Козак, він і в Балтії козак

Архівна фотографія. Київ, 9 липня 2009 року

Рига – Козацький громадський рух набув значного поширення не тільки в Україні – осередки Українського реєстрового козацтва діють у США, Угорщині, Японії, Великій Британії та Фінляндії. У березні першу річницю діяльності відзначало представництво Українського реєстрового козацтва в Естонії. У Латвії також вирішили не залишатися осторонь – цими днями 38 місцевих українців склали урочисту присягу і поповнили лави світового Українського козацтва.
Перехожі на вулицях Риги призупиняли ходу, щоб детальніше роздивитися незвичний для латвійської столиці військовий стрій гетьмана Українських реєстрових козаків Анатолія Шевченка та отаманів товариств реєстрових козаків США та Естонії Карела Бері і Андрія Грицькова.

Об’єднання українських товариств Латвії запросило шановне козацтво до Риги на урочисту церемонію заснування латвійського козацького товариства.

Козаком може бути не тільки українець

«До нас можуть прийти не тільки українці, але й ті, хто по духу почуває себе козаком. Може прийти й латвієць, якщо він себе почуває козаком. Що таке козак? Людина, яка вірить в Бога, любить своїх батьків, відноситься до своєї землі, як до своєї родини. Це є ознаками козака – людини, яка живе для цього, існує, працює, поважає історію свого народу, поважає інші нації, відноситься до них доброзичливо, є толерантною людиною – це є козак», – каже отаман Українського реєстрового козацтва Латвії Володимир Луговський

А гетьман Українського реєстрового козацтва (УРК) Анатолій Шевченко розповів, що сьогодні реєстрове козацтво – це численна, добре структурована громадська організація, яка активно працює на засадах духовності та патріотизму. Закордонні осередки УРК сприяють зміцненню економічних, культурних та наукових зв’язків між Україною та світом.

«У присязі, яку склали козаки у Латвії є такі слова: «Я клянусь бути патріотом Латвії, я клянусь робити усе, щоб Латвія була міцною державою в Європі та світі. Водночас я робитиму усе, щоб покращувати відносини між латвійським та українським народом». Оце наші умови, для цього ми розвиваємо наше козацтво по усій планеті, щоб єднати людей, які є етнічними українцями і людей, які дбатимуть про відродження духовності та патріотизму», – зазначив гетьман.

На естонському параді під прапором України

За словами Анатолія Грицькова, прикладом успішної співпраці УРК із закордонними державами може бути Естонія, де українських реєстрових козаків навіть запросили взяти участь у військовому параді з нагоди Дня перемоги естонського народу у визвольний війні 1918-1920 років.

Пройшовши парадним маршем у місті Йихві під синьо-блакитним двокольором разом із естонськими військовими, прикордонниками та поліцією, українські реєстровці своєю військовою виправкою викликали захоплення в місцевих жителів, які тепло вітали представників дружнього їм народу.

Однак, за словами отамана Естонського товариства українських реєстрових козаків Андрія Грицькова, спочатку не всі поставилися до них доброзичливо. Це стосується російськомовних ЗМІ.

«Одразу ж нас обізвали «бандерівцями». Одразу ж з’явилися такі гасла, що «бандерівці разом із естонськими фашистами будуть різати та вбивати залишки росіян на території Естонії». Однак ми до цього поставилися спокійно і наша лояльність до Естонської держави принесла свої плоди – на сьогоднішній день членів нашої організації запрошують на державні військові навчання, тобто козаки можуть брати участь у зборах резервістів та стрільбах», – розповів Андрій Грицьков.

Відносини Українського реєстрового козацтва з естонською стороною не обмежуються дружніми стосунками зі Збройними силами Естонії. Під час візиту 12-20 березня гетьмана Анатолія Шевченка до Естонії відбулись його зустрічі з представниками міністерства культури та закордонних справ країни, укладена угода про співпрацю УРК із естонською добровільною воєнізованою організацією «Кайтселійт».