Участь військ КНДР у війні: Австрія та Німеччина викликали до МЗС послів Північної Кореї

Солдати марширують на параді з нагоди 70-ї річниці дня заснування Північної Кореї в Пхеньяні, Північна Корея, 9 вересня 2018 року. Фото ілюстративне

Австрія та Німеччина викликали до своїх Міністерств закордонних справ голів дипломатичних місій Північної Кореї, через інформація про солдатів КНДР у Росії, повідомили дипломатичні відомства країн у мережі Х.

У МЗС Німеччини зазначили, що підтримка агресивної війни Росії з боку КНДР також загрожує безпеці Німеччини та європейському мирному порядку.

«Якщо повідомлення про солдатів КНДР в Україні правдиві і КНДР підтримує військами агресивну війну Росії в Україні, такий розвиток подій був би надзвичайно серйозним і є порушенням міжнародного права», – йдеться у дописі

Також австрійське міністерство наголосило, що викликало посла КНДР, «щоб висловити серйозну стурбованість повідомленнями про присутність зброї та військ КНДР у Росії, що є грубим порушенням міжнародного права та підриває безпеку в Європі та на Корейському півострові».

Сьогодні міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що є докази того, що війська Північної Кореї перебувають у Росії, але що вони там роблять, поки що невідомо.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перші військові з КНДР можуть зʼявитися у Курській області РФ вже 23 жовтня – Буданов

За даними розвідки Південної Кореї, близько 3000 північнокорейських військовослужбовців були відправлені до Росії, зараз вони проходять підготовку на безпілотниках та іншому обладнанні перед відправкою на поле бою в Україні.

18 жовтня Національна розвідувальна служба Південної Кореї заявила про намір Північної Кореї відправити 12 тисяч військових до України. За її даними, йдеться про чотири бригади військових, зокрема спецназ, і передислокація цих сил уже почалася.

В українській розвідці очікують, що вже 23 жовтня перші північнокорейські війська прибудуть до Курської області Росії.

Президент України Володимир Зеленський також заявив, що КНДР фактично надсилає своїх громадян воювати в Україну в російських військах. Газета The Washington Post із посиланням на неназваного співробітника української розвідки писала, що «кілька тисяч північнокорейських піхотинців проходять підготовку в Росії і можуть бути спрямовані на лінію фронту в Україні до кінця цього року».

У Кремлі відкинули ці звинувачення як «фейкові новини». Також посол КНДР в ООН Кім Сон заперечив повідомлення про надсилання північнокорейських військових для допомоги Росії у повномасштабній війні проти України.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив 22 жовтня, що наразі не може підтвердити участь військ КНДР у війні проти України і очікує наступного тижня експертів з Південної Кореї, які передадуть НАТО інформацію, яку мають.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пентагон підтвердив перекидання військ КНДР до Росії