Президент Росії про Путіна, слабкий долар та «абсолютно вільні» ЗМІ...

Дмитро Медведєв під час інтерв’ю агентству «Рейтер»

Російський президент дав велике інтерв’ю інформаційній агенції «Рейтер». Хоча формальним приводом для інтерв’ю був саміт «Росія-ЄС», що розпочинається в четвер у Ханти-Мансійську, Дмитро Медведєв відповів також на багато інших питань: від майбутнього саміту «Групи Восьми», проблем інфляції в Росії, курсу долара та проблем свободи ЗМІ – до найбільших загроз для російської національної безпеки і взаємин із колишнім президентом, а нині прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним.
Медведєв висловив сподівання, що саміт «Росія-ЄС» буде вдалим і дасть поштовх найскладнішій проблемі останнього часу – підготовці базової угоди між Росією та Євросоюзом.

Президент Росії сказав, що його країна має багато спільних проектів із ЄС. «Росія є третім експортером країн Євросоюзу, а ринок Російської Федерації є четвертим за значенням для продукції ЄС», – заявив Медведєв, зазначивши, що для нього «ці цифри були несподіваними».

На запитання кореспондента «Рейтер», чи вважає він, що ЄС є складним партнером, російський президент відповів, зокрема: «Загалом ЄС є комфортним партнером. Інше питання, що дійсно сам Євросоюз – це не одномірне утворення, а союз, співдружність різних держав. Один із ключових принципів ЄС – принцип європейської солідарності. І солідарність ця нерідко створює проблеми функціонування механізму самого ЄС... Я не вважаю, що ЄС – важкий партнер. Однак це партнер, в якого періодично виникають труднощі».

Зовнішня політика залишиться незмінною

Європейський Союз нерідко критикував президента Путіна за його зовнішню політику. Якою, запитав кореспондент в Медведєва, буде його зовнішня політика? Чи буде вона відрізнятися від політики Путіна?

На це російський президент відповів, що «зовнішня політика, звичайно, буде визначатися не обсягом критики на нашу адресу, а нашими внутрішніми ціннісними установками. В цьому сенсі це та наша зовнішня політика, яку Росія вистраждала за всю новітню історію за останні два десятиріччя».

«Наша політика полягає в тому, – наголосив Медведєв, – щоб відстоювати національні інтереси Росії, відстоювати їх на всіх рівнях, по всьому периметру міжнародної співпраці, виходячи з прагматичних цілей і тих цінностей, які ми вважаємо для себе визначальними. А це цінності свободи, демократії, захисту прав власності. Їх ми будемо відстоювати і в наших взаєминах з іншими міжнародними партнерами... У цьому сенсі наша зовнішня політика не є ні ліберальною, ні консервативною, ні якоюсь іншою. Це повинна бути політика, яка підтверджує, підтримує наші національні інтереси. І в цьому її суть».

Про союз із Путіним

Торкаючись взаємин із Путіним, Медведєв сказав, що у них «справді непоганий союз для вирішення тих складних завдань, які стоять перед Росією». «Ми будемо працювати стільки, скільки це буде потрібно для досягнення тих цілей, які стоять перед країною. Звичайно ж, в рамках, відведених законом», – зазначив він.

Долар і євро – на паритетних засадах

Торкаючись тенденцій навколо американської валюти, Медведєв сказав, що «долар перетворився в міжнародну проблему... Від стану справ в доларовій зоні залежить, на жаль, в цілому стан міжнародної фінансової системи». Тому, вважає президент Росії, міжнародна фінансова система мала б стати мультивалютною, «щоб ті проблеми, які переживає долар, не позначадися такою мірою на ситуації в інших країнах». І ще: «Якщо раніше наші запаси концентрувались у доларах, то зараз ми значною мірою використовуємо євро практично на паритетних засадах із американським доларом, використовуємо частково й інші валюти, зокрема фунт стерлінгів. Однак євро – це зараз одна з резервних валют для Росії і потенційно дуже добра резервна валюта, однак, тим не менше, це не змінює завдання, про яке я сказав».

«Бідність – найбільша проблема для держави»

Аґенція «Рейтер» торкнулась в інтерв’ю найбільшої загрози для російської національної безпеки.

Крім, зокрема, тероризму, міжнародної злочинності, президент Медведєв згадав ще дві – бідність і корупцію. Причому проблему бідності Медведєв назвав найголовнішою для держави.

Мас-медіа Росії – «абсолютно вільні»

Йшла мова під час інтерв’ю і про мас-медіа. Медведєв не погодився з твердженням кореспондента, що «однією з особливостей президентства Путіна був контроль за засобами інформації». «Ніякого спеціального контролю за мас-медіа, який би відрізнявся від тих форм контролю, що існують в інших країнах, у нас нема». Всі мас-медіа Росії, переконував Медведєв, є «абсолютно вільними», «однак їхня редакційна політика – це справа, яку визначають їхні господарі. Якщо мова йде про приватні ЗМІ, то вони визначають редакційну політику, на державних каналах є відповідні редакційні ради. Однак вважати, що ці редакційні ради, що ці органи управління проводять якусь особливу політику, я не можу».

Кажучи про невдоволених рівнем свободи слова в Росії, президент Медведєв заявив: «Знаєте, в кожній країні є набір політичних «лузерів», які вважають, що їхні мас-медіа не є вільними, тому що вони не представлені там кожного дня. Але це їхні власні проблеми, а не проблеми ЗМІ».

(Прага)