Доступність посилання

ТОП новини

«Маємо усунути цю асиметрію заради нашої безпеки» – Ліпавський про заклик обмежити пересування російських дипломатів у ЄС


«Ми надаємо російським дипломатам... можливість подорожувати... по всій Європі. Я не розумію, чому», – сказав Ян Ліпавський в інтерв'ю Радіо Свобода.
«Ми надаємо російським дипломатам... можливість подорожувати... по всій Європі. Я не розумію, чому», – сказав Ян Ліпавський в інтерв'ю Радіо Свобода.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський підтвердив в інтерв'ю Радіо Свобода, що міністри закордонних справ восьми країн ЄС надіслали листа керівнику зовнішньополітичної служби ЄС Жозепу Боррелю з проханням обмежити пересування російських дипломатів.

Він сказав, що цей захід необхідний, оскільки пересування російських дипломатів і членів їхніх сімей у Шенгенській зоні «створює інфраструктуру» для незаконної діяльності.

У листі йдеться, що «розвідка, пропаганда або навіть підготовка диверсійних актів є основним завданням для великої кількості російських «дипломатів» в ЄС», повідомляє AFP, яке отримало копію листа. У ньому міститься заклик до Борреля терміново запропонувати обмежувальні заходи.

В інтерв’ю Радіо Свобода, повна версія якого буде опублікована 14 червня, Ліпавський заявив, що пересування російських дипломатів закладає основу для загроз у кіберпросторі та інших «диверсій і підступів» на тлі занепокоєння спробами Москви посіяти розкол всередині ЄС. Він сказав, що ці гібридні загрози зростають, і Європейський Союз повинен показати Росії, що він не буде з цим миритися.

Читайте також: В ЄС і НАТО засудили кібератаки спонсорованої Росією групи проти Німеччини і Чехії

Він згадав про празький новинний сайт «Голос Європи», який у березні Чехія додала до свого санкційного списку після того, як було встановлено, що він намагається здійснювати операції впливу на користь Москви на чеській території.

За словами Ліпавського, лист, надісланий Боррелю, «з радістю підписали» Нідерланди, Данія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Естонія.

У листі, датованому 11 червня, міститься заклик до заходів, які «значно звузять оперативний простір для російських агентів». У ньому йдеться про те, що Євросоюз повинен обмежити пересування російських дипломатів та членів їхніх сімей територією держави, де вони акредитовані.

«Ми надаємо російським дипломатам... можливість подорожувати... по всій Європі. Я не розумію, чому», – сказав Ліпавський в інтерв'ю Радіо Свобода.

Росія обмежує поїздки дипломатів ЄС, «тому ми повинні усунути цю асиметрію заради нашої національної безпеки», додав він.

Читайте також: Польща запроваджує обмеження на пересування російських дипломатів

Чехія і Польща нещодавно заарештували підозрюваних у підпалах, які заявили, що їхні злочини були підбурені Росією. Литва, у свою чергу, бореться з прагненням Росії в односторонньому порядку розширити свій морський кордон за її рахунок.

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила 13 червня, що Росія реагуватиме на будь-які обмеження, запроваджені європейськими країнами на пересування своїх дипломатів.

Повну версію інтервʼю Радіо Свобода з чеським урядовцем Яном Ліпавським читайте і дивіться на сайті РС у пʼятницю, 14 червня.

Форум

XS
SM
MD
LG