Захист клімату: експерти зустрілися в Бонні для підготовки глобального саміту

Німеччина – Процес підготовки світового саміту ООН з питань захисту клімату, який має відбутися в грудні в Копенгагені, увійшов у гарячу фазу. У Бонні в понеділок відкрився міжнародний форум, учасники якого обговорюють новий глобальний договір. Цей документ, ухвалити який якраз і планується на майбутньому саміті, має замінити Кіотський протокол, дія якого закінчується 2012 року.
До початку саміту в Копенгагені лише чотири місяці, але ще залишається чимало відкритих питань, які стоять на шляху ухвалення нового глобального договору із захисту клімату. Попри теоретичну готовність країн протидіяти глобальному потеплінню, екологи скаржаться на брак конкретного поступу. Вони вимагають дій, які б допомогли швидше загальмувати зміну клімату на планеті.

«Навіть попри те, що остаточні рішення ухвалюються на вищому рівні, учасники боннської конференції повинні взяти на себе відповідальність і провести необхідну підготовчу роботу», – висунула вимогу представниця Всесвітнього фонду дикої природи Катрін Ґутманн.

Щоб полегшити перебіг дискусії, нинішню підготовчу конференцію вирішили проводити головним чином за зачиненими дверима. Делегати з близько 190 країн світу до п’ятниці спробують визначити головні теми майбутнього саміту в Копенгагені. На думку директора Німецького інституту з питань технічної співпраці Дірка Месснера, зараз важливо закріпити в міжнародному праві мету, яка б обмежувала допустиме потепління клімату двома градусами. Тоді для окремих країн буде легше визначати конкретні зобов’язання, спрямовані на досягнення таких цілей.

Найбільші перетворення від часів індустріальної революції

В інтерв’ю радіостанції Deutschlandradio Kultur Месснер закинув відповідальним особам небажання правильно оцінити реальну ситуацію стосовно глобального потепління.

«Індустріальні країни повинні скороти до 2050 року обсяги викиду в атмосферу парникових газів на 80 відсотків, – заявив Месснер. – Це означає, що в принципі ми повинні повністю замінити енергетичне підґрунтя світової економіки. Це найбільші глобальні перетворення від часів індустріальної революції. Це вкрай велике завдання, і відповідальні особи намагаються відсунути в майбутнє її вирішення. Але таким чином вони роблять цю проблему для світової спільноти ще більшою».

За словами директора Німецького інституту з питань технічної співпраці, британські науковці підрахували: якщо не вжити ніяких заходів, тоді в 2030 році боротьба з наслідками потепління клімату на планеті коштуватиме близько 20 відсотків валового соціального продукту.

(Німеччина – Київ – Прага)