Джерела сплати за російський газ: залучення кредитів чи емісія?

Київ – Якими коштами Україна розраховуватиметься за російський газ, і чи вдасться Києву і надалі робити це вчасно? Урядовці та керівники «Нафтогазу» запевняють, що фінансових резервів для виконання контрактів із «Газпромом» достатньо. У Секретаріаті ж Президента заявляють, що це не так. На думку ж багатьох енергетичних експертів, першопричина проблем – хиби нового контракту з Росією, який потребує перегляду.
Наступного року Україна має купувати близько 30 мільярдів кубометрів російського газу. Про це йдеться у змінах до контракту між «Газпромом» та «Нафтогазом», підписаних 24 листопада. Між тим, пункт, згідно з яким українська сторона має розраховуватися щомісяця до 7 числа, або ж доведеться платити штрафи, залишився. Проте, голова «Нафтогазу» Олег Дубина переконує, що Україна і надалі розраховуватиметься за російський газ вчасно.

«Я не принесу такої радості Україні, що НАК «Нафтогаз» не розрахувався. Ми розрахуємося вчасно, коштами, як потрібно – і в листопаді, і в грудні, і в січні. Я планую святкувати Новий рік вдома. І країна святкуватиме його вдома, як і попередній рік – із газом», – наголошує пан Дубина.

280 доларів за 100 кубів: прогноз «зі стелі» чи реальність?

Формула ціни на газ для України передбачає, що вона має змінюватися відповідно до середніх цін на нафту упродовж останніх трьох місяців. Запитання журналістів, із яких джерел буде здійснюватися сплата за газ в разі його подорожчання, Олег Дубина залишив без відповіді.

«Я вам сказав, що розрахуємося вчасно. Джерела? Розрахуємося вчасно, грошима!», – сказав керівник «Нафтогазу».

Раніше речник російського «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що в наступному році ціна на газ для України прогнозується на рівні 280 доларів. Хоча, радник Прем’єр-міністра України з енергетичних питань Олександр Гудима заявляє, що ця цифра – завищена.

«За прогнозами міжнародних аналітиків, найближчі два роки нафта не дорожчатиме. Отже – немає жодних підстав вірити якомусь прес-секретарю «Газпрому», який взяв зі стелі ціну 280 доларів за 1000 кубометрів газу, а всі українські ЗМІ, як один, її повторили. На думку самих аналітиків «Газпрому», вона нереальна, – зазначає Олександр Гудима. – До того ж, ми маємо величезні внутрішні резерви, після завершення першого туру виборів ви їх побачите – всі почнуть платити за газ!»

На сьогодні облгази заборгували за блакитне паливо понад 7 мільярдів гривень – такою є статистика «Нафтогазу». Борги ж останнього перед обласними газовими підприємствами – лише 44 мільйони гривень.

Нафтогаз має фінансові проблеми через те, що перетворився на емісійний центр – експерти

Із тим, що ціна газу для України не зросте внаслідок подорожчання нафти, погоджується і Міжнародний уповноважений Президента України з енергетичних питань Богдан Соколовський. Однак, каже він, і без цього існує чимало причин, які викликатимуть проблеми з розрахунками.

«Складності будуть для української сторони, виходячи з умов контракту, і з ситуації на ринку. Без реформ, які уряд має провести, мав давно провести, «Нафтогазу» буде так само скрутно, як і в 2009 році. Вже, мабуть, немає джерел на позики, із запозичень МВФ – теж лишилося небагато. Внутрішній ринок і контракти – це два чинники, які потребують найбільших змін», –підсумовав Богдан Соколовський.

На думку ж директора Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, сьогодні у «Нафтогазі» є два шляхи розрахунку за російський газ: кредити, або ж емісія.

«Нам відомо, що «Нафтогаз» сплачує за газ грошима двох категорій. Перша – це запозичення, друга – гроші, надруковані Нацбанком. Більшу частину коштів від споживачів газу «Нафтога» сплачує у вигляді податків аби створити відчуття наповненості бюджету, а тоді недохват компенсується за рахунок емісії. «Нафтогаз» став таким собі емісійним центром», – вважає експерт.

Костянтин Бородін додає, що формула розрахунку ціни газу для України має включати коливання цін на те паливо, яким вона може замінити газ. Кореляція з ціною нафти була б зручна для Італії, яка традиційно використовує її в теплоенергетиці, для української ж газової формули мали б бути включені ціни на вугілля та мазут.

(Київ – Прага)