Доступність посилання

ТОП новини

Прем'єр Індії вперше їде до Києва: варто чекати на новий «мирний план» від Моді?


Візит Нарендри Моді до Києва стане першим офіційним візитом індійського прем'єра до України за часів незалежності
Візит Нарендри Моді до Києва стане першим офіційним візитом індійського прем'єра до України за часів незалежності

Візит індійського прем'єр-міністра Нарендри Моді до України є важливим не лише для двосторонніх відносин між країнами, але й для глобального геополітичного балансу. У контексті війни Росії проти України, приїзд Моді до Києва потенційно може мати серйозні наслідки, що вплинуть на міжнародні відносини, економіку та безпеку. Індія є однією з найбільших демократичних країн світу та впливовим представником Глобального Півдня. Нарендра Моді як лідер цієї країни має значний вплив на формування політики як у регіональному, так і в глобальному масштабі. Про що домовлятимуться лідери країн та чи може Моді запропонувати Зеленському план закінчення війни?

Історичний візит

Візит Нарендри Моді до Києва стане першим за часів незалежності України візитом індійського прем'єра. До цього на офіційному рівні країни обмінювалися візитами президентів.

Цей візит підкреслює те, що значення України для Індії як партнера в Європі та пострадянському просторі зростає. Враховуючи геополітичну напруженість у регіоні, візит Моді демонструє готовність Індії відігравати активнішу роль у регулюванні міжнародних відносин та підтримувати стабільність у Східній Європі.

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді (ліворуч) під час зустрічі на полях саміту «Великої сімки». Хіросіма, Японія, 20 травня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді (ліворуч) під час зустрічі на полях саміту «Великої сімки». Хіросіма, Японія, 20 травня 2023 року

«Це історична подія, це перший візит. Дехто каже, що не було візитів за два з половиною роки. Я кажу – ніколи не було. Це дуже знакова подія, бо це День прапора України і також це напередодні Дня Незалежності України. Таким чином він начебто дає сигнал, що він позитивно сприймає державність України, територіальну цілісність, і суверенітет», – розповіла в коментарі Радіо Свобода Мрідула Гош, голова правління Східноєвропейського інституту розвитку, доцент кафедри міжнародних відносин НаУКМА.

У випадку з Індією, ми менше говоримо про боротьбу, тому що індійський голос нам важливий якраз для миру
Наталія Бутирська

Також цей візит є результатом успішної роботи української дипломатії саме у контексті миру, вважає експертка з питань Східної Азії Наталія Бутирська. З її слів Індія є дуже важливим геополітичним гравцем Глобального Півдня.

«Для України очевидно, що треба отримати якомога більшу підтримку країн світу в її боротьбі з Росією. Але тут, у випадку з Індією, ми менше говоримо про боротьбу, тому що індійський голос нам важливий якраз для миру. І українська дипломатія робить чимало для того, щоб вести діалог із країнами, схожими до Індії, не Заходу, які можуть бути більш настирними, голосними в тому, щоб підтримати українську формулу миру або її окремі пункти. Для того, щоб її просунути і щоб це стало фундаментом для майбутнього миру в Україні», – каже Бутирська.

Цей візит також є дуже символічним, адже відбудеться приблизно через місяць після того, як Моді зустрічався із Володимиром Путіним, каже Гош. Та зустріч відбувалася на фоні саміту НАТО у Вашингтоні та буквально під час чергової атаки на Київ, під час якої ракета влучила в дитячу лікарню «Охматдит». Візит Моді до України може свідчити про переоцінку індійської зовнішньої політики щодо війни Росії проти України.

«Судячи з того, що відбулося в Москві, у перший день дружні зустрічі делегацій, і він говорив на гінді й був переклад російською мовою перекладачем. І чітко він (Моді) сказав, що це дуже погано, коли діти помирають, прості люди, і це не є шлях. Тобто це в очі Путіну він таке сказав. Йому ці обстріли точно не подобалися дуже сильно. Це вже не може людині подобатися, коли інша запрошує і в той же день нападає на іншу країну, коли знає, що ця людина проти війни, ідеологічно проти війни. Моді це одноразово йому (Путіну) сказав, й у телефонних розмовах, й під час особистої зустрічі в Самарканді», – розповідає Мрідула Гош.

Президент Росії Путін нагородив прем'єр-міністра Індії Моді орденом Святого апостола Андрія Первозванного під час церемонії за підсумками переговорів у Кремлі в Москві. 9 липня 2024 року
Президент Росії Путін нагородив прем'єр-міністра Індії Моді орденом Святого апостола Андрія Первозванного під час церемонії за підсумками переговорів у Кремлі в Москві. 9 липня 2024 року

Відкритість антивоєнної позиції Моді підкреслює його бажання миру. На додаток, індійський прем’єр не боявся говорити це Путіну особисто, підсумовує візит Моді до Москви Наталія Бутирська.

«Україні важливо, що індійський прем'єр, коли зустрівся з Путіним, все-таки підкреслив вкотре те, що зараз не час для війни, військовим способом не можна розв'язати питання. Це важливо, що було сказано відкрито, Путіну в обличчя, при журналістах. І це розповсюдили ЗМІ у всьому світі. Тобто він не ховається, не шепоче десь, наприклад, на їхніх особистих зустрічах і не удає, що його все влаштовує, і він абсолютно далекий від цього конфлікту».

Зв'язок Індії та РФ

Індія тривалий час займала нейтральну позицію щодо війни РФ проти України, закликаючи до дипломатичних шляхів вирішення, але утримуючись від прямого засудження дій Москви. Моді намагається балансувати між традиційно тісними зв'язками з Росією та необхідністю зміцнювати відносини із Заходом, зокрема з США, які активно підтримують Україну у її протистоянні Росії​.

Залежність Індії від російської техніки була 76%. А у 2019 році – вже 36%. Тому диверсифікація давно є
Мрідула Гош

Індія пов’язана із РФ кількома напрямками, зокрема зброєю. Делі досі закуповує у Москви частину зброї, хоча її частка, зі слів Мрідули Гош, зменшується з кожним роком.

«За даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру у 2009 році залежність Індії від російської техніки була 76%. А у 2019 році – вже 36%. Це немало, але не переважна більшість. Тому диверсифікація давно є», – продовжує Гош.

Під час дії західних санкцій енергетичні зв'язки між Індією та Росією значно зміцніли: імпорт російської нафти зріс з 2,4 мільярда доларів у 2021-2022 роках до 46,5 мільярда доларів у 2023-2024 роках завдяки привабливим знижкам.

Тим часом за даними Міністерства закордонних справ Індії, двосторонній товарообіг між Індією та Україною у 2021-2022 фінансовому році сягнув всього 3,3 мільярда доларів.

Росія стала основним постачальником нафти й газу для Індії, а Захід негласно погоджується з цим, визнаючи, що індійські закупівлі допомагають уникнути різкого зростання світових цін. Окрім того Росія є важливим союзником у Центральній Азії, де Індія співпрацює з пострадянськими країнами над розширенням торговельних зв'язків і розв'язанням питань безпеки.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент Росії Володимир Путін
Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент Росії Володимир Путін

Як зазначає Центр міжнародної безпеки, стабільною залишається й співпраця у сфері імпорту російських алмазів. Індія є третім найбільшим імпортером російських алмазів. У 2020 році Делі придбала 4,1 мільйона каратів на суму $638 мільйонів.

В Індії ограновуються 95% усіх видобутих у світі алмазів, що робить її третім найбільшим експортером діамантів. Таким чином, підтримка санкцій, яка передбачала б відмову від російських алмазів, негативно вплинула б на індійську галузь ограновування через поточний дефіцит сировини. Заборона на імпорт стосується необроблених алмазів і діамантів з Росії, але якщо російський алмаз був огранений в Індії, його можна імпортувати.

Найбільшою компанією, яка видобуває 93% алмазів у Росії, є група «АЛРОСА». Попри санкції, запроваджені проти цієї компанії у квітні минулого року, постачання дорогоцінного каміння з Росії до індійського міста Сурат, світового центру ограновування алмазів, продовжується.

Індійські компанії також отримують можливість розширити свій ринок у Росії через вихід західних компаній. Це стосується, зокрема, експорту продуктів харчування через Південний Кавказ, а також фармацевтичних компаній, які наразі займають 2% ринку лікарських засобів у Росії і мають можливість розширити свою присутність.

Чого чекати від візиту Моді до України

В офіційному анонсі візиту, який опублікував Офіс президента України повідомляється, що «відбудуться переговори з Володимиром Зеленським, на яких обговорюватимуться питання двосторонньої та багатосторонньої співпраці. Також очікується підписання низки документів між Україною та Індією».

Є китайський фактор, який з Індією має досить серйозні суперечки, територіальні в тому числі
Мрідула Гош

Очікується, що Україна хоче зміцнити економічні зв'язки з Індією, зокрема в сільському господарстві, авіації, фармацевтичній та промисловій сферах, заявив Зеленський на початку цього року.

Своєю чергою, Індія потребує оборонної продукції з України, особливо авіаційних і морських двигунів.

На думку Мрідули Гош Моді може бути зацікавлений також у досвіді військових здобутків України протягом війни з РФ. Це стосується, зокрема, використання безпілотників як повітряних, так і морських.

Що ж до можливого посередництва Індії у питанні закінчення російсько-української війни Гош має скептичні настрої. З її слів Моді боїться зближення Москви та Пекіна, а відтак може бути дуже обережним у будь-яких намірах стати носієм нового «мирного» плану, як це вже зробили низка світових політиків. Також Гош припускає, що індійський прем’єр навряд чи буде проголошувати антиросійські заяви.

«Є дуже серйозна ймовірність ескалації, до чого це призведе. І це, зокрема, потенційне наближення Росії й Китаю. Я про це вже давно говорила і через це він їхав до Путіна. Це була одна з причин. Не просто заради якоїсь дружби. Тут є китайський фактор, який з Індією має досить серйозні суперечки й територіальні в тому числі.

Тут також й відносини з Заходом, який завжди бачив в Індії роль союзника в Азії, могутнього та демократичного союзника. Я думаю, Моді буде обережнішим, він буде виваженим, і це буде всього перша поїздка», – підсумовує Гош.

І хоч малоймовірно, що Моді привезе свій план миру для України, Індія хотіла б брати певну участь у його досягненні, вважає Наталія Бутирська.

Індії хотілося, щоб китайська роль не посилилася в контексті майбутнього світоустрою
Наталія Бутирська

«На сьогодні ми не бачили прагнення Індії бути посередником в Україні. Ми не бачили, що вона буде таким медіатором, серйозним, брати на себе цю функцію. Тому я не думаю, що виникне якийсь черговий «мирний план».

Але Індії, звісно, хотілося б брати певну участь у цих процесах, принаймні бути заявленою, бо поруч є Китай, який намагається перетягнути на себе цю ковдру. А, відповідно, китайські умови, вони не скільки про мир в Україні, скільки про бажання Китаю бути присутнім в побудові майбутньої світової архітектури, яка врахує інтереси Китаю.

Відповідно, Індії хотілося бути залученою до цього процесу настільки, щоб допомагати вибудовувати чи повернути світ в межі міжнародного права, щоб китайська роль не посилилася в контексті цього майбутнього світоустрою».

Підтримка ж України з боку такої держави як Індія, підсумовують експерти, може призвести до посилення дипломатичного тиску на Росію та стимулювати інші країни переглянути свої позиції.​

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG