Колишнього мера Москви Лужкова звинувачують у мільярдній крадіжці, але не дуже впевнено

Юрій Лужков

Прага – Під час перевірки московських фінансів російська влада виявила нестачу в майже 8 мільярдів доларів. Недораховані гроші, які виявила Рахункова палата, припадають на час керування Москвою Юрія Лужкова. Однак після гучного розголосу про це вже друга прес-конференція внесла корективи, бо і сума зменшилася, і формулювання змінилося.
Від часу відставки колишнього багатолітнього керівника Москви Юрія Лужкова минуло лише близько чотирьох місяців, а в бюджеті міста вже знаходять багатомільярдні дірки. Перша цифра, яку озвучили перевіряльники з Рахункової палати, сягала 230 мільярдів рублів, що становить ледь не 8 мільярдів американських доларів у перерахунку.

Проте на прес-конференції у п’ятницю аудитор Рахункової палати Сергій Рябухін назвав вже інші цифри, та й формулювання порушень було набагато стриманішим.

«Ми виявили зону ризику в бюджетному процесі міста Москви, – заявив він. – Ми звернули увагу на 215 мільярдів рублів, які опинилися в зоні ризику трирічного виконання бюджету міста Москва. З якою метою витрати перевищували кошторис, ми встановити не можемо. Рахункова палата не має слідчих органів. Але фактори ризику, корумпованості, криміногенності, ми вказуємо».

Аудитор пояснив, що увагу його відомства привернули такі факти, як виконання робіт без проведення тендерів та відсутність цін і терміну виконання робіт у контрактах. При цьому, коли йдеться про «нецільове» використання грошей, то аудитори називають суму набагато меншу – близько 10 мільярдів із понад 200 мільярдів рублів. Ці гроші мала використати авіакомпанія «Атлант-Союз», яку пізніше перейменували в компанію «Москва», на закупівлю літаків. Але гроші компанії, яка належала урядові Москви, використали на щось інше. Якщо буде доведено корисливість мотивів, то це може скласти суть злочину.

Координатор громадського руху «Московська рада» Сергій Удальцов пояснює зміну акцентів тим, що Юрій Лужков випав із владної команди, коли президент Росії Дмитро Медведєв сказав, що «він втратив довіру». «В Росії і громадяни, і влада, і правоохоронні структури все приблизно знають, і обсяги крадіжок, і осіб, які беруть в них участь. І щойно чиновник високого рингу іде у відставку, з’являються повідомлення про порушення, карні справи і так далі. А поки чиновник із усіма ділиться, зберігає лояльність, все це не оприлюднюється, а тримається як компромат. А те, що зараз представники Рахункової палати говорять, що серйозні порушення складають лише 10 мільярдів, це є сигнал про те, що компромат є, і їм потрібно накивати п’ятами», – зауважив Удальцов.

Це «політичне залякування» – Лужков

Раніше Міністерство внутрішніх справ Росії розпочало слідство щодо розтрати на суму 440 мільйонів доларів у компанії, що належить дружині Лужкова Олені Батуриній, яка стала найбагатшою жінкою Росії за час урядування в Москві її чоловіка. Згідно з даними журналу Forbes, Батурина, якій належить будівельна компанія Inteko, має близько 10 мільярдів доларів.

Сам Лужков, який перебуває в Австрії, дав інтерв’ю газеті Financial Times, де він називає справи проти себе «політичним залякуванням». Лужков також спростував повідомлення про те, що він збирається переховуватися за кордоном, і заявив, що повернеться в Росію та «боротиметься за свою честь та ім’я».