Чого чекати від чергової сесії Верховної Ради?

Юрій Мірошніченко, Остап Семерак

Гості Свободи: народні депутати Остап Семерак (БЮТ) та Юрій Мірошніченко (ПР)
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Шановні гості, що ви знаєте на цей момент стосовно розгляду або нерозгляду завтра у ВР питання довіри або недовіри до уряду, який очолює Юлія Тимошенко?
Остап Семерак: Наскільки мені відомо, завтра на порядку денному справді не стоїть розгляд питання про довіру чи недовіру уряду, саме голосування з цього питання.
Наскільки я оцінюю ситуацію, Партія регіонів як ініціатор такого питання на завершенні минулої сесії дуже поспішала і зрозуміло, що це мав бути такий швидкий напад, який неважливо, чи закінчувався б перемогою чи не перемогою, шанс подальшого нападу залишався чи, точніше, відкривався з відкриттям нової сесії.
Остап Семерак: Зробити постріл холостий наші колеги з Партії регіонів, очевидно, не хочуть. Тому, з ініціативи керівництва Партії регіонів сьогодні це питання перенесене на четвер, можливо, для того, щоби провести якісь переговори з іншими фракціями.
Тепер, коли ми завтра відкриємо нову сесію, можливість постановки такого питання є раз на сесію. І, зрозуміло, зробити постріл холостий наші колеги з Партії регіонів, очевидно, не хочуть.
Тому, наскільки мені відомо, з ініціативи керівництва Партії регіонів сьогодні це питання перенесене на четвер, можливо, для того, щоби провести якісь переговори з іншими фракціями.
Хоча, як на мене, ситуація виглядає наступним чином, що якщо є нова коаліція, то все зрозуміло – новий уряд. А якщо це є відповідальність уряду без формування нової коаліції, а додавання якихось політичних балів собі і все, то якби сенсу в цих діях немає.
Можливо, мій колега розкрутить тему.
- Але перед тим, я хотів би Вас запитати, чи Ви впевнені, що завтра відкриється четверта сесія?
Остап Семерак: Ну, хотілося б вірити, що Конституція України буде виконуватися. Адже там чітко написано: першого вівторка лютого відкривається чергова сесія. І підстав особливих, щоби її не відкрити, напевне, немає.
- Ваш однопартієць і віце-спікер Микола Томенко говорить про те, що фракція Партії регіонів прекрасно розуміє, що на сьогодні немає достатньої кількості голосів за відставку уряду, тому шукає можливість спільно з командою президента зробити все, аби четверта сесія ВР взагалі не відкрилася, щоб через 30 днів дати можливість президенту повернутися до теми дострокових виборів.
Остап Семерак: Ну, правильно, він говорить про їхнє бажання, але не про підстави.
- Ну, це я зараз хотів би адресувати до Юрія Мірошниченка.
Юрій Мірошниченко: По-перше, ми готуємося йти до сесійної зали, ми готуємося працювати. Можливо, я навіть завтра буду доповідати один зі своїх законопроектів.
Але дійсно те, що хвилює Партію регіонів, то це не персона Юлії Тимошенко або Віктора Ющенка. Насправді дуже важливо, щоби політики були чесними. Вони дуже багато говорили про відповідальність, готовність її взяти на себе.
Але в який спосіб реалізується ця відповідальність? Через звіт. А звіт потрібен для того, щоб ми знали правду в першу чергу, що коїться, що планується урядом, на що має сподіватися кожен українець? В першу чергу саме ці питання мають бути підставою для того, щоб дати слово голові уряду.
Власне, на наше переконання, що там планів ніяких немає. Саме тому ми говоримо про можливу відставку.
І друге питання, не менш важливе: хто є хто? Чи є коаліція? Чи візьмуть комуністи того політичного хабара у вигляді посади першого віце-спікера? І чи увійдуть вони де-факто сьогодні до цієї коаліції?
- Про це сьогодні трохи згодом.
Я запитував, чи будуть завтра розглядати питання відставки або невідставки Тимошенко, тобто уряду…?
Юрій Мірошниченко: Партія регіонів ставила це питання…
- Не зняли з порядку денного? На четвер не переносять?
Юрій Мірошниченко: …але погоджувальна рада не проголосувала за це. Тому немає в порядку денному на даний момент цього питання. Ми спробуємо завтра зранку ще його озвучити, але рішення рада приймає, як Ви знаєте, шляхом голосування.
- Але сесія відкриється четверта?
Юрій Мірошниченко: Я думаю, що так.
- Від ненависті до любові і назад навіть не крок. Це доводять перманентні політичні опоненти та союзники: Партія регіонів та БЮТ.
Якщо парламент збереться завтра на засідання, то цілком можливим буде розгляд питання вотуму довіри до уряду. Такі питання не вносяться на голосування з пантелику, їх ретельно прораховують заздалегідь.
Але що цікаво? Про необхідність розгляду цього питання в парламенті одночасно заговорили як з боку парламентської опозиції, так і з боку уряду.
Це ва-банк або гра на випередження? Чи знову може статися так, що від ненависті до любові тільки руку простягни. Чого очікувати?
Четвер як реальний день розгляду питання про відставку уряду Партія регіонів відтермінувала для того, щоб підготуватися до голосування?
Юрій Мірошниченко: Ні-ні. Романе, Партія регіонів нічого не відтерміновувала. Партія регіонів – насправді опозиція. Треба про це не забувати.
Я ще раз кажу, що це не питання персоналій, це питання розвитку демократії. Якщо влада неефективна, якщо певні ознаки кризи у нас не долаються, то ми просто зобов’язанні ставити питання про відповідальність, про звіт уряду. І уряд має або отримати вотум довіри і легітимно в подальшому працювати, або він має піти. Так працює в демократичні країні будь-який уряд.
Якщо ми говоримо про розвиток демократії, а саме це Партія регіонів має на увазі, то тут не йдеться про якісь особисті зиски: чи Януковичу обміняти посаду прем’єра, чи Партії регіонів стати правлячою політичною силою. Адже сьогодні, виходячи, напевне, з прагматичної логіки, ніхто не хотів би перейняти цю небезпечну естафету напередодні президентських виборів.
Тому я думаю, що треба дивитися глибше. І ця глибина визначається особистим внутрішнім розумінням, що є демократія, і що є метою діяльності кожної політичної сили. І з іншого боку – це здатністю в таких скрутних умовах перейняти естафету відповідальності і нести, як то кажуть, перед президентськими виборами цю нелегку ношу.
- Давайте подивимося глибше, тому що якщо говорити про постановку питання, тобто про довіру або недовіру уряду, то можна дістати, можливо, й більшість голосів у ВР. Можливо.
Але треба дивитися на крок вперед. Це значить, що якщо буде уряд відправлений у відставку, треба формувати нову коаліцію, яка сформує інший уряд.
Чи є в Партії регіонів такий план, прорахований план, в який спосіб можна вийти із ситуації без дострокових виборів? Чи ви дивитеся на ситуація лише через дострокові вибори, коли уряд виконуватиме обов’язки, а країна готуватиметься до дострокових виборів під час економічної і політичної кризи, яка є перманентна?
Юрій Мірошниченко: Ні, цей сценарій для нас не є бажаний.
- Тоді який сценарій? Озвучте його.
Юрій Мірошниченко: В першу чергу, і як, власне, нам багато разів говорять: де ви наберете необхідну кількість для створення коаліції?
Я скажу таким чином, що у нас немає упередженості і до БЮТу. У нас є негативна оцінка їхньої урядової команди.
Юрій Мірошниченко: Що ми пропонуємо? Це план дій. Отой план дій, який, не запропонував уряд Тимошенко.

Коли буде програма, ми абсолютно відкриті, ми навіть готові її разом готувати і довкола цієї програми можна буде формувати команду, яка іде працювати в уряд. І я не виключаю теоретично, що й БЮТ буде в цій команді.
Що ми пропонуємо? Що могло б дати нам можливість створити нову коаліцію? Перше – це план дій. Отой план дій, який, на наш погляд, не запропонував уряд Тимошенко у вигляді програми урядової чи у вигляді антикризових заходів системних і зрозумілих для всіх громадян з тим, щоб ми знали, на що розраховувати і по валютному курсу, і по тенденціях економічних, і по формуванню внутрішнього попиту і так далі. Тобто, не будемо зараз говорити про ці складні речі в ефірі, тому що він обмежений.
Коли буде програма, ми абсолютно відкриті, ми навіть готові її разом готувати і довкола цієї програми можна буде формувати команду, яка іде працювати в уряд. Довкола цієї програми можна буде говорити про формування нової коаліції.
І я не виключаю теоретично, що й БЮТ буде в цій команді. Я не виключаю теоретично. Але попереду буде все ж таки мета, будуть зрозумілі перспективи, тоді ми й зможемо аналізувати кадровий потенціал кожної з політичних сил, з одного боку, а з іншого боку, якщо це будуть ліберальні певні кроки або, навпаки, більш ліві кроки, то буде визначатися кожна політична сила.
Якщо ми – консерватори і більш правіші по спектру, то, можливо, ми утримаємося, або утримається БЮТ. Кожен визначиться в цій системі координат.
Зараз немає системи координат. Зараз все йде на рівні особистих відносин, торгів посадами і, якщо хочете, політичного хабарництва. Оце неприйнятно в умовах кризи.
- Ви лексику президента перейняли: «політичне хабарництво» і «політична корупція».
Юрій Мірошниченко: А Ви знаєте, вони нам запропонували оцінювати дії певних політиків через логіку припущень.
- Тобто, в парламенті, я так розумію, цей термін «політична корупція» або «політичне хабарництво» самодостатній, і всі визнали всі стандарти…
Юрій Мірошниченко: Це певною мірою елемент шантажу.
- …що називається «політичним хабарництвом» або «політичною корупцією». Тобто, всі розуміють, про що говорять. Тобто, торгівля посадами – це є політична корупція.
Добре, що всі визнають тепер.
Юрій Мірошниченко: Ні-ні.
От чому ми критикуємо комуністів? Коли ти йдеш в коаліцію і отримуєш посаду, то це чесно. Якщо комуністи готові увійти до коаліції і працювати, то ми не будемо заперечувати. Але коли ти береш посади, а при цьому ручки вмиваєш і в будь-яку хвилину починаєш торгуватися, то це нечесно. І по відношенню, до речі, й до БЮТ…
- Пан Мірошниченко, не виключив коаліцію Партії регіонів з БЮТ. Це треба бути зовсім дурним, щоб її виключати як взагалі можливий варіант.
Але наскільки було етично БЮТу визначати опозицію комуністів і в такий спосіб пропонувати їм посаду віце-спікера для Адама Мартинюка?
Остап Семерак: Я думаю, що оцінка, яку зробив Кожем’якін (Ви про неї, очевидно, говорите), виходячи з тих заяв, які роблять в тому числі й комуністи. З тим можна погоджуватися, можна не погоджуватися, але насправді фракція комуністів іноді голосує разом з нами, іноді не голосує разом з нами, і те, що вони не є в коаліції, то це однозначно.
Чи вони є в опозиції? Можливо, тут є предмет більш глибшого аналізу, але я думаю, що Кожем’якін мав на це право говорити. Більше того, мені імпонує ця характеристика, яку він озвучив стосовно Лавриновича...
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)