хасана Насралли. 28 вересня Армія оборони Ізраїлю заявила про загибель Насралли внаслідок ізраїльського авіаудару в Бейруті.

Угруповання пообіцяло продовжувати боротьбу з Ізраїлем, попри загибель Насралли.

Як заявив 28 вересня арабомовний речник армії Ізраїлю Авічай Адрі, крім Насралли, внаслідок удару 27 вересня були вбиті Алі Карчі, командувач південним фронтом «Хезболли» і низка інших командирів угруповання.

«Повідомлення чітке: ми дістанемо кожного, хто загрожує громадянам Ізраїлю на півночі, півдні й на більш віддалених фронтах», — йдеться в заяві.

«Хезболла» є як озброєною групою, так і політичною партією, яка контролює більшу частину районів із шиїтським населенням на півдні Лівану. США визнали «Хезболлу» терористичною організацією, тоді як Європейський союз визнав таким лише її воєнізоване крило, але не політичну партію. Партія «Хезболла» представлена в ліванському парламенті.

Насралла керував угрупованням 32 роки.

Після повідомлень про загибель голови «Хезболли» верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї перевели у безпечне місце, повідомило з посиланням на джерела агентство Reuters. Тегеран, як стверджується, перебуває у постійному контакті з «Хезболлою» й іншими союзниками в регіоні, щоб визначити наступні кроки.

27 вересня прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу попередив в ООН, що дії Ізраїлю проти підтримуваної Іраном «Хезболли» не припиняться.

Промова Нетаньягу прозвучала на тлі дипломатичних зусиль США, Франції й інших західних союзників, які закликали до 21-денного припинення вогню після того, як цього тижня загострилися бойові дії на лівансько-ізраїльському кордоні, де Ізраїль бомбардує, як він стверджує, об’єкти підтримуваної Іраном «Хезболли».

Форум

XS
SM
MD
LG