Діти з реабілітаційного центру на Львівщині рік скаржилися на знущання – чому їх не захистили?

Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу, повідомив омбудсмен

Директора реабілітаційного закладу на Львівщині звинувачують у насиллі над вихованцями. Про те, що керівник реабілітаційного центру, ймовірно, чинив фізичне, психологічне й сексуальне насильство над дітьми, повідомив 28 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

У своїй заяві не назвав заклад, проте зазначив, що у ньому розміщені:

  • діти-сироти;
  • діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти позбавлені батьківського піклування;
  • діти з особливими освітніми потребами.

Омбудсмена «шокувало» – він використав саме це слово – що діти впродовж року зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти. Однак натомість «за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження».

Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці, зазначив Лубінець. І повідомив, що відкрито кримінальне провадження, зокрема, за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України «сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи».

В організації «СОС Дитячі Містечка», яка серед інших брала участь у моніторинговому візиті до закладу, організованому омбудсменом, наголосили, що «ця кричуща ситуація вкотре підкреслює, що в інтернатах над дітьми системно чинять насильство».

На час проведення перевірки керівника навчально-реабілітаційного закладу у Львівській області, якого вихованці звинуватили в насильстві, відсторонили від роботи, розповів голова обласної військової адміністрації Максим Козицький.

  • Хто і як перевіряв скарги дітей?
  • Чому тричі відкривалося провадження, але до жодних змін це не призвело?
  • І хто та яким чином має захистити цих та інших дітей у навчальних закладах України?

Про це і не тільки дивіться у програмі Cвобода.Ранок: