«Нафтогаз» запланував скорочення імпорту російського газу

Київ – Україна купуватиме менше газу, попри те що російська сторона може її за це оштрафувати. Компанія «Нафтогаз» знизила план імпорту блакитного палива до кінця року вдвічі. Експерти ж не виключають, що газовий контракт може стати інструментом впливу під час передвиборної кампанії. Хоча, на думку декого із них, Кремль не зацікавлений у тому, щоб нашкодити кандидату у президенти Тимошенко.
На початку тижня віце-спікер Держдуми Валерій Язєв заявив, що наприкінці року Росія може виставити Україні штрафні санкції за недобір законтрактованих обсягів газу. Проте у «Нафтогазі» й надалі планують купувати менше блакитного палива. За словами заступника голови НАКу Ярослава Марчука, компанія знизила план імпорту газу у жовтні-грудні цього року з 14 мільярдів кубів до 7-8.

Раніше ж Юлія Тимошенко заявила, що і у наступному році Україна купуватиме у Росії стільки газу, скільки їй потрібно. Так українська прем’єр відреагувала на заяву керівника «Газпрому» Олексія Міллера, що у 2010 році російська компанія не планує скорочувати постачання газу до України.

У «Нафтогазі» цю ситуацію наразі не коментують. При цьому зазначають, що переговори між НАКом та «Газпромом» тривають.

«Прем’єр все сказала. Нам додати нічого. Переговори й консультації ведуться постійно», – сказав Радіо Свобода речник «Нафтогазу» Валентин Землянський.

Транзитна залежність

Досить жорстка позиція, яку сьогодні зайняла українська сторона, пов’язана із тим, що «Газпром» залишається залежним від неї у питаннях газової торгівлі, вважає російський політолог Станіслав Белковський. І досвід газових війн це підтвердив, каже він.

«Росія і «Газпром» є цілком залежними від транзитної країни, як і навпаки. Тому, звісно, для «Газпрому» є контракт, але і є об’єктивне питання платоспроможного попиту на газпромівський газ – зазначає Белковський.– І в сучасних умовах, коли Євросоюз уже не сприяє у створенні інфраструктури транспортування газу в обхід України, коли розвивається проект «Набукко», звісно, «Газпром» уже не буде так тиснути на Україну, і не поставить її на межу нової газової війни наприкінці цього року».

На кого тиснутимуть контрактами?

Із тим, що повторення минулорічної ситуації, коли Росія перекрила постачання газу, і деяким європейським країнам довелося мерзнути, не буде, погоджується і український експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук. Але, він вважає, що українсько-російський контракт може стати інструментом впливу під час президентської кампанії.

«Контракт підписаний 19 січня. Перший рік його роботи збігає через 2 дні після президентських виборів. Тож цей контракт може бути інструментом впливу у передвиборний час, а також на новообраного президента, або на одного із двох, або й відразу на двох кандидатів, які визначаться після 17 січня. Це не таке легке питання», – говорить Тодійчук.

Разом з тим, експерти зауважують, що Кремль не зацікавлений у тому, щоб створити для Юлії Тимошенко найважчі умови напередодні президентських виборів. І попри те, що після підписання Брюссельської декларації про модернізацію української ГТС без участі Росії, Москва розчарувалася у Тимошенко, у Януковичі вона розчарувалася ще більше.

(Київ – Прага)