До чистого довкілля – через економні технології

Рівне – Менше сплачувати за електроенергію та ще й покращити довкілля, в якому ми живемо. Який би мешканець українського міста відмовився б від такої можливості? Але знайти для себе і реалізувати її змогли поки що лише мешканці Рівного. Напередодні нового опалювального періоду й Міжнародного дня охорони середовища проживання рівняни підбили попередні підсумки міжнародного економічного проекту, який поєднує екологію та економію.
Рівне стало пілотним містом для втілення проекту, що підвищує енергоефективність опалювальних систем і зменшує викиди парникових газів. Місто втілює його за сприяння програми розвитку ООН. А вибір упав саме на Рівне, тому що місцеві чиновники зрозуміли актуальність проекту і знайшли джерела співфінансування, зазначає постійний координатор системи ООН в Україні Олів’є Адам.

«Гадаю, цей приклад партнерства з міською та обласною владою є унікальним. Сьогодні в нас була нагода відвідати три інфраструктурних об’єкти – зокрема, котельню, яка забезпечує теплом близько 150 тисяч людей, а також котельню школи, пологового будинку і лікарні. Ми побачили справді нове, сучасне обладнання, досконалий механізм експлуатації, через яке ми змогли зберегти багато енергії, зменшити витрати води й електрики мешканцям Рівного».

За сім років втілення проекту рівняни закрили 11 дрібних застарілих котелень, впровадили технології спалювання біомаси, запустили дві когенераційних установки, котрі дозволяють виробляти на котельнях електроенергію, поміняли ізоляцію значної частини теплотрас, розповіла голова правління компанії ЕСКО-Рівне Ніна Весельська. На ці роботи було витрачено понад 40 мільйонів гривень. Однак ефект не забарився – за час втілення проекту викиди парникових газів зменшилися на 42 тисячі тонн.

Енергетичні ноу-хау – ціни на паливо: хто кого?

Рівне стало першим обласним центром, який виконує зобов'язання України, згідно з Кіотським протоколом, щодо обмеження і зниження надходжень парникових газів в атмосферу, розповів міський голова Рівного Володимир Хомко.

«Ми були першими в Україні, за нами зараз працюють п’ять «Еско». Останній етап, який ми продовжили на 11 місяців, передбачає реконструкцію ще однієї котельні і 200 тисяч доларів на інституційні дослідження. Треба розробити схему, щоб «Еско» могло далі вкладати кошти – без ООН, саме залучати кредитні ресурси, робити реконструкцію об’єктів, отримувати з цього якийсь зиск. Це підприємство, має вкладати кошти й реконструювати інші теплопостачальні підприємства на території України».

Схвальну оцінку проведеній за літо роботі рівнян дала і директор Програми розвитку ООН в Україні Рікарда Рігер. Щодо городян, то їм слід очікувати наступної черги проекту, яка передбачатиме, за словами міського голови, утеплення самих будинків.

Але не всі проблеми енергетики міста можна вирішити новими технологіями. Інколи причини проблем лежать у цілком іншій площині. Так, рівняни нинішнього року потерпали через відсутність гарячої води в оселях аж до опалювального сезону. Причиною керівники міста називають те, що в столиці досі не погодили нові, підвищені тарифи для міських теплопостачальних підприємств, у той час як ціни на паливо зросли. Що означає – у нинішній ситуації витрати на пальне не покриваються навіть роботою сучасних економних котелень. Тариф на опалення та підігрів води планують підняти для населення, як мінімум, на третину, для установ та організацій – наполовину. Незважаючи на те, що рівень оплати комунальних послуг з боку населення тут складає близько 97 відсотків.