Доступність посилання

ТОП новини

«Помирали без води і їжі». Путіна, Шойгу та Герасимова звинувачують у голоді в Маріуполі (відеосвідчення)


Фотоколаж: штучний голод у Маріуполі, створений військом РФ навесні 2022 року
Фотоколаж: штучний голод у Маріуполі, створений військом РФ навесні 2022 року

Міжнародна правозахисна компанія Global Rights Compliance провела розслідування й дійшла висновку, що Росія планувала захопити Маріуполь без жалю до його цивільного населення. Позбавивши жителів питної води та їжі, а також електро- та газопостачання, політичне й військове керівництво РФ створило у місті штучний голод – стверджують юристи. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» зібрав свідчення маріупольців про те, як вони потрапляли під обстріли біля криниць з прісною водою, їли голубів та чули стогін людей, які помирали «від голоду та поранень» під завалами розбомблених будинків.

  • Як стверджують юристи міжнародної правозахисної компанії Global Rights Compliance, Росія навмисно створила умови голоду в Маріуполі під час блокади міста навесні 2022 року. Юристи компанії провели розслідування й зібрали відповідні факти. Матеріал про це у червні оприлюднило британське видання The Guardian.
  • Global Rights Compliance готує подання до Міжнародного кримінального суду (МКС). В основі звіту лежить висновок, що Росія навмисно застосувала тактику голоду, оскільки мала намір завдати шкоди значній кількості мирних жителів.
  • Правозахисники зазначили, що російські атаки відбувалися в чотири фази, починаючи з руйнування цивільної інфраструктури, яке призвело до зникнення електроенергії, опалення та води. Далі місцевим відмовили в гуманітарній евакуації й нападали на них під час їхніх спроб залишити Маріуполь. Крім того, російські військові не пропускали гуманітарну допомогу в місто з боку підконтрольних Україні територій. Отже, як пише The Guardian, за кілька днів від початку облоги цивільне населення залишилося без води, газу та електрики за температури повітря нижче мінус десяти градусів за Цельсієм.
  • Журналісти вказують: поетапні обстріли Маріуполя продемонстрували, що Росія планувала захопити прифронтове місто без жалю до його цивільного населення.
  • З урахуванням важливості Маріуполя та централізації прийняття рішень у Росії, відповідальність за загибель тисяч мирних жителів покладена на верхівку влади, тобто президента Володимира Путіна та військове керівництво країни – заявляють у Global Rights Compliance.

«Двічі потрапила під обстріл біля криниці»

Жителька Маріуполя Аліна Горгуль перебувала в місті під час блокади. Вона розповіла «Новинам Приазов’я», що російські військові атакували водойми та криниці, звідки містяни намагалися брати воду.

Нас людей сорок стояло в черзі, і просто по криниці почали прилітати «Гради»
Аліна Горгуль

«Я сама двічі потрапляла під такий обстріл, під обстріл з «Градів». Ми ходили за водою до криниці. Ми стояли в черзі, нас людей сорок стояло, мабуть, і просто по криниці почали прилітати «Гради», – згадує вона.

За словами жінки, війська РФ цілеспрямовано не підпускали маріупольців до місць, де можна було дістати їжу.

«Обстрілювали Центральний ринок, коли (жителі – ред.) намагались там щось забрати, щоб люди просто не мали змогу їсти, не мали змогу пити», – висловлює думку вона.

Аліна Горгуль розказує, як в оточеному місті, де не вистачало питної води та їжі, російські військові обстрілювали жителів, які прямували до складів з продовольством.

Крім складів із їжею, там нічого не було, та Росія все одно обстрілювала людей
Аліна Горгуль

«На трасі перед Донецьком є дуже багато складських приміщень, і там багато продуктів залишалось. Навіть власник магазину нам казав, що в нього там є багато продуктів, які псуються через відсутність електрики. Каже: «Якщо ви туди доберетесь – забирайте, я вам віддам усе, що там є». – Крім складів із їжею, там нічого не було, українських військових там не було, та Росія все одно обстрілювала людей, які намагалися підійти до складів, щоб щось забрати», – додає жінка.

Вона також свідчить, що через відсутність електроенергії та газу маріупольці мали облаштувати багаття та готувати на вулиці, що становило додаткову небезпеку для їхнього життя.

«Їли голубів», «чули звуки смерті»

На Центральний ринок скидають по три-чотири бомби кожного дня. Враження, що нас хочуть залишити повністю без їжі
Коля Око

Багатодітний батько та активіст Коля Око записував відеощоденник під час облоги Маріуполя. На його відео чутно стрілянину та вибухи. 16 березня 2022 року він зафільмував, як палає Центральний ринок міста.

«Уже ближній бій. Близько до центру. Перестрілка з (автомата – ред.) Калашнікова. От горить Центральний ринок. На Центральний ринок (військові РФ – ред.) скидають по три-чотири бомби кожного дня. Таке враження, що нас хочуть залишити повністю без їжі. Там, у контейнерах, багато продуктів», – розповідає він у відео.

На кількох записах Колі Око показане приготування їжі для рідних та знайомих. Відео свідчить, що з голоду люди відловлювали та їли голубів.

– Що ми їмо? Нумо покажи. О, свіжак! Свіже м’ясо, – каже Коля синові, який дістає з куртки спійманого голуба.

– А що їсти? Продукти закінчуються, – відповідає йому інший син.

Від голоду в Маріуполі їли голубів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Люди сидять у підвалах голодні
Коля Око

На відео від 30 березня 2022 року маріуполець говорить, що через російські обстріли багатоповерхівок голодні люди сидять у підвалах.

«Бліцкриг по-російськи – це знищити мирних громадян та їхні будинки, а також залишити їх без їжі. Кожного дня нас бомблять з літаків, з танків. Свіжим повітрям не подихаєш. Жодного цілого будинку немає – усі пошкоджені. Люди сидять у підвалах голодні», – коментує події Коля Око.

«Люди сидять у підвалах голодні»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
З підвалів було чутно жахливі стогони – звуки смерті. Там вмирали від голоду, від поранень
Аліна Горгуль

Маріуполька Аліна Горгуль з посиланням на знайомих містян розповідає про випадки смерті від голоду.

«Будинки розстрілювали навмисно, й люди застрягали в підвалах, не могли вибратись. З таких підвалів було чутно жахливі стогони – звуки смерті. Там вмирали від голоду, від поранень», – каже вона.

З огляду на бойові дії та окупацію Росією частини південних територій України редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Тихо помирали від голоду»

Літні люди тихо помирали від голоду
Анна Романенко

Говорячи про голод у Маріуполі на початку повномасштабної війни, головна редакторка видання «0629» Анна Романенко повідомила, що страждань зазнала значна кількість містян. Щодо голодної смерті, то вона спіткала чимало самотніх та безпорадних жителів – розказує журналістка.

«Люди помирали від голоду. Передовсім літні люди, які були зачинені у своїх квартирах, які не мали фізичної змоги кудись ходити й десь шукати (продукти – ред.), просто тихо помирали від голоду», – каже вона.

Страждання цивільних можуть являти собою сутність міжнародного злочину
Ольга Мацьків

Правова радниця організації Global Rights Compliance Ольга Мацьків розповіла «Новинам Приазов’я», що російські військові створили в Маріуполі нестерпні умови життя для цивільних. На погляд правозахисниці, це не було виправдано військовою доцільністю.

«У Маріуполі цивільне населення перебувало в умовах, які унеможливлювали життя. Страждання цивільних уже можуть являти собою сутність міжнародного злочину», – висловилася вона.

За словами Мацьків, системність злочинного наміру Росії, а саме штучного голоду в Маріуполі, доводять наступні дії:

  • обстріли водогонів з питною водою,
  • руйнування електричних та газових потужностей,
  • знищення мобільного зв’язку,
  • утримання жителів у місті під час його блокади та облоги,
  • незабезпечення населення водою, їжею та медикаментами,
  • недопущення гуманітарних вантажів у місто,
  • атаки на сховища, де переховувалися цивільні,
  • «фільтрація» жителів, які намагалися залишити місто.

«Усе це разом формує той самий патерн поведінки, який ми визначили як намір змусити цивільне населення Маріуполя голодувати. Така поведінка є воєнним злочином, тому що у воєнних конфліктах не можна використовувати цивільне населення як важіль впливу на збройні сили супротивника», – сказала Мацьків.

Ми кажемо про Путіна, Шойгу, Герасимова та інших воєнних злочинців. Проте, можливо, ми зможемо довести вину ще кількох осіб
Ольга Мацьків

Вона повідомила, що на початку 2025 року юристи Global Rights Compliance готують подання до Міжнародного кримінального суду. Юристка говорить, що в результаті МКС може видати ордери на арешт представників російської влади, на деяких – уже не вперше.

«Ми кажемо про Путіна, Шойгу, Герасимова та інших воєнних злочинців. Проте, можливо, ми зможемо довести вину ще кількох осіб», – зазначила Мацьків.

  • Російські військові окупували Маріуполь у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. Відповідно до зафіксованих міською владою даних, у місті загинули понад 20 тисяч жителів. Однак точно перевірити це не є можливим під час війни. Експерти припускають, що жертв ще більше.
  • Росія знищує сліди масових злочинів, напівзруйновані будинки разом із непохороненими мешканцями – зносять і на їх міці будують нові.
  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. У Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну й назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада відкидає звинувачення у скоєнні злочинів проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG