Доступність посилання

ТОП новини

Викиди в Армянську: кримчани мають право на компенсацію


Жителі Армянська в захисних масках
Жителі Армянська в захисних масках

Чи можна було уникнути шкідливих викидів в Армянську? Чи відповість російська влада півострова та керівництво заводу «Кримський титан» за те, що сталося? Як постраждалим від забруднення кримчанам відстояти свої права й вимагати від влади компенсацій за завдані збитки?

Про це в ефірі програми Радіо Свобода Радіо Крим.Реалії говорили з колишнім головою спілки підприємців Армянська Юрієм Соломахою та юристом Гельсінської спілки з прав людини Максимом Тимочком.

​Колишній голова спілки підприємців Армянська Юрій Соломаха нарікає на інертність багатьох місцевих жителів.

У Криму підприємства «Кримського титану» ‒ господарі життя. Що б вони не робили, це отримає тільки позитивну оцінку влади
Юрій Соломаха

‒ У Криму підприємства «Кримського титану» ‒ господарі життя. Що б вони не робили, це отримає тільки позитивну оцінку влади, їм можна все. А люди вважають: що б вони не говорили проти заводу, ніякої реакції не буде. Просто немає сенсу піднімати шум ‒ таку думку мені озвучують упродовж усього часу, зокрема й начальники різних рівнів: обласних, районних. Моя думка ‒ версія про обстріл кислотовідстійників на навчаннях має право на існування. Мені здається, це навіть основна версія ‒ що в тих викидах, окрім звичайних викидів «Кримського титану», було присутнє ще щось, що й викликало екологічну катастрофу. Сам завод викликати її не міг, він уже 50 років працює. У повітря потрапили компоненти, які в принципі не можуть бути на «Кримському титані».

Два тижні після викидів в Армянську. Що відбувається в Криму?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:43 0:00

Юрист Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко закликає кримчан, які постраждали від викидів на півночі півострова, вимагати компенсацій через суд.

Мають право звернутися за отриманням компенсацій, якщо це спричинило майнові втрати або моральну шкоду
Максим Тимочко

‒ Місцеві жителі, які постраждали від екологічної катастрофи, мають право звернутися за отриманням компенсацій, якщо це спричинило майнові втрати або моральну шкоду. Остання підлягає компенсації і за завдання шкоди здоров'ю. Дуже багато людей за цей час звернулися до лікарів зі скаргами на подразнення дихальних шляхів, шкіри тощо. До того ж, компенсації підлягають збитки, отримані в результаті лікування. Хтось може купувати медикаменти, проводити операції. Відповідно, до українського цивільного законодавства ці збитки можна компенсувати незалежно від провини того, хто їх завдав. У російському законодавстві діє аналогічна норма. Міжнародне право зобов'язує окупаційну владу забезпечити громадянину справедливе правосуддя. Якщо такого не відбувається, це порушення статті 6 Європейської конвенції з прав людини, і можна звертатися до Європейського суду.

Маским Тимочко також не виключає можливості звернення до судів на материковій частині України.

Довідка: в ніч з 23 на 24 серпня в Армянську стався викид невідомої речовини. Влада Криму оголосила, що це випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного «Кримським титаном».

За вказівкою російського голови Криму Сергія Аксенова з Армянська вивезли дітей шкільного та дошкільного віку в кримські санаторії через забруднення повітря в місті. За словами Аксенова, концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі Криму перевищила допустиму норму.

У Херсонській області повідомляли, що готові прийняти дітей з анексованого Криму, які постраждали від хімічних викидів поблизу Армянська.

У Києві вважають, що викид хімічних речовин на території Криму стався через російських військових, які на тренуваннях нібито обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів.

Завод «Кримський титан» розпочав роботу ще в 1971 році, а на початку 2000-х перейшов під контроль компанії Groop DF Дмитра Фірташа. Головним напрямком підприємства є виробництво діоксиду титану ‒ речовини, що застосовується в лакофарбовій, гумотехнічній промисловості, при виробництві пластмас і в багатьох інших галузях.

У 2014 році, після анексії Криму Росією, Дмитро Фірташ змінив структуру управління заводом. У жовтні Groop DF передала ПрАТ «Кримський титан» російському дочірньому підприємству ТОВ «Титанові інвестиції». У 2015 році ПрАТ «Кримський титан» був перейменований в «Юкрейніан кемікал Продактс».

За інформацією Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, завод «Кримський титан» становить екологічну загрозу для Херсонської області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG