Доступність посилання

ТОП новини

Тищенко та інші. Як Верховна Рада може позбавляти народних депутатів мандата


Верховна Рада поточного 9 скликання зареєструвала 38 постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів
Верховна Рада поточного 9 скликання зареєструвала 38 постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів

Народному депутату, колишньому члену фракції «Слуга народу», Миколі Тищенку за фактом незаконного позбавлення волі колишнього військовослужбовця у Дніпрі ДБР 25 червня повідомило про підозру. Того ж дня Печеорський суд відправив Тищенка під домашній арешт. Але це не припиняє його повноважень як члена парламенту.

Чому? Та як можна народних обранців позбавляти мандата? Щодо кого український парламент вже ухвалював такі рішення?

Радіо Свобода пригадує найрезонансніші випадки, коли Верховна Рада позбавляли мандатів фігурантів гучних скандалів, зокрема і через журналістські розслідування.

Інколи депутати складають мандати самі.

Віктор Лозінський – справа про вбивство

Народний депутат від «Блоку Юлії Тимошенко» Віктор Лозінський потрапив під слідство у зв'язку із загибеллю на Кіровоградщині селянина Валерія Олійника. Ще на етапі розслідування він подав заяву про складання депутатських повноважень, на основі якої Рада ухвалила відповідну постанову. Перед цим до такого кроку його закликала голова партії та тодішня прем'єр-міністерка Юлія Тимошенко.

Лозінського визнали винним у вбивстві і засудили спершу до 15 років. Втім, згодом справу перекваліфікували за статтею про хуліганство. Лозінський вийшов на волю в 2016 році за так званим «законом Савченко», а в 2020 році «впевнено» переміг на виборах голови Підвисоцької об’єднаної територіальної громади.

Які VIP-злочинці вийшли на волю за «законом Савченко»? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Вадим Колесніченко – закон про мову

Депутат-регіонал 5, 6 і 7 скликань Вадим Колесніченко найбільше відомий Законом про засади мовної політики 2012 року (так званий закон Ківалова-Колесніченка), який уможливлював суттєве розширення застосування російської мови в Україні. 23 лютого 2014 року, одразу після втечі Януковича, Верховна Рада скасувала цей закон.

Крім того, у 2010 році Колесніченко був одним із тих, хто організував і відкрив у Києві виставку «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА», яка викликала протести та критику істориків. Цю виставку Колесніченко повіз у Крим.

Читайте також: Виставка «Волинська різня...» – історична правда чи провокація

2015 року Служба безпеки України повідомила, що Вадим Колесніченко оголошений в розшук
2015 року Служба безпеки України повідомила, що Вадим Колесніченко оголошений в розшук

У листопаді 2013 року Вищий адміністративний суд України відмовився на вимогу громадської організації «Народний контроль» визнати недостовірними результати виборів в одномандатному виборчому окрузі № 225, на якому переміг Колесніченко, та позбавити його мандата.

Втім, вже за пів року, після перемоги Революції гідності, Колесніченко сам склав із себе повноваження. А в квітні 2016 року колишній нардеп став радником зі спорту підконтрольного Росії губернатора Севастополя Сергія Меняйля в окупованому Росією Криму.

2015 року Служба безпеки України повідомила, що Колесніченко оголошений в розшук. Йому інкримінують замах на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Андрій Холодов – відпочинок на Кіпрі та тютюновий бізнес

У 2019 році проєкт Радіо Свобода «Схеми» виявили кіпрський маєток новоспеченого народного депутата від «Слуги народу» Андрія Холодова та його зв'язок із тютюновим бізнесом, що сам Холодов заперечував.

У вересні 2022 року, під час повномасштабної війни, журналісти УП зустріли Холодова у Відні поблизу іншого родинного маєтку. Тоді парламентар сказав, що перебуває в Австрії «з особистих причин». У «Слузі народу» заявляли, що Холодов вирушив за кордон із «гуманітарною місією».

Втім, у серпні 2023 року, після виїзду з країни, Холодов зрештою подав заяву про складання повноважень, яку Рада задовольнила. У коментарі, який опублікувала пресслужба «Слуги народу», нардеп пояснив рішення неможливістю «суміщати обов'язки глави сім'ї, займатись лікуванням дружини, дитини та одночасно бути присутнім на всіх засіданнях Верховної Ради».

Юрій Арістов – відпочинок на Мальдівах

Того ж літа склав повноваження ще один представник «Слуги народу» Юрій Арістов.

Він подав заяву після того, як видання «Слідство.Інфо» повідомило про його відпочинок у п'ятизірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Читайте також: У ВР відмовились повідомити, куди і навіщо відряджали депутатів за кордон у 2023 році

Президент Володимир Зеленський, коментуючи складання Арістовим мандата, назвав цей крок справедливим і додав, що, «якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине».

Після вторгнення: депутати від ОПЗЖ і не тільки

Після повномасштабного вторгнення Росії до України партія «Опозиційна платформа – За життя» була заборонена, та її представники продовжили роботу в парламенті у складі депутатської групи. Але не всі – хтось вийшов із фракції, давши підстави відкликати свій мандат, а хтось втратив громадянство України.

Зокрема, в березні 2022 року заяви про вихід із фракції написали Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова, Вадим Столар та Олександр Фельдман. За законом, вихід депутатів із фракції партії, обраних від цієї політичної партії, є однією з підстав припинення депутатських повноважень.

Екслідери ОПЗЖ Вадим Рабінович (у центрі) та Віктор Медведчук втратили депутатські повноваження разом із громадянством України
Екслідери ОПЗЖ Вадим Рабінович (у центрі) та Віктор Медведчук втратили депутатські повноваження разом із громадянством України

Судячи з судових реєстрів, Столар оскаржує відповідне рішення керівництва ОПЗЖ. Натомість Плачкова склала повноваження в липні 2023 року. У лютому того ж року це зробив Ігор Абрамович. Фельдман і Столар досі є народними депутатами.

Натомість екслідери ОПЗЖ Вадим Рабінович та Віктор Медведчук втратили депутатські повноваження разом із громадянством України. Така ж доля, до речі, спіткала колишнього представника «Слуги народу» з Одещини Ігоря Васильковського.

Скандально відомий нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива після повномасштабного вторгнення Росії встиг написати заяву про складання мандату і втекти за кордон. Верхован Рада у березні 2022 року проголосувала за припинення його повноважень як народного депутата.

Пізніше суд визнав Іллю Киву винним у державній зраді. На початку грудня 2023 року Киву знайшли мертвим «на території парку одного з котеджних містечок Одинцовського міського округу» поблизу Москви.

Читайте також: «Український Моссад»: якщо це справді СБУ ліквідувала Іллю Киву, то наскільки це законно?

А от повноваження Олексія Ковальова («Слуга народу»), який виїхав на окуповану територію, припинив своїм розпорядженням голова парламенту Руслан Стефанчук – на підставі повідомлення про його загибель.

Тищенко й мандат: на що очікувати?

Верховна Рада поточного 9 скликання зареєструвала 38 постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів. Попереднє скликання парламенту, обраного 2014 року, розглянуло 46 таких документів.

Повноваження часто припиняють у зв'язку з переходом на роботу в уряд. Також були випадки добровільної відмови парламентарів від мандата – наприклад, Злати Огнєвіч у 2015 році або Святослава Вакарчука у 2020-му.

Конституція чітко окреслює підстави, на яких Верховна Рада може припинити повноваження народного депутата достроково:

  • особиста заява
  • обвинувальний вирок, який набув чинності
  • рішення суду, яке визнає нардепа недієздатним або безвісно відсутнім
  • припинення українського громадянства або виїзд за кордон на постійне проживання
  • діяльність, несумісна з депутатським мандатом, яку парламентар не усунув протягом 20 днів
  • вже згаданий вихід депутата з фракції партії, від якої він обирався до парламенту, або відмова від вступу до такої фракції (при цьому закон не згадує про виключення депутата самою фракцією, як це сталося з Тищенком)
  • смерть

Під несумісною діяльністю мається на увазі робота в уряді, представницький мандат або інша державна служба, посада міського, сільського чи селищного голови.

Також нардепи не можуть займатися адвокатською діяльністю, бути експертами в кримінальному провадженні або ж мати будь-яку оплачувану роботу, крім викладацької, наукової, творчої, а також медичної практики у вільний час.

Водночас, як уточнював аналітичний центр «Лабораторія законодавчих ініціатив», рішення щодо позбавлення парламентаря мандата за цим пунктом ухвалює суд.

Печерський суд Києва 25 червня почав обирати запобіжний захід народному депутату Миколі Тищенку у справі про незаконне позбавлення волі колишнього військового у Дніпрі. Хоча ймовірний обвинувальний вирок може стати підставою для припинення його повноважень, неясно, скільки буде тривати судовий розгляд і чим саме завершиться.

У коментарі Радіо NV головний редактор руху «Чесно» Олександр Саліженко вказав на те, що партії не мають механізмів впливу на мажоритарників, щоб змусити їх скласти мандат:

«Мені здається, на Миколу Тищенка як нардепа в парламенті (немає механізму – ред.). Що можуть зробити? Змусити написати заяву про складання мандату? Навряд чи».

Попри це, на тлі публічного резонансу народна депутатка від «Слуги народу» Анастасія Радіна закликала колишнього колегу по фракції скласти мандат. Голова Офісу президента Андрій Єрмак раніше заявляв, що поведінка Тищенка «несумісна зі статусом народного депутата».

Представник «Голосу» Ярослав Железняк натомість чи то жартома, чи то всерйоз запропонував призначити Тищенка на посаду в уряді, а потім звільнити.

У суді Тищенко заявив, що довіряє українському суду і «нікуди не ховається». Водночас намірів скласти мандат він наразі не озвучував.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG