Українці стають помітнішими в Угорщині. Але є нюанси

Парламент Угорщини. Будапешт, 19 вересня 2024 року

(Рубрика «Точка зору»)

Угорщина, яка колись була виразно однонаціональною країною, дедалі більше стає багатонаціональною. Угорцями себе задекларували близько 78% громадян, значна частина взагалі не відповіли на запитання про національну належність.

Відповідно до законодавства Угорщини можна декларувати не тільки одну національність. Для цього є окреме запитання в опитувальному листі про другу національність. На жаль, ми не знайшли в оприлюдненій статистиці кількість громадян, які задекларували дві національності, як це відображено, зокрема, у результатах переписів у Польщі та Словаччині.

Натомість угорська статистика подає дві окремі графи – «національність» і «до якої національності себе відносите?», дані яких суттєво відрізняються. Можливо, остання відображає результати не тільки однієї національної ідентичності, а й двох, а тому, зазвичай, має вищі цифри.

За переписом, який проводився у 2022 році, кількість українців в Угорщині суттєво зросла: із 7,4 тисяч у 2021 році до 24,6 тисяч. Себто, більше, ніж утричі. Так само зросла і кількість русинів, яких тут виділяють в окрему групу: із 3,8 тисяч у 2011 році до 7,1 тисяч.

Пам'ятник Тарасові Шевченку біля греко-католицької церкви в Будапешті. Відкритий у 2007 році. (Скульптор Іван Микитюк). Фото Олександра Гавроша

Таке несподіване зростання можна пояснити постійною еміграцією з України. Не секрет, що чимало закарпатців їде оформляти пенсію в Угорщину, де вони значно більші, а для цього мусять ставати громадянами Угорщини. При цьому в перепису можуть себе декларувати далі українцями чи русинами. (До останніх в угорському суспільстві значно лояльніше ставлення, а тому вигідніше записуватися ними).

Цікавими є дані про рідну мову. Так, із 24 615 українців українську визнали рідною 15 315 осіб, а із 7 111 русинів «русинську» – 1 981.

Русини і четверта «русинська» мова

Ситуація з русинами тим цікавіша, що минулого року було зроблено кодифікацію угорського варіанту «русинської» мови, який став уже четвертим після сербсько-хорватського, словацького та польського.

Таким чином дві тисячі осіб мають свій угорсько-русинський (колись побутував термін «угроруський») «язик», який, за даними того ж перепису, більшість угорських русинів не визнає за рідний. Цією мікромовою видається половина двомісячного 20-сторінкового журналу із дзеркальним перекладом угорською, яка є рідною для більшості тутешніх русинів. Однак і вони навряд чи є автохтонами.

Адже перепис фіксує подальше зменшення двох останніх «русинських» сіл. Колись таких були десятки на території Угорщини, але всі успішно змадяризувалися.

Більшість русинів називають рідною мовою угорську

Село Комлошка, розташоване під словацьким кордоном, за двадцять років втратило третину мешканців і за переписом 2022 року нараховує трохи більше двохсот мешканців. З них – 87,2% задекларувало себе угорцями і лише 26,9% – русинами. (Судячи із суми відсотків, частина з них записала подвійну ідентичність).

Так само велике село Мучонь, яке за два десятиліття зменшилося майже на тисячу осіб (на четвертину населення), має виразно угорський характер. 90,6 % його мешканців записали себе угорцями і лише 3,5% – русинами.

Таким чином у згаданих двох останніх «русинських» селах мешкає загалом до півтори сотні тих, що себе назвали русинами, частина з яких відносить себе й до угорської національності.

Звідси напрошуються очевидний висновок, що зафіксовані у перепису сім тисяч угорських русинів у своїй абсолютній більшості є емігрантами з України. Зрештою, на це орієнтувалися і творці «угорсько-русинського» варіанту мікромови для двох тисяч осіб, який спирається не на мовлення мешканців Комлошки та Мучоня, а наближений до закарпатських діалектів зі значними вкрапленнями русизмів на кшталт «міроприятя» чи «очередний».

Українська громада одна із найбільших

Із 218 тисяч іноземців найбільше є громадян Румунії та України. Частка українських громадян зросла за десять років з 11,8 тисяч до 36 тисяч осіб, що, вочевидь, пов’язано з війною. На третьому і четвертому місці – громадяни Німеччини та Словаччини (близько двадцяти тисяч), трохи менше – Китаю. Російських громадян восени 2022 року зафіксовано менше від 6 тисяч.

Таким чином за останнім переписом в Угорщині перебувало до 70 тисяч українців чи вихідців з України, які себе декларували такими під час загальнонаціонального опитування. Ця цифра вже цілком порівнянна з кількістю угорців, які мешкають на Закарпатті. (За переписом 2001 року їх було 151 тисяча, але нині відчутно менше).

День борщу у Будапешті. Українці Угорщини з нагоди визнання ЮНЕСКО українського борщу цінним елементом світової культури приготували великий казан страви. Зібрані за частування гроші пішли на ліки для воїнів ЗСУ. Це була восьма подібна акція в Угорщині. Липень 2022 року

Більшість українців проживають в столиці чи розсіяні по всій Угорщині.

Кафедри україністики діють в Будапешті та Ніредьгазі, а в Сегеді також можна здобувати спеціальність «українська філологія». Цього року в столиці Угорщини відкрилася перша двомовна україно-угорська державна школа.

В Україні працює близько сімдесяти угорськомовних шкіл.

Пам'ятний знак жертвам Голодомору в Будапешті у вигляді свічки, обплетеної колючим дротом. Встановлений українським державним самоврядуванням в Угорщині та посольством України в 2009 році.

Серед українців Угорщини, як і серед русинів, значна частка римо-католиків, угорських реформатів (кальвіністів) і навіть кілька десятків іудеїв, що говорить про змішані шлюби та поступово закорінення, а в подальшому – розчинення еміграції в наступних поколіннях.

Що ж до загальної кількості населення в Угорщині за переписом 2022 року, то там нарахували 9 мільйонів 680 тисяч людей, що на мільйон менше, ніж у рекордному 1980 році.

Олександр Гаврош – письменник, журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС: внаслідок домовленостей із Києвом в Угорщині відкрили першу школу для україномовних дітей
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вам тут не раді»: євродепутати та Орбан обмінялися критикою на засіданні Європарламенту
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українські біженці в Угорщині втрачають житло через рішення уряду Орбана – Human Rights Watch