Польський міністр закордонних справ оголосив війну хамству в інтернеті

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський

Варшава – Голова польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський вирішив провчити польських анонімів, які на інтернет-форумах залишають образливі коментарі. Зачеплений за живе грубими інтернет-образами, міністр вирішив відстояти свою гідність у суді. Сікорський твердить, що тим самим бореться за позитивний імідж Польщі у світі.
В окружному суді у Варшаві точиться цивільний процес у справі образи гідності міністра Радослава Сікорського. Міністр образився на популярну газету «Факт», на сайті якої з’являлися зневажливі й антисемітські коментарі на адресу голови польського МЗС.

У своєму позові міністр наголошує, що адміністратори інтернет-версії газети три місяці не усували таких коментарів. Сікорський вимагає від газети вибачення та грошового відшкодування на суму 20 тисяч злотих, тобто 5 тисяч євро, за завдані йому моральні збитки.

Хоч редакція «Факту» твердить, що після усунення образливих коментарів проблему знято, Сікорський вважає інакше. За його словами, брутальні коментарі на інтернет-форумі газети не тільки образили його особисто, але й негативно вплинули на імідж Польщі.

Голова польського МЗС каже: «Те, що польський інтернет став такою клоакою, дуже погано про нас свідчить. Мені як міністрові закордонних справ це ускладнює популяризацію Польщі за кордоном».

Уже третій місяць триває своєрідна війна, яку міністр Сікорський оголосив інтернет-хуліганам. Він каже, що анонімність в інтернеті – це ширма для хамства. Сікорський вважає, що ця анонімність повинна мати свої межі.

Юристи міністра зібрали чималу доказову базу, яка свідчить про те, що на польських інтернет-форумах квітне національна нетерпимість. Внаслідок цього кілька редакцій польських газет переглянули свої правила щодо обговорення статей. Тепер незареєстровані відвідувачі інтернет-формумів цих видань не можуть коментувати жодних текстів.

Чи безкарна анонімність в інтернеті?

Не всі користувачі польського інтернету погоджуються з міністром Сікорським. Адам Кожуховський, веб-майстер із Варшави, твердить, що сама постановка питання про зменшення анонімності в інтернеті неправильна. За його словами, у світовій павутині неможливо бути анонімним, адже кожен користувач залишає у ній сліди.

Крім того, Кожуховський каже: «Я не розумію, як саме міністр Сікорський хоче зменшити анонімність у мережі. Як це зробити? Реєструвати в інтернеті номер свого ідентифікаційного коду та паспорта?»

У відповідь на такі закиди Сікорський говорить, що він навмисне звернувся до суду. Він каже, що таким чином хоче донести до свідомості інтернет-хуліганів, що вони не безкарні.

Окрім цивільних позовів, з подання Сікорського ведеться слідство у варшавській прокуратурі. Слідчі мають підозри щодо пропаганди антисемітизму в інтернеті. Прокуратура надала міністрові статус постраждалого.