Доступність посилання

ТОП новини

Парламент займеться спершу урядом, а потім – урядовцями


Будівля КМУ
Будівля КМУ

Київ – Цього тижня Верховна Рада, замість раніше анонсованих кадрових ротацій в уряді, спочатку хоче розглянути питання про довіру самому урядові Юлії Тимошенко. З цього питання спільною виявилася позиція найбільших фракцій парламенту БЮТ та Партії регіонів. Проте між фракціями виникла палка суперечка щодо дати розгляду питання про довіру уряду.

У понеділок на погоджувальній раді лідер Партії регіонів Віктор Янукович нагадав про вимогу своєї фракції розглянути у парламенті питання про недовіру урядові. Фракція БЮТ не лише погодилася з цим, але й стала наполягати аби питання було розглянуто якнайскоріше. Дві політичні сили, що демонструють антагонізм, виявили у значній мірі спільну позицію. Проте не змогли домовитися щодо дати розгляду: у вівторок (як хоче уряд та фракція БЮТ) чи у четвер, як категорично наполягає фракція Партії регіонів.

«Дискусія триває, – коментує ситуацію заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків. – Партія регіонів має якийсь сценарій на четвер. Вони говорять, що треба запросити президента, голів обласних рад. Таке враження, що в них є якийсь спланований варіант поведінки і вони, судячи по агресивності їх поведінки, можливо навіть заблокують трибуну, якщо це питання розглядатиметься 3 лютого».

Як БЮТ перехопив ініціативу в регіоналів


Зараз ініціаторам відставки уряду не вистачає голосів для результативного голосування. За висловлення недовіри Кабміну Тимошенко готові голосувати фракція Партія регіонів та депутатська група «Єдиний центр» із фракції НУНС. Натомість, скоріше за все, за недовіру урядові не голосуватиме депутатська група «За Україну!» з тієї ж фракції.

За відставку уряду не хоче голосувати і фракція Комуністичної партії. Позицію фракції Компартії прокоментував депутат від фракції КПУ Олександр Голуб: «Ми будемо голосувати за це питання лише у блоці з імпічментом Президенту Ющенку. Адже, якщо ми проголосуємо за відставку уряду без імпічменту – це буде просто подарунком пану Ющенку, який таким чином візьме під свій контроль виконавчу гілку влади. Якщо ці питання підуть в пакеті, ми звичайно це підтримаємо».

За таких умов ініціатива фракції Партії регіонів приречена на провал. «В контексті президентських виборів, що наближаються, Партія регіонів вирішала зіграти роль дуже жорсткого критика: і Президента, і уряду, і особисто Юлії Тимошенко, – коментує ситуацію депутат-регіонал Тарас Чорновіл. – Щоби потім виборцям пояснити: от бачите, ми хотіли їх відправити у відставку, але не вийшло, бо голосів не вистачило тощо. Сьогодні головні політичні групи у фракції Партії регіонів вже були б зацікавлені не брати участі в голосуванні, в якому Тимошенко отримає для себе лише додаткове підтвердження. Проте тепер уже БЮТ не дав відступитися від цього. Бо в даній ситуації отримати зайвий раз довіру в парламенті і позбиткуватися над своїми критиками – це, мабуть, не найгірший варіант».

Нашоукраїнці «шукають таланти»

Питання про ротації в уряді відкладається на невизначений час. Юлія Тимошенко заявила, що чекатиме на кадрові пропозиції від фракції НУНС. Проте нашоукраїнці наразі не визначилися.

«До розгляду питання про довіру уряду – немає сенсу робити кадрові пропозиції, – каже заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків. – На розгляд фракції це питання ще не виносилося. Зараз триває обговорення кадрових пропозицій по квоті НУНС, а це 13 посад, на рівні політради блоку. По окремих міністрах застережень немає, по окремих – є. На деякі посади є декілька претендентів. Але це є така кухня, яку поки що рано оприлюднювати».

У даній ситуації, вважають парламентарі, в уряді навряд чи відбудуться масштабні ротації. Більш вірогідно, що відбудеться призначення одного чи двох нових віце-прем’єр-міністрів.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG