На Південноукраїнській АЕС експерти чули російські дрони – МАГАТЕ

Голова МАГАТЕ Рафаель Ґроссі під час візиту до України. Київ, 6 лютого 2024 року

На Південноукраїнській АЕС двічі за тиждень чули проліт ударних безпілотників біля станції, йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"На Південноукраїнській АЕС двічі за останній тиждень, 5 і 12 вересня, команда МАГАТЕ чула безпілотники і стрілянину, і їй було наказано сховатися, що підкреслює постійні ризики для українських АЕС», – кажуть у відомстві.

Зазначається, що після інциденту, який стався минулого тижня, керівництво АЕС та Державна інспекція ядерного регулювання України заявили, що безпілотники пролітали близько до станції.

«Команда МАГАТЕ не виявила жодних проблем з ядерною безпекою на станції після цієї події», – йдеться у пресрелізі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голова МАГАТЕ приїхав в Україну, щоб «допомогти запобігти ядерному інциденту»

Крім того, у четвер Держатомрегулювання повідомило МАГАТЕ, що «вранці безпілотники були помічені у районі ХАЕС».

Згідно зі звітом, «у понеділок одна з ліній електропередачі 330 кВ на Чорнобильській АЕС була відключена приблизно на 40 хвилин через технічну проблему, яка була швидко вирішена».

«Наступного дня на Рівненській АЕС було знову підключено лінію 750 кВ, відключеної після атак наприкінці серпня», – поінформували в МАГАТЕ.

Раніше постійне Представництво України при міжнародних організаціях у Відні в офіційній ноті на адресу МАГАТЕ наголосило, що російський масований удар по критично важливій інфраструктурі української енергосистеми 26 серпня мав на меті порушити роботу атомних електростанцій (АЕС) України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ґроссі порівняв ситуацію на Запорізькій і Курській АЕС