22 червня 1941 у війні зійшлися два режими-близнюки (європейська преса)

Прага – Майже вся європейська преса згадує у середу про 22 червня 1941 року, про напад Німеччини на СРСР, де правив, на думку сучасних європейців, «такий же злочинний антигуманний режим» Сталіна, як і в нацистській Німеччині. Археологи повідомляють про знахідку в українському Криму «найстаріших слідів сучасної європейської людини», яка нібито прийшла сюди не з Балкан чи Близького Сходу, як вважалося раніше, а …«з російських рівнин». У Європі також прогнозують, що у грудні цього року на саміті ЄС-Україна в Києві будуть підписані угоди про асоціацію України з ЄС і про зону вільної торгівлі.
Австрійська «Дер Штандард» наголошує у середу, що 22 червня 1941 року «розпочалася найстрашніша війна у світовій історії… яка була започаткована Гітлером як війна грабіжницька, війна на знищення й рабство, як світоглядна війна, що мала довести перевагу «панівної раси» і скоротити чисельність «слов’янських недолюдей» та перетворити їх на рабів». Із 27 мільйонів людських втрат сталінського СРСР у цій війні переважали цивільні громадяни. «Дер Штандард» також звертає особливу увагу на те, що «противником Гітлера був такий же режим вбивць»: «Мільйони людей були перед війною знищені Сталіним під час «чисток», «класової війни» проти селян України». У газеті також зауважено, що Сталін очікував війни на самознищення між Німеччиною і державами Заходу, але сталося інакше.

Ендрю Ретман висловлює на сторінках EUObserver сподівання чільників європейських держав на цьогорічне вирішення «свого геополітичного вибору» з боку України, якій ЄС надає реальний шанс «полегшеного вступу» до спільноти, коли планує у грудні цього року підписати на саміті ЄС-Україна в Києві Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною і об’єднаною Європою. Автор наголошує, що 20 червня міністри закордонних справ ЄС у Страсбурзі заявили у доповненні до Європейської політики сусідства, що «Європейський союз визнає європейські прагнення і європейський вибір деяких партнерів», і «похвалили Молдову з Україною у їхній підготовці до «полегшеного вступу» в ЄС у формі Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Ендрю Ретман також переповідає жарт польського міністра Радека Сікорського, який закликав на саміті 20 червня в Страсбурзі не забувати про Україну, порівнюючи при цьому образно, що «ви не можете запросити дівчину в кіно і самі сюди не прийти». На що шведський міністр Карл Більдт, розуміючи прихильність Польщі до України, іронічно відповів: «У нас в Швеції запрошення дівчини в кіно інколи не означає дивитися його». У статті Ретмана також наведені оцінки експертів щодо перспектив України в ЄС і наголошено, що підписання нових угод Києва з Брюсселем у кінці цього року означатиме «вирішальний геополітичний вибір для України». Аналітики також попереджають, що Росія намагатиметься перешкодити європейському просуванню Києва і «спокусити Україну вступити у конкуруючий з ЄС Митний союз під командою Москви». У Брюсселі, як зауважує Ендрю Ретман, бояться провокацій Росії і проросійських елементів в Україні, щоб «зіпсувати стосунки ЄС з українцями».

Дипломати у Європі також вважають, що ув’язнення владою в Києві колишнього прем’єра Юлії Тимошенко теж може бути «своєрідною стрільбою у власні ноги» для влади Януковича. А загалом, як цитує європейських дипломатів Ендрю Ретман, у Брюсселі налаштовані підписанням угод з Україною радикально вплинути на вибори в Росії та Україні у 2012 році. EUObserver також наводить оцінку одного польського дипломата, який вважає потенційною датою вступу України до ЄС 2025 рік.

Польський євродепутат Павел Залевський, який займається стосунками ЄС з Україною, попередив на сторінках «Жечпосполитої», що Росія робитиме все можливе й неможливе, не зупиняючись перед провокаціями, щоб перешкодити підписанню Угод про асоціації і зону вільної торгівлі ЄС з Україною. «Гра йде на великі ставки», – підкреслив Залевський. Чого лише варта погроза Путіна Азарову, що у разі підписання Україною згаданої угоди з ЄС Москва підніме до кінця 2011 року ціну на газ до 500 доларів за тисячу кубів, що удвічі дорожче, аніж платить за російський газ Німеччина. Павел Залевський також закликає ЄС ні в якому раз «не залишати Україну саму перед російським тиском».

Чеська «Днес» інформує на підставі європейських джерел, що «вчені-археологи знайшли найстародавніші сліди європейської сучасної людини в українському Криму». І деталізує, що в урочищі Буран-Кая «в кримських горах знайдені сліди людини, вік яких 32 тисячі років». Знахідки включають і залишки людських кістяків того часу. Вчені також кажуть, що знахідка може свідчити: «сучасна людина прийшла в Крим з півночі, з російських рівнин, а не з Близького Сходу і Балкан, як до цього часу вважали багато вчених».