Українських політиків мирять усім світом. А віз і нині там...

Київ – Президент Віктор Ющенко відбув із дводенним візитом до Угорщини, натомість Юлія Тимошенко завтра відправляється до Росії. Тим часом, закордонні зовнішньополітичні чільники намагаються допомогти українським політикам досягти порозуміння. Про це говорять як у європейських столицях, так і в Москві.
Оглядачі зазначають, що зовнішня політика України стала заручником внутрішньополітичного протистояння. За таких умов важко говорити про якісь досягнення на міжнародній арені.

Наскільки продуктивною є закордонна активність українських керманичів та наскільки дієвими закордонні спроби допомогти українцям порозумітися?

На думку першого заступника голови парламентського комітету з закордонних справ Тараса Чорновола, голова уряду на міжнародній арені діє дещо успішніше, ніж Президент.

Тим часом, Міністерство закордонних справ також стало заручником протистояння Ющенко-Тимошенко.

Європа знову пробує помирити Ющенка і Тимошенко

Міністри закордонних справ Німеччини та Польщі на засіданні міністрів закордонних справ Ради ЄС звернулися до своїх колег з проханням вплинути і допомогти Україні подолати внутрішньополітичну кризу. Зазначимо, що раніше українських Президента та Прем’єра європейські лідери намагалися помирити в Брюсселі. Утім, без великого успіху.

«Важливо, що Європейський союз через такі впливові країни як Німеччина та Польща посилає прямий сигнал, що йому набридли чвари в українському керівництві, – коментує нову європейську ініціативу німецький політолог-міжнародник Александер Рар. – Заходові не зрозуміла суть суперечок між Ющенком та Тимошенко, які намагаються інтегрувати Україну в Європу. Хоча, безумовно, ситуацію відстежують і розуміють, про що йдеться», – каже Рар.

За словами німецького експерта, Україну ніхто не хоче кидати. Навпаки, її хочуть підтримати. «Але для цього потрібен консенсус в українському керівництві», – зазначає експерт.

Росія вкотре миритиме Тимошенко з Януковичем

Не байдужі до ситуації в Україні і в Росії. В українських мас-медіа дедалі частіше з’являється не підтверджена офіційно інформація про те, що в Москві намагаються примирити Юлію Тимошенко та Віктора Януковича. Зокрема, щоб вони домовилися щодо створення широкої коаліції.

Проте російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що московський вплив на українські справи не варто перебільшувати. «По-перше, Росія не має геополітичних стратегій щодо України, – зазначає він. – По-друге, сьогодні, після зрадництва Юлії Тимошенко на початку цього року, як це вважають у Кремлі, там не бачать в Україні серйозних сил, які можуть впроваджувати російські інтереси», – розповів пан Бєлковський.

Нівеляція впливів

І німецький, і російський експерти вважають, що європейський вектор є пріорітетнішим для українських лідерів. Проте досягти порозуміння по лінії Ющенко-Тимошенко буде складніше. Тоді як порозуміння між Януковичем та Тимошенко є ймовірнішим.

«Примирення Ющенка та Тимошенко залишається неможливим, бо протиріччя між ними є фундаментальними, – каже Станіслав Бєлковський. – Власне, вони намагаються знищити одне одного. За потреби, вони можуть лише робити вигляд примирення. Тимошенко і Янукович теж не можуть примиритися на сто відсотків, але тактичні домовленості між ними дуже ймовірні. В усякому разі, таких глибоких протиріч, як між Тимошенко і Ющенком, між Тимошенко і Януковичем немає».

Українські та закордонні експерти збігаються на думці, що різноспрямовані закордонні впливи та поради не будуть вирішальними для українських внутрішньополітичних реалій та стосунків українських можновладців. Принаймні, до президентських виборів.

(Київ - Прага)