Доступність посилання

ТОП новини

Скандал у Чехії: спостерігач на «виборах у ДНР» захистив докторську дисертацію у Карловому університеті


22-річний Ладіслав Земанек (другий зліва) у Донецьку разом із підтримуваними Росією бойовиками
22-річний Ладіслав Земанек (другий зліва) у Донецьку разом із підтримуваними Росією бойовиками

ПРАГА – Проросійський діяч з Чехії Ладіслав Земанек, який з 2015 року перебуває під санкціями РНБО України, захистив докторську дисертацію у Карловому університеті 10 вересня. Відтепер він офіційно має ступінь доктора філософії, хоча раніше, виступаючи у російському МДІМВ (російською – «МГИМО» – ред.), його вже представляли як професора та доктора. На той момент цих ступенів він не мав.

Критики запевняють, що Земанек кілька десятків разів виступав та підписував свої роботи як «доктор», «доктор філософії» та «доктор наук», хоча цих звань він не мав. На думку Етичної комісії Карлового університету, цим Земанек порушив етичний кодекс закладу.

Це було на руку російській пропаганді, вони його цитували і залучали
Ілля Лємєшкін

«Людина за кордоном себе представляла то доктором наук, то кандидатом наук, то навіть професором, будучи при цьому всього лише аспірантом філософського факультету Карлового університету. Тобто він наводив неправильні дані, які вводили в оману, це було на руку російській пропаганді, тому що російські організації, знаючи напевно про справжній статус Земанека, вони його цитували і залучали як визнаного експерта з Чехії, який працює в Карловому університеті, і це було вигідно і для Росії, і для Китаю», – каже у коментарі Радіо Свобода колишній доцент Інституту східноєвропейських досліджень Філософського факультету Карлового університету габілітований доктор Ілля Лємєшкін.

На захист дисертації Земанека Лємєшкін прийшов з плакатом, щоб висловити протест проти допуску проросійського діяча. На плакаті Лємєшкіна видно напис «Не все так однозначно?» і фото Земанека, а також російського шпигуна Павла Рубцова, який також пов’язаний із філософським факультетом празького вишу, адже викладав там у літній школі. В університеті пізніше заявили, що не знали про його зв’язки з Росією. Посередині плакату – фото деканки факультету Еви Легечкової.

Ілля Лємєшкін тримає плакат з написом: «Не все так однозначно?»
Ілля Лємєшкін тримає плакат з написом: «Не все так однозначно?»

Наприкінці успішного для Земанека захисту докторської дисертації Лємєшкін заявив, що на його думку, допуск аспіранта до захисту погано впливає на репутацію університету. Радіо Свобода звернулось до деканату філософського факультету, щоб дізнатися позицію установи щодо захисту дисертації Земанека, але там відмовилися надати коментар.

У 2014 році Земанек поїхав працювати спостерігачем на псевдовиборах в угрупованні «ДНР» і в інтерв’ю Радіо Свобода не приховував, що його поїздку оплатила Росія. Відтоді і почався його медійний шлях відбілювання злочинів Росії та антиукраїнська діяльність.

Сьогодні він регулярно публікується у російських академічних виданнях, де послуговується офіційною термінологією Кремля щодо війни в Україні, називаючи її «спеціальною воєнною операцією», а також загалом поширює російські наративи про «підйом авторитаризму на Заході» через підтримку України західними демократіями.

Схоже, що неправомірне використання ступеня доктора філософії лише надавало ваги його публікаціям як науковця, та ще й такого, який здобув ступінь в одному із найбільш респектабельних університетів Чехії.

Чому ж Карлів університет допустив аспіранта із такою сумнівною академічною репутацією до захисту дисертації, і до того ж відтепер офіційно надав Земанеку ступінь доктора філософії?

Так звані вибори, зустріч з Дугіним і російська пропаганда

У 2014 році Ладіслав Земанек був заступником голови чеської крайньої правої партії євроскептиків «Ні Брюсселю – народна демократія». І в якості «міжнародного спостерігача» він відправився у Донецьк на так звані вибори на Донбасі 2 листопада, які офіційна Прага, а також Україна, члени ЄС та інші країни вважають незаконними. Але це 22-річного Земанека не знітило, про що він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Так, дійсно, Європейський союз і Чехія ці вибори не визнають, але я не їхав туди як офіційний представник чеських органів влади, а як представник партії «Народна демократія». Ми ставимося до «Донецької народної республіки» і «Луганської народної республіки» швидше позитивно, адже критично оцінюємо події в Україні після повалення президента Віктора Януковича», – сказав у 2014 році Земанек.

Перед цим Земанек у своєму Фейсбуці заявив, що його поїздку на території, підконтрольні проросійським силам на сході України, «організувала Росія, тому очевидно, хто її оплачував». Зараз цей пост видалений.

В інтерв’ю Радіо Свобода він підтвердив, що поїздку спонсорувала саме Росія: «проживання, проїзд та витрати мені оплатили. Зі своїх коштів я б за цю поїздку не платив, але, оскільки мені було зроблено таку пропозицію, я цією можливістю скористався – не відхилив запрошення…немає ніякої таємниці в тому, що «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка» отримують певну допомогу з Росії. Росія посилає туди один за іншим гуманітарні конвої, і я впевнений, що допомога здійснюється не тільки таким ось шляхом».

У 2014 році Земанек також не бачив проблеми у тому, що озброєні люди з незаконних воєнізованих формувань «контролювали» це голосування: «Я знаю, що ЗМІ пишуть, ніби там люди голосували під дулами автоматів. Дійсно, озброєні представники самооборони перебували коло кожної виборчої дільниці, але це можна порівняти з виборами в Чехії, коли виборчі дільниці патрулює поліція. Я не бачу в цьому нічого незвичайного. Те, що вони були озброєні, не означає, що вони змушували людей голосувати. Я думаю, що той, хто не хотів іти голосувати, просто не брав участі у виборах».

«Вибори» у «ДНР» у дистопаді 2014 року пройшли «під дулами автоматів» – СБУ
«Вибори» у «ДНР» у дистопаді 2014 року пройшли «під дулами автоматів» – СБУ

СБУ тоді назвала події в «терористичних «ДНР» і «ЛНР» «актом насильства над українськими громадянами, який не має нічого спільного з виборами». У відомстві звернули увагу, що відбувалось «цинічне примушування та заманювання громадян до «людоловок», а інакше не назвеш місця для псевдо-голосування».

Радіо Свобода спробувало дізнатися у самого Земанека, чи шкодує він про цю поїздку 10-річної давнини, однак той відмовився надати коментар. За два дні до виходу цього матеріалу ми надіслали йому наші запитання на адресу електронної пошти, яку він сам зазначив. Однак до моменту публікації відповіді ми від нього не отримали.

Після повернення у Москву (а в Донецьк Земанек потрапив саме через столицю Росії) чеський активіст зустрівся із праворадикальним російським ідеологом Олександром Дугіним, про що Земанек сам і написав із неприхованою гордістю.

У 2015 році РНБО вводить щодо Земанека санкції і забороняє йому в’їзд в Україну, а в 2018 році посилює їх і блокує його активи.

Повернувшись з Донбасу до Чехії, Земанек читає лекцію на конференції під назвою «Україна – російська земля?». Серед іншого, він заявив, що українська держава є новоутворенням і не має історичної тяглості. Цей пропагандистський наратив Кремля було неодноразово спростовано.

«Публікувався в неетичний спосіб на неетичних платформах»

У 2022 році Земанек стає експертом Валдайського клубу – дискусійного клубу, пов’язаний із російською владою. На сайті цього клубу про Земанека пишуть як про автора, якого «публікують провідні університети та аналітичні центри». Серед них, зокрема, і журнал «Росія у глобальній політиці», де Земанека було представлено як доктора філософії – задовго до здобуття цього ступеня 10 вересня 2024 року.

Ладіслав Земанек публікувався у журналі «Росія у глобальній політиці» як доктор філософії ще до захисту докторської дисертації (натисніть, щоб збільшити зображення)
Ладіслав Земанек публікувався у журналі «Росія у глобальній політиці» як доктор філософії ще до захисту докторської дисертації (натисніть, щоб збільшити зображення)
Ми маємо більше сорока прикладів того, коли Земанек фальсифікує афіліацію, використовує титули, якими не володіє
Ілля Лємєшкін

Земанек також значиться у списку редколегії «Вісника суспільних і гуманітарних наук» – журналу, який видає Кемерівський державний медичний університет. І там про нього також згадували як про доктора філософії ще до того, як він захистив докторську дисертацію.

І таких випадків – десятки.

«Ми маємо в своєму розпорядженні корпус текстів, це більше сорока прикладів того, коли Земанек у своїх у статтях і в програмах-конференціях фальсифікує афіліацію. Не припускається помилки, а саме використовує титули, якими не володіє. Це не поодинокі приклади, це система, і з цим важко посперечатися, і цього важко не визнати, тому що ми просто маємо в своєму розпорядженні документальні свідчення», – каже у коментарі Радіо Свобода доктор Лємєшкін.

Ці тексти, де Земанека підписують саме як доктора філософії, Лємєшкін і надав Етичній комісії Карлового університету із проханням провести розслідування. Через шість місяців, у лютому 2024 року, комісія опублікувала висновок, який є у розпорядженні Радіо Свобода. Члени комісії одноголосно зійшлися на тому, що закордонні конференції, в яких брав участь Земанек із титулами «професор» та «доктор філософії» таки порушують Етичний кодекс Карлового університету, оскільки Земанек публікував свої роботи в «етично сумнівний спосіб, включаючи використання етично сумнівних публікаційних платформ».

Як пояснює Лемєшкін, Земанек імовірно зловживав іншим науковим ступенем, який визнається лише у Чехії та Словаччині, а саме PhDr., тобто «малим докторатом». У міжнародній кваліфікації цей ступінь перекладається як «магістр» або «магістр наук».

Власне, на самому сайті Карлового університету чітко визначено, що хоча чеською ступінь PhDr. і звучить буквально як «Doktor filozofie», його не варто плутати із міжнародним ступенем «доктора філософії». «Не плутайте із західним DPhil або Ph.D. Це звання (PhDr – ред.) приблизно відповідає званню «магістра гуманітарних наук», – йдеться у розділі «Чеські наукові ступені та вчені звання» на сайті університету.

Прикметно, що сам Земанек не заперечує, що ступеня доктора філософії у його міжнародному розумінні принаймні до 10 вересня він не мав.

Під «неетичними платформами», на яких публікував свої доробки Земанек, слід розуміти саме російські академічні видання, пов’язані із владою РФ, оскільки Комісія з етики Карлового університету зазначає, що свій висновок зробила саме на основі текстів, які надав доцент Лємєшкін.

Що каже університет і сам Земанек?

Озброївшись висновком Етичної комісії Карлового університету та зібраними доказами, доктор Ілля Лємєшкін написав листа усім членам комісії, яка приймала захист дисертації Земанека 10 вересня. Науковець закликав їх врахувати свої застереження щодо Земанека і щодо можливої шкоди репутації університету, якщо той таки надасть Земанеку ступінь доктора філософії.

Ладіслав Земанек захищає докторську дисертацію 10 вересня 2024 року
Ладіслав Земанек захищає докторську дисертацію 10 вересня 2024 року

Радіо Свобода звернулося у деканат філософського факультету, щоб дізнатися, чи вжили вони якихось заходів щодо Земанека і чому його врешті допустили до захисту попри висновок Етичної комісії, однак там відмовилися надати коментар.

Підозри щодо зловживання титулами філософський факультет досі не розглядав
Онджей Дуфек

Та раніше в самій Етичній комісії вже пояснювали, чому університет не може вжити заходів щодо Земанека. «Етична комісія не є слідчим органом і не є виконавчим органом. Вона тільки констатує, чи відбулося, чи не відбулося порушення Етичного кодексу Карлового університету, і на цьому її робота закінчується», – повідомив у травні виданню iROZHLAS.cz голова комісії Марек Ваха.

«Такі підозри щодо зловживання титулами філософський факультет досі не розглядав, тому в цьому сенсі це є поодиноким випадком», – додав Онджей Дуфек з відділу комунікацій факультету, йдеться у тій же публікації.

Справу Земанека також розглядав і Академічний сенат Філософського факультету Карлового університету. Його голова Онджей Швец раніше казав, що довести те, що Земанек навмисно представлявся доктором, нібито неможливо. Як пояснює Швец, це могло відбуватися без відома самого Земанека.

Радіо Свобода спробувало дізнатися у самого новоспеченого доктора, чи підписував він свідомо свої роботи як доктор філософії до 10 вересня, однак той не відповів на наше запитання на момент виходу цього матеріалу. Але у травні цього року він дав такий коментар виданню iROZHLAS.cz: «На жаль, все це є частиною зусиль кількох нині звільнених членів академічної спільноти, спрямованих на те, щоб перешкодити мені належним чином навчатися та успішно захистити подану дисертацію. Я знайомий з аргументами колишніх співробітників університету, але вони абсолютно неправдиві, наклепницькі та політично вмотивовані».

На думку доктора Лємєшкіна, принаймні кілька фактів ставлять під сумнів те, що Земанек не знав про те, що його підписують і представляють на конференціях як доктора філософії. Наприклад, він досі є членом редколегії російського «Вісника суспільних і гуманітарних наук», де принаймні з 2020 року у кожному випуску його підписують як доктора філософії.

До того ж, у 2022-2023 роках Земанек опублікував 12 статей у науковому журналі «Перспективи», у кожній з яких він підписаний як доктор філософії.

«Не може людина не здогадуватися про те, що він публікується як доктор в одному і тому ж виданні так регулярно», – каже Лємєшкін.

Від 10 вересня Ладіслав Земанек має можливість абсолютно правомірно представлятися доктором філософії, оскільки він формально захистив дисертацію у Карловому університеті. Факт неетичної академічної поведінки, який встановила Етична комісія університету, не завадив йому здобути ступінь, який тепер імовірно ще більше легітимізує його роботу на поширенням проросійських наративів.

  • Зображення 16x9

    Сашко Шевченко

    Журналіст проєкту Радіо Свобода «Ньюзрум» з січня 2020 року. Співпрацював з виданнями Hromadske.ua та «Детектор медіа». У червні 2019 року пройшов двотижневе стажування у команді data-журналістики The Guardian в Лондоні. Здобув ступінь магістра журналістики в університеті City (Лондон, Сполучене Королівство). Цікавлюсь міжнародними подіями та новинами технологій. 

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG