Британія допомагає Японії долати наслідки природної катастрофи

Лондон – Уже друга команда британських рятівників вирушила до Японії, щоб допомогти зусиллям цієї країни щодо подолання наслідків найбільшого землетрусу в її історії та нищівного цунамі. Британія також серйозно занепокоєна долею своїх громадян, які опинилися в зоні лиха.
Друга група британських рятівників відбула до Японії, тоді як перша група розчищає руїни у місті Офунато, але наразі їй не вдалося знайти осіб, що вижили.

Британське міністерство закордонних справ повідомило, що «серйозно стурбоване» долею кількох британських громадян. У Японії живе близько 17 тисяч британських громадян.

Раніше міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заявив: «Ми всі засмучені сценами руйнувань, масової втрати людських життів, які ми всі бачимо на телебаченні. Думаю, люди всього світу серцем переживають за японських людей. Я говорив із міністром закордонних справ Японії, аби передати наші співчуття, але також запропонувати допомогу. В цих ситуаціях Британія може допомогти через надсилання рятівних служб, в ідентифікації жертв, у чому ми маємо добрі експертні навички. Зокрема, недавно ми допомагали цим у подоланні наслідків землетрусу в Новій Зеландії. Тож ми обговорили це з японським урядом, і вони попросили нас про допомогу.

Британське міністерство закордонних справ також вважає, що британським громадянам нема потреби евакуюватися з місць, що знаходяться за межами нині визначеної 30-кілометрової зони навколо ушкодженої вибухами АЕС «Фукусіма-1». Проте ця порада є предметом постійного перегляду.

Один із британських громадян, котрі працюють у Японії, повідомив, що деякі іноземні компанії нині вирішують, чи не евакуювати сім’ї працівників із Токіо або Японії загалом. Британці у Японії непокояться з того приводу, що деякі авіакомпанії скасували рейси до Токіо через побоювання радіації. Вони бояться, що інші авіаперевізники можуть піти за цим прикладом.

Знайдено тіла

Британські рятівники кажуть, що місія в Японії є найважчою в їхньому досвіді, бо вони ніколи не стикалися з таким розмахом руйнувань. Хоча їм не вдалося знайти живих людей, вони витягли з руїн кілька тіл.

Британський посол в Японії та консульські працівники нині перебувають у місті Сендай, одному з найближчих до епіцентру землетрусу населених пунктів. Вони оцінюють рівень збитків та збирають інформацію про британських громадян.

Першу рятівну британську команду у складі 63 осіб розміщено у школі в містечку Суміта, що за 20 кілометрів від міста Офунато, яке зазнало удару цунамі.

Британська організація Save the Children («Врятуймо дітей») збирає грошову допомогу для японських дітей, що постраждали. Її команда вже прибула до міста Сендай для облаштування притулків для найменш захищених дітей, що намагаються позбутися шоку, викликаного стихійним лихом. Британський Червоний хрест також закликає громадян країни давати пожертви.