Молочна війна між Білоруссю та Росією

Мінськ – Росія знову використовує заборону на імпорт товарів як політичний інструмент. У 2006 році Росія обмежувала постачання на свою територію українського м’яса та сиру. А тепер вона запровадила санкції проти виробників білоруських молочних продуктів. Під заборону потрапило 500 видів такої продукції з Білорусі.
У грудні минулого року в Росії увійшли в дію нові технічні правила для молочної продукції, згідно з ними, наприклад, відновлене з порошку молоко має називатися лише молочним напоєм. Запроваджено також нові вимоги до якості молочних виробів та інформаційного забезпечення цих товарів.

За словами голови Російського споживчого нагляду Геннадія Онищенка, 500 видів білоруських молочних виробів, які продаються на російському ринку, не відповідають новим вимогам і їх імпорт заборонено від минулої суботи. Сьогодні ж пан Онищенко заявив, що російським вимогам не відповідає ще 800 видів білоруської молочної продукції і вони теж незабаром потраплять під заборону на імпорт до Росії.

Білоруські виробники кажуть, що, коли російську заборону на імпорт буде запроваджено ще стосовно 800 видів їхньої продукції, то це стане для них катастрофою. Тому що Білорусь продає в Росію саме півтори тисячі видів молочної продукції і тому експорт може зупинитися зовсім.

Причина – «Східне партнерство», Абхазія і Південна Осетія?

У Міністерстві сільського господарства Білорусі вважають дії російських властей надуманими. Звісно, у деяких виробників є проблеми з новими стандартами, але не йдеться про те, щоб білоруські виробники були зовсім «негідні», багато з них пройшли сертифікацію в Євросоюзі і Росії та мають гарну репутацію.

Досить дивно, що новий регламент щодо молочної продукції в Росії було запроваджено у грудні минулого року, а претензії до білоруських імпортерів почалися лише у червні цього року. Росіяни кажуть з приводу цього, що досі вони просто терпіли.

Однак у Мінську наголошують, що цей крок збігся з загальним погіршенням відносин між Білоруссю та Росією. Воно викликане приєднанням Білорусі до програми «Східного партнерства» ЄС та відмовою Мінська визнати незалежність російських сателітів у Грузії Південної Осетії та Абхазії.

Із кінця травня між Мінськом та Москвою триває гостра сварка, викликана заявами міністра фінансів Росії Кудріна про майбутню неспроможність білоруської економіки та відмовою Москви надати Білорусі кредит. У розпал цього протистояння і виступив Геннадій Онищенко.

Експерти вже назвали ці дії Москви економічними санкціями проти Мінська. Проте міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сьогодні спробував це спростувати. «Я вважаю, що називати ці рішення санкціями не зовсім коректно. Це заходи, що викликані виключно турботою про здоров’я наших споживачів», – зазначив Лавров.

Міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов все ж сподівається, що нинішні заходи Росії є, так би мовити, «технічними». «Ми не бачимо тут жодної політики. Найважливіше, щоб такого роду регламенти не використовувалися для конкурентної боротьби неринковими засобами», – зауважив керівник МЗС Білорусі.

Варто згадати, що російські виробники молочних товарів нещодавно скаржилися Володимиру Путіну на демпінг зі сторони білорусів, які мають більшу державну підтримку, ніж росіяни.

(Мінськ – Прага – Київ)