Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес, освіта і культура. У Варшаві запрацював український хаб для біженців і мігрантів


UA HUB у Варшаві
UA HUB у Варшаві

UA HUB у Варшаві – це найбільший простір для українців за кордоном. На трьох тисячах квадратних метрів під одним дахом розташувалося близько 20 резидентів хабу у таких сферах, як бізнес, освіта та культура. Ідеться про тренінг-центри в різних галузях, спеціалізовані школи, курси й майстер-класи. Проєкт «Ти як?» від Радіо Свобода відвідав відкриття осередку українства в Польщі і розповідає, як це працюватиме.

«Сюди можна прийти і отримати всі послуги»

В нас буде недільна школа української мови, раз на тиждень проходитимуть безкоштовні майстер-класи
Ольга Касьян, засновниця UA HUB

«Наші резиденти – це консультанти з бухгалтерії, юриспруденції. Вони допомагають початківцям-бізнесменам відкривати свої справи. Сюди можна прийти і отримати всі послуги. Тут є школа мейкапу, школа талантів для дітей, вокалу і танцю, іноземних мов. Також працює кафе – власниками якого є українці. Будемо проводити психологічні курси, бізнес-зустрічі. Також є ініціативи, які цілком безкоштовні для українців, наприклад, в нас буде недільна школа української мови, раз на тиждень проходитимуть безкоштовні майстер-класи», – розповіла Радіо Свобода засновниця UA HUB і амбасадорка «Янголів Азову» в Польщі Ольга Касьян.

За її словами відкрити хаб вдалося за підтримки міжнародного поштово-логістичного оператора з доставки по Україні та за кордон.

На відкритті хабу серед гостей – ветеран полку «Азов» Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія»). Він переконаний, що українці за кордоном – це обличчя всієї нації і те, як вони поводяться, живуть, впливає на тих, хто залишився в України.

Ветеран «Азову» каже, що хаби – це обов’язкова річ за кордоном, місце зустрічей та співпраці українців.

Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія») - ветеран полку «Азов», Варшава, 21 вересня 2024
Владислав Жайворонок (позивний «Вікіпедія») - ветеран полку «Азов», Варшава, 21 вересня 2024
Українські хаби – це такі собі фанатські версії дипломатичних об'єктів
Владислав Жайворонок, ветеран «Азову»

«Хаби уособлюють в цілому всю країну. Ми маємо воювати за країну, бо ми маємо мати країну, а хаби – це мають бути такі осередки України у інших місцях. Вважайте це такими фанатськими версіями дипломатичних об'єктів», – каже Владислав Жайворонок.

Волонтерські ініціативи

Крім бізнесів у хабі працюватиме волонтерська ініціатива «Odwaga nie zna granic» («Сміливість не знає кордонів»). Її учасники плетуть сітки для різних військових підрозділів та збирають дрони. Наталія Кондель приєдналася до цієї організації більше роки тому.

Наталія Кондель, учасниця волонтерської ініціативи «Сміливість не знає кордонів», Варшава, 21 вересня 2024
Наталія Кондель, учасниця волонтерської ініціативи «Сміливість не знає кордонів», Варшава, 21 вересня 2024

Жінка народилася в Україні, але 30 років прожила на Уралі, туди її по розподілу скерували працювати після навчання. В Росії, розповідає, була учасницею спільнот «Українці Уралу» і «Екатеринбург за свободу». Після початку війни, у 2014 році, виходила на протести в Єкатеринбурзі.

Гельсінська спілка з прав людини мене вивозила з Росії через Казахстан
Наталія Кондель, волонтерка

«Всі знали, що я з України, куди б я не виходила, чи на масовий, чи на одиночний пікет, я завжди тримала 30 хвилин плакат «Нельзя воевать с Украиной». Тоді на протести було виходити ще безпечно, бо не було тих кримінальних статтей, які з'явилися після повномасштабного вторгнення», – розповідає Наталія.

Коли жінка вийшла на протест після 24 лютого 2022 року, це закінчилося розмовою з ФСБ, підпискою про невиїзд, арештом квартири і двох банківськийх рахунків та відкриттям справи за «фейки про російську армію».

Наталія Кондель тримає плакат з зображенням Сенцова в Кольченка на мітингу за визволення політв'язнів, в тому числі українців. Росія, Єкатеринбург, 2018
Наталія Кондель тримає плакат з зображенням Сенцова в Кольченка на мітингу за визволення політв'язнів, в тому числі українців. Росія, Єкатеринбург, 2018

«Гельсінська спілка з прав людини мене вивозила через Казахстан, там я чекала на «захист». Зараз маю Женевський паспорт (проїзний документ біженця – ред.) і живу у Варшаві. Хочу бути корисною Україні. Я народилася на Вінниччині, виросла на Івано-Франківщині, вчилася в Сумах, вся Україна – моя», – каже Наталія Кондель.

«Мої учні стають професійними художниками»

Воєнна біженка з Кривого Рогу Вікторія Незабудка у Варшаву приїхала з двома неповнолітніми дітьми. Жінка – мисткиня. В Україні вона мала власну художню студію.

Я пройшла бізнес курси у Варшаві імаю впевненість проводити тут свою діяльність
Вікторія Незабудка, біженка

«Я працюю з авторськими програмами, навчаємо з нуля до професійного рівня. Мої учні стають професійними художниками, продають свої картини, беруть участь у виставках. Після війни я працювала переважно онлайн, але пройшла бізнес-курси у Варшаві, дякуючи фундаціям, які це для нас влаштовують, я маю впевненість проводити свою діяльність у Варшаві», – каже Вікторія Незабудка.

Її нова школа для дітей і дорослих працюватиме у UA HUB.

UA HUB у Варшаві. 21 вересня 2024
UA HUB у Варшаві. 21 вересня 2024

На відкритті художниця представила картину-колаж – «Розбита, але стійка і незламна». Це автопортрет з багатьма символами.

«Тут земля, яка тримає тебе за кордоном, але ти завжди про неї пам’ятаєш. В землі є насіння. Також на картині бавовна, сліди від ракет. Портрет, розтрісканий через скло, символізує те, як розбиваються вікна, коли ракети потрапляють у будинки, і це ламає долі та душі людей. Серед скла є дзеркало, і кожен може там побачити себе в тій ситуації і цьому портреті. Це такий збірний образ всієї України», – розповідає Вікторія Незабудка.

Художниця, воєнна біженка Вікторія Незабудка і її автопортрет, Варшава, 21 вересня 2024
Художниця, воєнна біженка Вікторія Незабудка і її автопортрет, Варшава, 21 вересня 2024

Також влітку 2022 року Вікторія започаткувала благодійний проект «Сила. Воля. Любов»: «Будь-хто може замовити портрет свого військового, просто розказавши його історію за посиланням за QR-кодом, і отримати портрет в подарунок. Це моя особиста вдячність кожному українському воїну за збережену Україну».

Під час відкриття UA HUB діти у синьо-жовтому вбранні влаштували патріотичний флешмоб, розгорнувши великий прапор України. Також під час заходу збирали донати на Патронатну службу «Янголи Азову», яка опікується 3 штурмовою і 12 бригадою спеціального призначення «Азову».

  • Зображення 16x9

    Наталка Волосацька

    Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. В професії – понад 20 років. До команди Радіо Свобода приєдналася у 2023 році. До того тривалий час працювала спеціальною кореспонденткою загальноукраїнського телеканалу у Львові і Варшаві.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG