Суд над Луценком буде довгим, адже у справі 101 свідок – адвокат

Київ – У четвер Печерський районний суд міста Києва відхилив клопотання екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про відведення головуючого на суді Сергія Вовка і про розгляд справи судом присяжних. Суд також відхилив клопотання про повернення карної справи стосовно екс-міністра до Генеральної прокуратури на додаткове розслідування. Сам Юрій Луценко такі рішення суду спрогнозував ще до початку засідання.

Your browser doesn’t support HTML5

Суд вчергове відмовив Луценку



Перед початком засідання Юрій Луценко розповів журналістам про своє «життя у камері». П’ятсот сторінок щодня читає екс-міністр внутрішніх справ. Серед останнього – творчість Тараса Прохаська.

«Моїми найулюбленішими авторами були Маркес і Павич. Страшно любив. Рідко хто любить їх. Але я ніколи не знав, що Прохасько – це Маркес і Павич в одній особі. Єдина проблема, що начитався Прохаська і хочу в Карпати. Просто аж копитом б’ю! Книжка шикарна. В умовах Лук’янівки книжки – це єдине, що може дозволити залишитись у своїй аурі, на своєму культурному і цивілізаційному рівні», – зауважив Юрій Луценко.

Ірина Луценко, дружина підсудного, постійно була в залі суду біля адвоката. Вона очікує, що зрештою чоловіка виправдають. Всі надії Ірина покладає на Європейський суд.

«На лице ми бачимо, що влада його боїться, тому і тримає в клітці. Хоча жодних доказів і жодних підстав тримати його тут немає», – зазначила дружина підсудного.

Юрій Луценко повторно попросив допустити до справи як захисника Геннадія Москаля. Про це Луценко заявив у перебігу засідання. Проте представник прокуратури заявив, що Геннадій Москаль буде викликаний на суд як свідок. Адвокат Луценка Ігор Фомін називає неправомірним таке рішення суду.

«Суд відмовляє, а це – незаконно. Оскільки Москаль вже виконував функцію захисника по цій справі і, відповідно до вимог кримінально-процесуального закону, він не може бути свідком», – зауважив адвокат.

Ігор Фомін також висловив припущення, що суд над Луценком буде довгим, адже у справі 101 свідок.

Суддя, який судить екс-міністра, сам знаходиться під карною відповідальністю – Луценко

Під час судового засідання суд також відхилив клопотання Юрія Луценка про відведення головуючого на суді Сергія Вовка. Захист екс-міністра мотивував подане клопотання тим, що в 2007-2009 роках проти судді Вовка була порушена кримінальна справа за винесення завідомо незаконних рішень.

«Суддя, який судить екс-міністра внутрішніх справ, сам знаходиться під кримінальною відповідальністю. Ця справа нескасована. І я знаю, на що ви розраховуєте. За посадку Луценка вам обіцяли, що Верховний Суд зупинить цю постанову», – зауважив підсудний.

Також суд відхилив розгляд справи Луценка судом присяжних, зазначивши, що в чинному законодавстві відсутня така норма.

Справу також не передаватимуть до Генпрокуратури на додаткове розслідування.

Проте Генпрокуратура на офіційному сайті у четвер поінформувала громадськість, що кримінальна справа дворічної давнини проти судді Сергія Вовка не є дійсною і скасована як незаконна від 23 лютого 2010 року.

Наступне слухання у справі Юрія Луценко має відбутися 5 липня.