Путін програє, тому сів за стіл переговорів – Геращенко

Президент Росії Володимир Путін під час переговорів у Мінську. 12 лютого 2015 року

Радіо Свобода позбирало у кулуарах Верховної Ради оцінки депутатів домовленостей у Мінську

Попри різні оцінки Мінських домовленостей, які лунають зараз звідусіль, народні обранці одностайні. «Це маленька перемога», – кажуть депутати, водночас наголошуючи, що коментують те, чого поки що в очі не бачили.

Розмови у кулуарах Верховної Ради здебільшого про Мінські домовленості. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко сповнена великих надій і сподівань, що жодна сторона їх не порушить.

«Я думаю, що ми всі віримо, що якщо збираються саміти на такому високому рівні, коли в таких переговорах про встановлення миру приймають участь лідери потужних країн, то такі домовленості втілюються в життя. Не хочеться навіть думки допускати, що ці домовленості можуть бути невиконані. Треба вірити і боротися, щоб вони були виконані», – закликає вона.

Your browser doesn’t support HTML5

Депутати про Мінські домовленості

Ганна Гопко

На віру менш за все покладається перший номер об’єднання «Самопоміч», голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко. Найголовніше зараз, на її думку, створити механізми контролю за виконанням домовленостей.

Треба готувати механізми допомоги Україні себе захищати на випадок, якщо Росія як країна-агресор не дотримає свого слова
Ганна Гопко

«Зараз дуже важливо зрозуміти, як створити механізми контролю за тим, щоб справді було зупинено обстріли, за тим, щоб важка артилерія поступово відходила, щоб збільшилася кількість моніторингових місій ОБСЄ, особливо на кордоні. Плюс треба готувати механізми допомоги Україні себе захищати на випадок, якщо Росія як країна-агресор не дотримає свого слова», – наголошує Гопко.

Прихильницею нарощування військового потенціалу разом із реформування країни, є і позафракційний депутат Ірина Суслова.

Ставати сильнішими – не означає просто створити потужну армію, це значить додатково боротися з корупцією, впроваджувати реформи
Ірина Суслова

«Коли ми будемо заходити по двох фронтах і разом з тим ставати сильнішими з військової, політичної точки зору… тому що ставати сильнішими – не означає просто створити потужну армію, це значить додатково боротися з корупцією, впроваджувати реформи, боротися з олігархами, надавати можливість бізнесу нормально працювати, тоді ми зможемо побороти зовнішнього ворога. До того жодні домовленості не приведуть нашу країну до миру, на жаль», – вважає вона.

Юрій Береза

Народний депутат України від фракції «Народний фронт» Юрій Береза розглядає результати Мінська як крок до відновлення кордону.

«Розглядати це як перший крок до відновлення кордону я готовий. Припинення війни на сході України в багатьох випадках залежить від двох факторів: це тиск Заходу на Росію і наше просування під контролем на кордоні. А поки не буде контролю, говорити про якесь примирення чи зупинення ескалації військових дій на Донеччині я не буду», – каже він.

Антон Геращенко

А однопартієць Юрія Берези, радник міністра МВС Антон Геращенко називає перемогою вже навіть саму присутність на переговорах російського президента.

Ми змусити Путіна сісти за стіл переговорів після року брехливих відмазок, що це не він. Як тільки він приїхав на переговори, він показав, що він програє
Антон Геращенко

«Міжнародні договори України є публічними і повинні бути опубліковані уповноваженою особою. Здогадки я обговорювати не хочу. Скажу лише, що разом зі світовою спільнотою ми тиснемо на Путіна, і те, що ми змусити Путіна нарешті сісти за стіл переговорів після року брехливих відмазок, що це не він і це його не стосується… Як тільки він приїхав на переговори, він показав, що він програє. Те, що мінські переговори пройшли, це плюс для України, але нам треба далі накопичувати зусилля, щоб ми далі реформували нашу країну і зробили так, що та територія, яка є, була як Західна Німеччина відносно Східної, як Південна Корея відносно Північної, і щоб всі у світі зрозуміли і знали, що ми робимо Європу, а пан Путін веде всіх в Азію, Сибір і ще невідомо куди», – зазначив Геращенко.

Наразі пункти документа, складеного за результатами Мінських домовленостей, опублікували деякі ЗМІ. З’явились вони і на сайті Кремля.


На цю ж тему:

12.02.2015
Сумніваюся, що будуть виведені з Донбасу російські війська – депутат Кишкар

«Путін, як загнаний звір, олівці ламав на прикладі Януковича» – парламентар Барна далі
12.02.2015
Реакція на Мінськ: обережний оптимізм без ейфорії

«Кордон відкритий для будь-яких військових і військової техніки. Це означає, що домовленості абсолютно слабкі» – президент Литви далі