У Баку послу ЄС вручили ноту – через резолюцію Європарламенту щодо прав людини

Міністерство закордонних справ Азербайджану

МЗС Азербайджану викликало посла Євросоюзу Петера Міхалка і вручило йому ноту протесту проти ухваленої 24 жовтня Європарламентом резолюції. Документ містить критику на адресу Баку щодо дотримання прав людини, у тому числі вірменського населення в Карабаху.

В азербайджанському дипломатичному відомстві назвали резолюцію кампанією «з очорнення країни через різні інститути ЄС». Крім того, МЗС вважає, що резолюція підриває зусилля щодо встановлення миру в регіоні та «заохочує реваншизм у Вірменії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європарламент закликав ЄС знизити газову залежність від Азербайджану через порушення прав людини

У резолюції, зокрема, йдеться, що напередодні кліматичного саміту COP29 в Азербайджані посилився тиск на журналістів, активістів та лідерів опозиції через їхні політичні погляди.

У документі зазначається, що порушення прав людини в Азербайджані несумісні з проведенням у цій країні COP29. Лідерам ЄС пропонується скористатися заходом, щоб нагадати Азербайджану про його міжнародні зобов’язання.

Крім того, Євросоюзу пропонується покласти край залежності від імпорту газу з Азербайджану.

Також Європарламент закликав Баку дозволити безпечне повернення до Карабаху вірменського населення, забезпечити йому рівні громадянські, культурні та релігійні права, а також «вивести війська з усієї суверенної території Вірменії».

Європарламентарі звернулися до Євросоюзу з проханням надати Єревану пакет допомоги для задоволення гуманітарних потреб вірмен, які залишили свої будинки в Карабаху.

Карабах, згідно з міжнародним правом, належить Азербайджану, але з початку 1990-х Баку не контролював його територію. У той час азербайджанське населення вимушено залишило Карабах, також етнічні вірмени мали контроль над кількома прилеглими до колишньої автономії районами Азербайджану.

2020 року в результаті бойових дій азербайджанська армія повернула під свій контроль значну частину територій.

2023 року Азербайджан провів у Карабаху короткострокову військову операцію, за результатами якої повністю встановив свій контроль над регіоном, а невизнана Республіка Арцах (вірменська назва Нагірного Карабаху), в якій проживало переважно вірменське населення, припинила існування. Близько 120 тисяч людей змушені були залишити свої будинки, побоюючись переслідувань з боку Азербайджану. Баку при цьому закликав місцеве населення прийняти азербайджанське громадянство і не залишати свої будинки.

Вірменія та Азербайджан досі не підписали мирний договір. Сторони проводять делімітацію та демаркацію кордонів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Алієв назвав «огидною» критику американських законодавців щодо прав людини в Азербайджані