Тимошенко в СІЗО загрожує інвалідність – лікарі

Київ – Юлія Тимошенко може стати інвалідом, якщо найближчим часом вона не отримає належного лікування, вважає академік та нейрохірург Микола Поліщук та інші лікарі, які ознайомилися з результатами обстеження колишнього прем’єра. Вони впевнені, що в Лук’янівському СІЗО, де нині перебуває Тимошенко, надати їй необхідну медичну допомогу неможливо. Це підтверджують і захисники Тимошенко, які бачили її сьогодні. Міністерство охорони здоров’я відмовляється від коментарів, у Державній пенітенціарній службі кажуть, що Юлія Тимошенко проходить повний курс лікування.

Рентгенівський знімок хребта й результати магнітно-резонансної томографії, які робили Юлії Тимошенко наприкінці листопада, свідчать, що вона потребує лікування у спеціалізованому медичному закладі, заявив сьогодні журналістам член-кореспондент Академії медичних наук України, нейрохірург Микола Поліщук. Такі патологічні зміни, які обстеження виявило в Тимошенко, у більшості випадків можна повністю вирішити лише за допомогою операції, каже Поліщук.

«Пацієнт не може рухатися, різкий біль виявляється в будь-якій позі, за будь-якої активності. Щоб позбавити болю, необхідна операція. Маніпуляціями та уколами вилікувати неможливо, хіба що тимчасово зняти біль. Нелікована хвороба здебільшого веде до інвалідності – це стосується і цієї, і інших хвороб», – наголошує нейрохірург.

Інший лікар, судинний хірург Анатолій Дьячок, який певний час працював у місцях обмеження волі, проаналізував результати обстеження Юлії Тимошенко і дійшов висновку, що лікувати такі хвороби в умовах слідчого ізолятора неможливо в принципі.

Пенітенціарна служба: Тимошенко лікують як слід

Зі свого боку, помічник начальника Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко запевнив Радіо Свобода, що Юлію Тимошенко лікують як належить.

«Зараз вона перебуває в медсанчастині. Сьогодні в неї мали взяти аналіз крові, але Тимошенко відмовилася, оскільки, за її словами, вона хотіла б, щоб це робив її особистий лікар наодинці, і щоб аналіз крові проводили за кордоном. Зараз екс-Прем’єр-міністр проходить повний курс лікування відповідно до результатів обстеження та рекомендації МОЗ», – сказав він.

Міністерство охорони здоров’я, лікарі якого обстежували Тимошенко, категорично відмовляється коментувати її стан та лікування.

«Їй дають лише знеболювальне» – Власенко

Керівник групи захисників Тимошенко Сергій Власенко сьогодні бачився зі своєю підзахисною, і, за його словами, вона досі не отримує лікування.

«Повідомляють, що Тимошенко стало краще. Але я бачив: її здоров’я не покращилося. Їй дають лише знеболювальне, а це може призвести до дуже складних наслідків. Людина 20 днів не підіймалася з ліжка, а їй не надають допомоги!» – стверджує захисник.

Слухання апеляції у справі колишнього Прем’єр-міністра, яку звинувачують у перевищенні повноважень під час газових переговорів з Росією, продовжиться 13 грудня в Апеляційному суді Києва. Соратники та захисники Тимошенко не можуть спрогнозувати, чи здатна вона буде взяти участь у суді за станом здоров’я.