Президент Ющенко починає робочий візит до США

Сьогодні розпочинається робочий візит Президента України Віктора Ющенка до Нью-Йорка. Програма передбачає його участь у сесії Генеральної асамблеї ООН і зустрічі з лідерами іноземних держав та організацій.
Упродовж трьох днів Віктор Ющенко матиме змогу обговорити фактично усі пріоритетні питання зовнішньої політики України та міжнародних відносин, які мають безпосередній вплив на життя українських громадян, повідомляє офіційний сайт Президента України. А з трибуни ООН глава української держави інформуватиме світову спільноту про пріоритети зовнішньої та внутрішньої політики Києва і розповість про хід демократичних перетворень в Україні.

Ось що очікує від візиту Віктора Ющенка до США член парламентського комітету з питань закордонних справ Андрій Парубій, фракція «Наша Україна – Народна Самооборона»: «Сполучені Штати Америки віддавна були стратегічним партнером України. Візит, з яким Президент Ющенко їде в Америку, має закріпити відносини між двома країнами. Має відбутися планова зустріч між президентами наших держав, на якій вони мають обговорити питання двосторонніх відносин».

Дещо іншої думки про візит Президента України до США представник опозиційної Партії регіонів, також член парламентського комітету з питань закордонних справ Леонід Кожара.

«Мені здається, – каже Кожара, – що Президент здійснює прощальні візити, і візит до Америки – це один з таких візитів, які він робить».

Насамперед – питання безпеки

Експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Олександр Палій переконаний, що Віктор Ющенко в Америці обговорюватиме питання безпеки.

«Україна, на жаль, виявилася, завдяки невступу до НАТО і саботажу певних політичних сил, у сірій зоні, у зоні вакууму безпеки. Я думаю, що це буде основний месидж. Якщо відбудуться якісь консультації з американською стороною, я думаю, що Президент ставитиме це питання, яке справді стає дуже актуальним для України, завдяки тому, що Україна не використала те вікно можливостей для вступу в НАТО і ЄС, яке існувало після Помаранчевої революції, – каже Палій.

У Віктора Ющенка, серед іншого, заплановані окремі переговори з Генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Андерсом Фог Расмуссеном, а також із президентами Бразилії, Литви, Фінляндії, Швеції.

Президент України також зустрінеться з провідними членами української громади США.

Візит триватиме до 23 вересня.