Доступність посилання

ТОП новини

Вірменські війська бойкотують військові навчання під егідою Росії через погіршення відносин


Збройні сили Росії беруть участь у спільних військових навчаннях Колективних сил швидкого реагування держав-членів ОДКБ на півночі Киргизстану 11 вересня 2024 року
Збройні сили Росії беруть участь у спільних військових навчаннях Колективних сил швидкого реагування держав-членів ОДКБ на півночі Киргизстану 11 вересня 2024 року

Через тиждень після того, як прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна наближається до «точки неповернення» у відносинах з очолюваною Росією організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ), Єреван бойкотував ключову зустріч міністрів закордонних справ альянсу та участь його військ у останніх навчаннях.

Військові маневри ОДКБ розпочалися поблизу найбільшого міста Казахстану Алмати 26 вересня за участю Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Росії та Таджикистану.

Навчання, щонайменше треті військові навчання, які вірменські збройні сили пропускають з жовтня минулого року на тлі розриву у відносинах між Єреваном і Москвою, розпочалися того ж дня, коли міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян бойкотував зустріч міністрів закордонних справ ОДКБ на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Російсько-вірменські відносини значно погіршилися за останні два роки після того, як Єреван звинуватив російські війська, розгорнуті в сепаратистському регіоні Нагірний Карабах і навколо нього, в тому, що вони не зробили достатньо для зупинки блискавичного наступу, розпочатого Баку у вересні 2023 року.

Зіткнення закінчилося тим, що Азербайджан відновив контроль над регіоном після того, як він перебував під контролем етнічних вірмен протягом трьох десятиліть.

З минулого року Пашинян заявляв, що «повна залежність Єревана від Москви в питаннях безпеки була помилкою», і переорієнтував зовнішню політику на Захід, в тому числі взявши участь минулого року у спільних вірменсько-американських військових навчаннях.

У травні Вірменія припинила фінансові внески до ОДКБ, яка розглядається як очолювана Росією протидія НАТО.

Читайте також: Вірменія заморозила свою участь в ОДКБ на всіх рівнях – Пашинян

Того ж місяця Пашинян і президент Росії Володимир Путін домовилися, що російські прикордонники будуть виведені з кількох регіонів Вірменії, хоча вони й надалі залишатимуться на вірменсько-турецькому та вірменсько-іранському кордонах.

Пашинян та інші вірменські лідери заявили, що вони лише «диверсифікують» свою зовнішню політику і політику безпеки через те, що вони називають невиконанням Росією своїх зобов'язань щодо безпеки цієї південнокавказької країни. Але відтоді Вірменія також бойкотує зустрічі на високому рівні, військові навчання та інші заходи ОДКБ.

Форум

XS
SM
MD
LG