У Дніпрі провели акцію «Сигналь» на підтримку українських військовополонених

Дівчинка тримає плакат з написом «Полон – це пекло» на акції на підтримку українських військовополонених у Дніпрі, Україна, 5 жовтня 2024 року

У суботу, 5 жовтня, у Дніпрі провели акцію на підтримку військовополонених «Сигналь». Цього разу вона відбулася на одному з найбільших проспектів і мала форму мовчазного протесту.

На захід зібралося близько пів сотні людей, передає кореспондентка Радіо Свобода.

У руках люди тримали плакати з написами «Полон – це пекло», «Ти живеш, він виживає», «Байдужість вбиває» тощо. Учасники також прохали водіїв підтримати їхню акцію сигналами машин.

Акція на підтримку українських військовополонених. Дніпро, Україна, 5 жовтня 2024 року

Як зазначила дружина військовополоненого «азовця» Наталія Кудінова, учасники мали на меті нагадати суспільству про тих, хто третій рік у полоні.
«Виходимо щовихідних, міняємо локації і форму акцій. Іноді це – хода. Сьогодні –це мовчазна акція. Розраховуємо на реакції водіїв, люди сигналять – і це нас підтримує і надихає», – сказала вона.

Плакат з написом «3-й рік полону, страждань, катувань» на акції на підтримку українських військовополонених у Дніпрі, Україна, 5 жовтня 2024 року

Подібні акції на вихідних також відбуваються у Києві та інших містах України.

У звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини, опублікованому 1 жовтня, вказано, що російська влада піддає українських військовополонених широкомасштабним і систематичним катуванням та жорстокому поводженню на всіх етапах полону.

Як зазначають в організації, українські військовополонені розповідали про жорстокі побиття, ураження електричним струмом, сексуальне насильство, удушення, тривале перебування у напружених положеннях, примусові надмірні фізичні навантаження, позбавлення сну, імітацію страти, погрози насильством та приниження.

За даними Міністерства оборони України, щонайменше 177 українців загинули в російському полоні після повномасштабного вторгнення Росії, сказала представниця Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Міноборони Вікторія Цимбалюк виданню Politico.

У резолюції Парламентська асамблея Ради Європи вказано, що станом на 18 вересня 2024 року 65 956 українських військовослужбовців і цивільних осіб вважаються зниклими безвісти або полоненими.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокуратура: військові РФ, ймовірно, розстріляли 16 українських полонених, йде розслідування