Доступність посилання

ТОП новини

Мер Львова запевняє, що сутичок 22 червня у Львові не буде


Фото з подій у Львові 9 травня 2011 року
Фото з подій у Львові 9 травня 2011 року

Львів – Згідно з рішенням Львівського окружного адміністративного суду, сьогодні у Львові заборонено проводити масові заходи, окрім офіційних. Із позовом звернулись мерія, обласна адміністрація та управління міліції у Львівській області, щоб унеможливити будь-які провокації. Адже про свій намір провести у Львові акції з нагоди початку радянсько-німецької війни висловлювались громадські організації «Євреї проти антисемітизму» та «Євреї проти Гурвіца» з Одеси, «Сокіл» та інші.

22 червня рішеннями місцевих органів влади міста та області оголошено Днем пам’яті жертв комуністичних репресій, які постраждали від рук НКВС у 1939–1941 роках. Відбудеться екуменічна молитва, акції у тюрмі на Лонцького.

Про можливі провокації і водночас про те, що їх не буде і 9 травня не повториться, у Львові говорять і місцеві політики, і представники влади. Тим паче третім позивачем у суді було управління міліції.

Але як поведуться свободівці, коли зустрінуться з групкою одеситів з комітету «Євреї проти антисемітизму» чи з представниками Партії Сталіна, важко спрогнозувати.

Тим часом російські комуністи у Львів не приїхали, як обіцяли раніше. Не буде і представників КПУ з інших областей. Лише місцеві члени цієї організації побувають на Пагорбі слави, але без жодної символіки.

Сутички можливі лише між ВО «Свобода» і заїжджими одеситами

Маловідома Партія Сталіна планує вийти на вулиці міста. Власне, це і може спровокувати сутичку зі свободівцями, які планують пройтись вулицями міста з портретами жертв НКВС.

Мер Львова Андрій Садовий запевняє, що у Львові 22 червня буде спокійно. «Я думаю, що всі зобов’язані виконувати рішення суду. Я переконаний, що 22 червня можемо спокійно молитись за тих, хто віддав своє життя, хто був закатований», каже мер у коментарі Радіо Свобода.

Якщо порівнювати переддень 9 травня і 22 червня, то міський голова бачить велику різницю. Бо начальник правоохоронних органів Львівщині на роботі, особливих вказівок працівникам міліції керівництво не надавало, а про те, як пройде нинішній день у Львові, схвильовані усі силові органи, вважає мер.

Відомі громадські діячі закликали мешканців приєднатись до молитви за жертвами репресій.

Натомість серед городян є переконані, що у Львові центральна влада зумисно планує провокації на догоду Росії, і робиться це з метою створити негативний імідж Західної України, відвернути увагу від економічних негараздів у державі.

Уже роками переважна більшість львів’ян не вшановує ані 9 травня, ані 22 червня. Бо у Західній Україні Друга світова війна розпочалась у вересні 1939 року.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG