Доступність посилання

ТОП новини

Слідство, суд, підозри, акції. Що зараз відбувається у справі Шеремета


Захист Яни Дугарь каже, що вона принаймні на 10 сантиметрів вища за «розвідницю» на відео, а МВС заявляють, що це нічого не означає
Захист Яни Дугарь каже, що вона принаймні на 10 сантиметрів вища за «розвідницю» на відео, а МВС заявляють, що це нічого не означає

Київ – Від моменту затримання 12 грудня минулого року фігуранти справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко перебувають під вартою, а ще одна підозрювана – Яна Дугарь – під нічним домашнім арештом. Наприкінці січня генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що слідству у цій справі не вистачає доказів для того, аби передати до суду обвинувальний акт, а президент Володимир Зеленський застеріг, що якщо слідчі помилилися, то мусять «як мінімум, вибачитись». Радіо Свобода з’ясувало, що зараз відбувається у цій резонансній справі.

Під стінами МВС 13 лютого провели ще один мітинг на підтримку військової медсестри Яни Дугарь, підозрюваної у справі Шеремета. Слідство вважає, що саме вона є «розвідницею», яка фотографує місце розташування камер спостереження напередодні злочину і яку одна з цих камер зафіксувала на відео.

Акція на підтримку Яни Дугарь під МВС 13 лютого
Акція на підтримку Яни Дугарь під МВС 13 лютого

Адвокати Дугарь стверджують, що докази обвинувачення, а також оприлюднені 12 лютого Нацполіцією матеріали слідства, не відповідають дійсності і стоять на своєму: що їхня підзахисна вища за жінку на відео щонайменше на 10 сантиметрів, якщо виходити із розмірів інших предметів у кадрі, і що на момент тих подій вона перебувала у військовому госпіталі в Павлограді на Донеччині.

Депутатка минулого скликання Оксана Корчинська, яка хотіла взяти Дугарь на поруки, та адвокати підозрюваної говорять про докази її невинуватості
Депутатка минулого скликання Оксана Корчинська, яка хотіла взяти Дугарь на поруки, та адвокати підозрюваної говорять про докази її невинуватості

У понеділок захист Дугарь звертався до Офісу генерального прокурора із клопотанням про приєднання до матеріалів провадження доказів її невинуватості та про закриття справи. Нині минає три дні, відведених законом на відповідь, зазначає один із адвокатів підозрюваної Віталій Коломієць.

«Повинно бути рішення про закриття провадження відносно Яни Дугарь, тому що всі докази підтверджують її непричетність. Найперше – це зріст, це п’ять допитаних свідків з медичними документами, з військовими документами, документи Яни із військової частини, психофізіологічна експертиза, і рецензія на їхню (йдеться про сторону обвинувачення – ред.) експертизу як єдиного доказу, який подала поліція», – переконаний він.

Віталій Коломієць
Віталій Коломієць

Станом на зараз публічних заяв з приводу того чи іншого рішення ОГП не робив.

Як розповів Віталій Коломієць Радіо Свобода, зараз він спостерігає певну активізацію проведення слідчих дій щодо його підзахисної.

«Місяць не викликали, два тижні тому вперше викликали на проведення слідчих дій у місті Покровськ, вона прибула, відбула слідчий експеримент і повторно була допитана», – зауважив адвокат.

Яна Дугарь також була присутня на мітингу. Її сьогодні викликали для проведення слідчих дій
Яна Дугарь також була присутня на мітингу. Її сьогодні викликали для проведення слідчих дій

У той же час, Дмитро Круговий – адвокат іншого підозрюваного – музиканта і військового Андрія Антоненка – стверджує, що з його підзахисним ніяких слідчих дій останнім часом не проводять, залишаючи його під арештом.

«У нас є чітке розуміння, де він був у 00:55 і о сьомій ранку. Він сам переконаний, що вдома. Його дружина теж каже, що вдома», – каже він.

Андрій Антоненко та ще одна підозрювана – дитячий хірург Юлія Кузьменко – мають перебувати під вартою до 4 і 3 квітня відповідно. 14 лютого, однак, щодо арешту Кузьменко призначили апеляцію. Також відомо, що цього ж дня розглядатимуть оскарження нічного домашнього арешту Дугарь.

Андрій Антоненко в суді, архівне фото
Андрій Антоненко в суді, архівне фото

Невдовзі після того, як суд продовжив тримання під вартою Юлії Кузьменко, Національна поліція опублікувала відео, у якому заявила, зокрема, що її адвокат Владислав Добош «плутається» в алібі своєї підзахисної: 13 грудня він нібито заявляв, що вона була на роботі в лікарні, а потім – що вдома.

Владислав Добош та Юлія Кузьменко в суді, архівне фото
Владислав Добош та Юлія Кузьменко в суді, архівне фото

Сам Добош у відповідь наголошує, що 13 грудня – це наступний день після арешту Юлії Кузьменко, і на запитання, де вона була, коли дізналась про вбивство журналіста три роки тому, та сказала, що не пам’ятає: або вдома, або їхала на роботу. Втім, пізніше, за словами адвоката, все це було встановлено і навіть виявлено свідків, які виступали під час попередніх засідань щодо запобіжного заходу і підтвердили відсутність підозрюваної на місці злочину – це мати Кузьменко та її тодішній чоловік.

Що ж до того, як ситуація з розслідуванням виглядає зараз, Владислав Добош не коментує. Каже: вийшов із провадження два тижні тому.

Речник МВС припустив появу нових підозрюваних у справі Шеремета

У МВС натомість наполягають на тому, що підстави підозрювати усіх трьох – Антоненка, Кузьменко і Дугарь – достатні. Зокрема, як зазначив речник МВС Артем Шевченко у коментарі Радіо Свобода, говорити про зріст на відео складно, бо у цьому випадку можливі похибки.

Артем Шевченко
Артем Шевченко

«Даруйте, ну, камера на вас дивиться – вона не фіксує ваш зріст, вона фіксує зображення, по якому можна оцінити: приблизно такий-то зріст. Це якби там умовно був карлик 30-40 сантиметрів на зріст і звичайна доросла людина – то це було б очевидно. А оці різниці у зрості 5-10 сантиметрів – можливо, це в якомусь іншому випадку має значення, але не в цьому», – каже він.

Водночас, на переконання Шевченка, усі експертизи будуть представлені у суді, усі експерти будуть допитані – і суд на основі цього ухвалить рішення.

Слідство переконане, що воно на правильному шляху і має обґрунтовані підозри щодо цих трьох осіб. Поки що трьох
Артем Шевченко

«Ми нічого не стверджуємо. Усе, що зараз є пред’явлено, це – підозра. А підозра є припущенням. Коли слідство завершиться, а нам надали ще термін для проведення досудового розслідування (і воно продовжується), подивимось, що буде тоді. Можливо, будуть інші обсяги. Але зараз, попри всі оприлюднені докази слідства і аргументи захисту, які вони оприлюднюють ледь не кожного дня з будь-якого приводу, слідство переконане, що воно на правильному шляху і має обґрунтовані підозри щодо цих трьох осіб. Поки що трьох», – зазначив речник.

3 лютого Офіс генерального прокурора повідомив про продовження терміну для проведення слідства ще на чотири місяці. Зокрема, як зазначили у відомстві, цей час поліцейським дали на перевірку аргументів, висунутих стороною захисту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG