Туск запропонував Азарову почуватись у Польщі як вдома

Микола Азаров і Дональд Туск, Варшава, 30 вересня 2010 року

Варшава – У Польщі вперше з офіційним візитом побував прем'єр-міністр України Микола Азаров. У четвер він зустрівся із головою польського уряду Дональдом Туском. Приводом до зустрічі прем'єрів стали питання, пов’язані з підготовкою Польщі та України до Євро-2012. Проте, судячи із виступів прем'єрів та коментарів експертів, футбольний чемпіонат не був найголовнішою темою зустрічі Туска та Азарова.
Центральним пунктом програми перебування Миколи Азарова в Польщі було засідання Комітету з питань підготовки Євро-2012. Під час цього засідання голови урядів заслухали український та польський звіти про підготовку до Європейського футбольного чемпіонату.

Як підсумував після засідання цього комітету Дональд Туск, звіти показали, що Україна й Польща не підведуть очікувань УЄФА. Мовляв, як і планувалося, чемпіонат повинен відбутися у чотирьох українських та чотирьох польських містах. Після засідання комітету був підписаний план подальших дій з підготовки до чемпіонату – так звана дорожня карта.

Дружба пахне газом

Проте, як визнав перед журналістами Дональд Туск, голови урядів використали привід до розмови про Євро-2012 для того, щоб «порозмовляти про інші термінові справи». Судячи з офіційних промов Туска та Азарова, під час зустрічі у «вузькому колі» значну увагу вони присвятили питанням енергетики.

Дональд Туск наголосив, що він під великим враженням від швидких рішень української сторони щодо можливостей співпраці в енергетичних проектах. Польський прем'єр лаконічно зазначив, що мова йшла про проекти, котрі можуть забезпечити Польщі енергетичну безпеку та диверсифікацію джерел енергоносіїв.

Як коментують польські медіа, йдеться про участь України в так званому віртуальному німецько-польському газовому проекті. Поляки хочуть купувати у німців російський газ, що транспортується через Україну. Річ у тім, що Польщі ніяк не вдається укласти новий газовий договір з Росією, і вже через кілька тижнів країні може забракнути блакитного палива. Тож хитромудрий проект із купуванням у німців газу на польсько-українському кордоні може стати для польської економіки порятунком.

Візи мають стати дешевшими, ПДВ повертатимуть

Окрім цього, як твердили прем'єри, вони розмовляли про європейські перспективи України. Туск кілька разів наголосив на тому, що дуже задоволений тим, що український уряд підтвердив курс на збереження стратегічних стосунків із Польщею. Польський прем’єр навіть запропонував Азарову почуватись у Польщі як вдома. Туск пообіцяв сприяння Україні в спрощенні візового режиму з ЄС.

«Ми підтвердили свою готовність і рішучість до польсько-української співпраці в ім'я європейської перспективи України . Ми будемо інтенсивно співпрацювати в напрямі лібералізації візового режиму так, щоб Польща та цілий Європейський Союз були дедалі відкритішими до українських прагнень і потреб», – сказав Туск.

Голова польського уряду також зауважив, що прем'єри говорили про «складні моменти історії». У нього склалося враження, що Азаров «відкритий і вразливий» щодо таких моментів.

Як і Туск, Азаров у своєму підсумку зустрічі також зосередився на питаннях, не пов'язаних із футбольним чемпіонатом. Зокрема він згадав про стратегічну мету теперішнього українського уряду в його співпраці з ЄС.

«Ми розцінюємо зниження плати за національні візи як практичну підтримку України в діалозі Україна-ЄС щодо досягнення нашої стратегічної мети – впровадження безвізового режиму», – зазначив Азаров, зауваживши, що сповідуючи принцип взаємності, Україна також знизить оплату за свої візи для громадян Польщі.

Прем'єр України головний наголос робив на питаннях економічної співпраці між двома державами. Він заявив, що до кінця року Україна поверне усім польським інвесторам податок на додану вартість, а з початку наступного року цей податок повертатиметься автоматично. Азаров також сказав, що запропонував полякам співпрацю в авіаційній та військово-технічній промисловості.

Поляки знають, що діється в Україні – експерт-міжнародник


Лукаш Адамський, координатор програм із білатеральних стосунків із Польського інституту міжнародних справ у коментарі для «Радіо Свобода» зазначив, що польський бізнес позитивно сприйме запевнення Азарова про повернення ПДВ. Мовляв, дотепер в Україні не дотримувалися власного законодавства, за яким має повертатися бізнесменам-іноземцям цей податок. Це, наголошує експерт, знеохочувало підприємців розвивати бізнес в Україні.

Коментуючи слова Туска про готовність сторін розмовляти на історичні теми, Адамський сказав, що передусім поляки очікують від українського уряду відкриття польського кладовища в Биківні біля Києва. Там у часи сталінізму було розстріляно чимало поляків. Проте, вважає експерт, про ставлення до історичного минулого повинні дискутувати не уряди, а історики.

Експерт-міжнародник також зауважив, що польська політична еліта чудово зорієнтована в тому, що саме відбувається сьогодні в Україні. Він сказав, що Польща вбачає своє завдання в тому, щоб не втручаючись у внутрішні українські справи, водночас впливати на українську владу таким чином, щоб в Україні збереглися досягнення демократизації останніх років. Передусім йдеться про дотримання прав людини, свободу слова, а в світлі останніх подій в Україні, наголосив Адамський, ще й про свободу наукових досліджень.