Доступність посилання

ТОП новини

Україна та війна в дебатах Байдена і Трампа. Реакції


Данальд Трамп та Джо Байден під час дебатів
Данальд Трамп та Джо Байден під час дебатів

90-хвилнні дебати президента США Джо Байдена та його головного суперника Дональда Трампа активно обговорюють в Україні, адже Україна та російська війна займали чимало часу під час дебатів, що їх в Атланті організував телеканал CNN. Причому, як помітили оглядачі, тема російської агресії обговорювалась більше, аніж Близький Схід і війна Ізраїля з «Хамасом». Звертають увагу в Україні і на фізичний стан та зовнішній вигляд дебатувальників, їхній стиль. Розбираємо деякі головні тези дебатів, які стосуються України, та коментарі українських експертів.

Оглядачі в США звертають увагу, що 78-річний Дональд Трамп мав енергійніший вигляд, аніж 81-річний Джо Байден.

Так один американський політолог сказав, що якщо судити за енергією – то переміг Трамп, якщо судити за фактами – то переміг Байден.

CNN написало, що демократи вмикали ці дебати з хвилюванням, а закінчили дивитися у паніці.

Часопис «Нью-Йорк Таймз» написав, що люди з оточення Байдена кажуть – це було дуже погано.

Трамп мав активніший вигляд, молодший і в чомусь навіть сильніший
Олександр Краєв

Лунають деякі заклики, аби виставити замість Джо Байдена іншого кандидата. Навіть міжнародні ЗМІ вже публікують статті про те, чи можна змінювати кандидатів – хоча ані Байден, ані Трамп ще технічно кандидатами не є.

В Україні теж помітили цей зовнішній бік дебатів.

«Вердикт буде наступним: Трамп мав активніший вигляд, молодший і в чомусь навіть сильніший, це факт. Проте він же і брехав, і маніпулював, і не спромігся сподобатись незалежним. Байден не зміг виконати свого базового завдання – «не видаватись аж настільки старим», – тому все інше для нього потоне в цьому наративі», – пише в коментарі на фейсбуці політолог Олексанлр Краєв, який спеціалізується на Північній Америці в аналітичному центрі »Українська призма».

Також в Україні помітили, що Трамп часом був надто запальний, кричав, а Байден говорив часом невлад, перескакував з теми на тему, був непослідовним і навіть візуально дуже втомленим, як зазначає Краєв.

«Головне враження: Байден все-таки дуже старий, йому важко. Трамп бадьоріший, і де-факто він переміг в дебатах завдяки цьому», – ділиться своїми враження журналістка-міжнародниця Тетяна Висоцька.

Тема України

Під час дебатів Трамп повторив свою тезу про те, що Путін би не «увійшов в Україну», коли б саме він, а не Байден, був президентом. І додав, що Росія вторглася в Україну за президентства Барака Обами (2014 рік – Крим і Донбас), а широкомасштабне вторгнення почалось в 2022 році, за президенства Байдена.

Не дійшли згоди дебатувальники і в питанні військової допомоги Україні. «Україна не виграє цю війну. Вони втрачають багато людей. І втрачають красиві міста з золотими куполами. І це дуже сумно», – сказав Трамп.

Трамп також закинув, що коли президент України Володимир Зеленський приїздить до США, то повертається «зі 60 мільярдами доларів у кишені». «І це треба припинити», – наголосив він.

Трамп повторив, що збирається закінчувати її за 24 години. Але як він це робитиме – ми не почули
Ярослав Войтко

Байден зі свого боку наголосив, що «всі гроші, які ми передаємо – це та зброя, яку ми виробляємо тут. Ми використовуємо ці гроші, а Україна отримує лише зброю».

«Ми дуже вдячні президенту Байдену, який з початку повномасштабної агресії проти України показав себе як лідер вільного світу. Ми це дуже цінуємо. Разом з тим ми цінуємо двопартійну підтримку і сподіваємось на те, що хто б не переміг, але допомога Україні буде продовжуватись», – каже в інтерв'ю Радіо Свобода голова Комітету Верховної Ради з закордонної політики Олександр Мережко.

Джо Байден під час дебатів
Джо Байден під час дебатів

Засудження «мирного плану» Путіна

З другого разу Трамп таки змушений був чітко відреагувати на так званий «мирний план» Путіна, що його російський президент озвучив в МЗС Росії два тижні тому.

Той «план», нагадаємо, передбачає виведення українських військ з чотирьох областей України, які зараз під російською окупацією, а також відмову Києва від членства в НАТО.

Трамп заявив, що не пристане на умови Путіна
Тетяна Висоцька

З другого разу Трамп відкинув цей план, сказавши, що не підтримує його.

«Україна і стримування Росії. Тут обоє були на диво плюс-мінус адекватні, Трамп навіть засудив «мирний план» Путіна», – зауважує Краєв.

«Коли Трампа спитали перший раз – він не відповів, але другий раз все-таки змушений був відповісти на запитання, яке посталила йому кореспондентка CNN. Чи він серйозно сприймає пропозиції – так звані «мирні пропозиції» Путіна… Трамп сказав, що ні, не сприймає він ці пропозиції і говорить про те, що у нього є свої плани, не розкриваючи деталей про те, як закінчити російську війну в Україні. Він повторив знову ж таки, що збирається закінчувати її за 24 години. Але як він це робитиме – ми не почули», – каже в інтерв'ю Радіо Свобода дипломат і експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

Дональд Трамп під час дебатів
Дональд Трамп під час дебатів

Під час дебатів Трамп сказав, що зробив би так, щоб Путін і Зеленський порозумілися, а завершити війну пообіцяв навіть ще до свого «обрання на посаду президента».

«Головний аргумент Трампа полягав у тому, що за його президентства Путін не наважився б напасти на Україну. Він знову наголошував, на тому, що війну треба зупинити, але не сказав як. Одне дає надію – Трамп заявив, що не пристане на умови Путіна: віддати йому всі захоплені території та вимагати відмови України від членства в НАТО», – ділиться враженнями Висоцька.

«Путін піде далі»

Під час дебатів від Джо Байдена пролунала заява, що в разі, коли Путіна не вдасться зупинити в Україні, то він на цьому не зупиниться. «Далі буде Польща, Білорусь, країни НАТО… Він (Трамп) не розуміє, про що він говорить», – сказав Байден. Вдруге Байден потім згадав Польщу і Угорщину як можливі країни нападу путінської Росії.

Трамп зі свого боку заявив, що Байдена «ніхто не поважає», назвавши сред тах, хто не поважає лідерів Росії, Північної Кореї та Китаю.

«Трамп своєю чергою неодноразово наголошував, що ми перебуваємо близько від третьої світової настільки, що самі не можемо уявити. Власне, з цією тезою Байден не сперечався, на жаль», – пише Висоцька. Вона каже, що згадка Байдена про Білорусь була, можливо, не дуже доречною, бо ця країна й так фактично «завойована Путіним», а Угорщина – «це штанга», ліпше було згадати балтійські країни в контексті цілей можливої агресії Кремля після України.

Встановити контакт і з Трампом

В Україні також звертають увагу, що Київ зараз – зі зрозумілих причин – більше працює з чинним президентом США та його командою, але також лунають і заклики налагоджувати контакт з командою Трампа.

Треба підтримувати тісні контакти і діалог не тільки з демократами, але також і з республіканцями
Олександр Мережко

«Треба створювати такі особисті контакти, і це дуже важливо. Тому ми намагаємось забезпечити таку систематичну, постійну підтримку України. Це для нас питання виживання нашої держави. Тому треба встановлювати такі контакти – в тому числі й з представниками команди Трампа. Це важливо», – каже в інтерв'ю Радіо Свобода Олександр Мережко.

«Ми маємо бути готові до того, що господар Білого дому може змінитися. Тобто, щоб це не було шоком для нас, треба до цього готуватися і треба мати хоч якийсь діалог… І тому треба підтримувати тісні контакти і діалог не тільки з демократами, але також і з республіканцями», – додає Мережко.

За його словами, в Республіканській партії США є значна частина конгресменів, які підтримують Україну, але є й, за його словами, невелика група, яка скептично налаштована щодо допомоги.

Мережко наголошує: «Але треба працювати з усіма і треба підтримувати діалог, в тому числі з командою кандидата в президенти Трампа… Це дуже важливо для України».

Реагують в Україні й на можливість, про яку активно говорять у США після дебатів – про заміну кандидата від демократів.

Якщо зараз якогось іншого кандидата почати висувати, то вже немає фактично часу для його розкрутки
Ярослав Войтко

«Якщо зараз якогось іншого кандидата почати висувати, то вже немає фактично часу для його розкрутки… Тому складається цікава ситуація… Але багато ще часу залишається до, власне, виборів. Не дебати вирішальне значення матимуть, хоча вони теж будуть впливати, а те, що станеться за чотири місяці», – каже Войтко в інтерв'ю.

Треба сказати, що формально ані Байден, ані Трамп кандидатами технічно ще не є. Трампа мають затвердити кандидатом на липневому з'їздт Республіканської партії в Мілуокі, а Байдена – на з'їзді Демократичної партії в Чикаго, у серпні.

Наступні дебати мають відбутися 10 вересня, а самі президентські вибори – 5 листопада.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG