Валютні аукціони реабілітують репутацію гривні

Київ – Такого рекордного зміцнення українська валюта не бачила від початку року. Цього тижня гривня зміцнилася на 7 відсотків. У Національному банку це пояснюють валютними аукціонами, які почав проводити НБУ.
Раніше для стабілізації гривні Національний банк застосовував такий механізм, як валютні інтервенції, тобто продавав банкам долари за фіксованим курсом. Проте, за словами голови наглядової ради НБУ Петра Порошенка, це бажаного результату не дало. Тож тепер Нацбанк почав проводити так звані валютні аукціони. Що мається на увазі? Валюта продається банкам, які подають заявки з більш високим курсом.

«Не запроваджується обмеження щодо учасників. Ті, хто хотів купити іноземну валюту за курсом 8,9, 8,8, 8,7..., були у повному обсязі задоволені. А ті, хто грав на підвищення курсу, зазнали збитків», – говорить Порошенко.

Валютні аукціони не є панацеєю

Відтак, зважаючи на успішність практики валютних аукціонів, НБУ має намір застосовувати це й надалі. Раніше ж голова Нацбанку Володимир Стельмах говорив, що для підтримки курсу головний регулятор планує продати 1 мільярд доларів.

Експерти ж відзначають, що аукціони і справді позитивно вплинули на валютний ринок. Проте це не є панацеєю. Адже існує низка чинників, від яких залежатиме доля української валюти, заявив Радіо Свобода директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. «Насамперед, курс гривні залежатиме від попиту на імпорт, пожвавлення економічної динаміки, яка спостерігатиметься надалі, – каже він. – Це є девальваційним чинником. На попит іноземної валюти впливає і необхідність проведення зовнішніх розрахунків комерційних банків, а також великих імпортерів, передовсім «Нафтогазу».

Справа «МВС проти НБУ» набирає обертів

Кілька днів тому міністр внутрішніх справ Юрій Луценко звинуватив керівництво Нацбанку в корупції. А у четвер слідчий головного управління МВС виписав повістку про виклик на допит першого заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова.

Такі діє є компетенцією правоохоронців, зазначає Петро Порошенко. Але, на його думку, це не має робитися так публічно.

«Я не вітаю, що ці процеси носять публічний характер, бо це є виконання своїх функцій правоохоронними органами. Якщо слідчий має підстави, то я б із цього не роздував сенсації», – відповів Петро Порошенко на запитання Радіо Свобода.

Загалом же, зазначає Порошенко, саме гучні політичні заяви є однією з головних причин, що штовхають українську валюту в яму.

(Київ – Прага)