Хорватія – гарний приклад, як побороти корупцію

Заступник Держсекретаря США Філіп Рікер, Вашингтон, 1 грудня 2011 року

Вашингтон – Заступник держсекретаря США Філіп Рікер, який відповідає за центральну Європу та Балкани, цими днями у Вашингтоні на спеціальному брифінгу з питань західних Балкан заявив, що США разом із ЄС просуватимуть європейський інтеграційний курс цих країн.

Філіп Рікер, зокрема, зачепив проблему корупції на Балканах. Найновіший звіт організації Transparency International констатує все глибше й глибше вкорінення корупції в східній Європі.

Тут варто подивитися на країну, яка свідомо вирішила покласти край цьому, каже Рікер, і взяти з неї приклад.

«Найкращий приклад у цьому випадку – Хорватія. Ця країна ухвалила фундаментальне рішення, вони собі сказали: ми, уряд і суспільство, змінимо функціонування нашої держави, економічну діяльність, урядування, верховенство права – все. Це нелегко, для цього потрібне справжнє лідерство, але ми бачимо результати. І ми радіємо, що в 2013 році Хорватія стане повноправним членом ЄС».

США хочуть від Боснії нормального урядування

Загалом прогрес на Балканах дещо загальмувався, зокрема, в Боснії й Герцеговині, де за 14 місяців після виборів народні обранці ще й досі не спромоглися створити уряд, та в Косові, яке, попри одностороннє проголошення незалежності та часткове визнання деякими країнами світу, ще й далі залишається в невизначеній ситуації.

Чи можуть Сполучені Штати вплинути на Боснію й Герцеговину і підштовхнути її до формування уряду? Тиснути можуть, каже Рікер, і це вони роблять.

«14 місяців після виборів народні обранці не виконують своїх завдань, вони не спроможні створити елементарну урядову структуру – Кабінет міністрів. І через це їм сором. Ми тут активно працюємо, наш посол Патрік Мун разом із послом ЄС Петером Сьоренсеном та верховним представником ЄС із закордонних справ закликають боснійських депутатів виконати свій обов’язок. Це в їхніх інтересах і в інтересах їхнього народу», – наголосив американський урядовець.

Але Рікер зізнався: змусити їх це зробити неможливо. Він нагадав слова свого колеги з Державного департаменту США, який сказав: «Ми ж не можемо цього хотіти більше, ніж цього хочуть самі боснійці».

Напади на миротворців неприпустимі

Філіп Рікер також нагадав заяву, оприлюднену 1 грудня Атлантичною радою. У ній суворо засуджені напади на миротворчий контингент у Косові. Рікер та Атлантична рада привітали заклики президента Сербії Бориса Тадича до косовських сербів прибрати всі барикади, споруджені поблизу кордону на півночі Косова.

Однак, зазначив Рікер, самих слів мало, їх треба підкріпити конкретними діями.

Сутички, які виринули на кордоні Косова та Сербії, дещо вщухли, однак напруженість триває. Влада Косова хоче перебрати контроль за цим кордоном, місцеві ж серби, що живуть на півночі Косова, не визнають цю самопроголошену державу і не хочуть, щоб цей кордон контролювала Приштина. Раніше цей кордон охороняли члени косовської поліції й митниці, але серби за національністю. Однак уряд Косова підозрював, що вони не виконують належних перевірок і контролю за цим кордоном. Ситуація дійшла до того, що були навіть напади на солдатів багатонаціональних миротворчих косовських сил.

Філіп Рікер працює на своїй новій посаді всього 3 місяці, балканські проблеми триваютть значно довше.