Доступність посилання

ТОП новини

«Перемога партії «Грузинська мрія» – загроза для існування незалежної Грузії». Інтерв'ю із Міхеїлом Саакашвілі


Радіо Свобода зв'язалося із третім президентом Грузії незалежної Міхеїлом Саакашвілі, який перебуває в ув'язненні
Радіо Свобода зв'язалося із третім президентом Грузії незалежної Міхеїлом Саакашвілі, який перебуває в ув'язненні
Ніно Гелашвілі

Ув'язнений третій президент Грузії Міхеїл Саакашвілі попередив про загрозу, в разі, якщо правляча партія «Грузинська мрія» переможе і цього разу на майбутніх парламентських виборах.

«Я очікую провокацій найближчими днями, в тому числі під час виборів і в наступні дні», – сказав Саакашвілі під час інтерв'ю грузинській службі Радіо Свобода з в'язниці.

26 жовтня в Грузії відбудуться парламентські вибори, після яких правляча партія «Грузинська мрія», яка при владі з 2012 року, може продовжити своє правління.

Опозиційні політичні сили, включно з Єдиним національним рухом (ЄНР), який заснував Саакашвілі, заявили, що це може стати загрозою для демократії в Грузії. З такою оцінкою погоджуються і на Заході.

«Грузинська мрія» раніше ухвалювала закони, які обмежують діяльність неурядових організацій і ЗМІ, які функціонують за рахунок іноземного фінансування. Також йшлося про законодавчі ініціативи проти того, що вони називають «пропагандою ЛГБТ». У разі перемоги партійці пообіцяли заборонити всі основні опозиційні партії.

Ці та інші кроки спонукали Брюссель і Вашингтон вжити каральних заходів. ЄС заморозив вступ Грузії до об’єднання, а Вашингтон ввів санкції проти деяких високопосадовців країни та підготував окремий пакет фінансових санкцій проти засновника і досі фактичного лідера «Грузинської мрії» Бідзіни Іванішвілі.

Про це Радіо Свобода більше розповідали у публікації «Санкції, ізоляція і невдоволення: як США тиснуть на владу Грузії перед виборами».

Якщо вони сфальсифікують вибори і захоплять владу, то Грузія перестане існувати як незалежна держава
Міхеїл Саакашвілі

«Грузинська мрія» розглядає майбутні вибори як екзистенційний вибір: між війною і миром. Частиною кампанії є плакати, на яких чорно-білі зображення розтерзаної війною України співставляються з кольоровими зображеннями процвітаючої мирної Грузії. Іванішвілі також запропонував Грузії вибачитися за війну з Росією 2008 року.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров похвалив уряд Грузії саме за кроки, які викликали обурення у західних партнерів Тбілісі, такі як ухвалення законів про «іноземних агентів» і боротьбу з «пропагандою ЛГБТ».

У своєму інтерв’ю Радіо Свобода 56-річний Саакашвілі заявив, що Росія веде «гібридну війну» проти Грузії та передбачив похмуре майбутнє, якщо «Грузинська мрія» збереже владу.

Фото від 2021 року. Прихильники партії «Грузинська мрія»
Фото від 2021 року. Прихильники партії «Грузинська мрія»

Грузію чекає похмуре майбутнє, якщо «Грузинська мрія» збереже владу

«Якщо вони сфальсифікують вибори і захоплять владу, то Грузія перестане існувати як незалежна держава», – сказав Міхеїл Саакашвілі. Він, однак, оптимістично додав, що «ми 12 років гуртувалися під прапором опору, зараз підростає нове покоління, покоління, народжене в Грузії, яке орієнтоване не на Росію, а на Європу».

Саакашвілі був заарештований у жовтні 2021 року, коли він повернувся до Грузії з України. Тут він жив і обіймав політичні посади після закінчення свого другого президентського терміну. Зараз він відбуває шестирічний термін ув’язнення за зловживання владою, за звинуваченням, яке він та його прихильники, вважають сфабрикованим. Також Саакашвілі та його прихильники кажуть, що його отруїли під час ув'язнення.

Західні високопосадовці, організації та інші закликали уряд Грузії звільнити Саакашвілі, включно з нещодавньою резолюцією Європейського парламенту, про яку колишній президент Грузії згадав у своєму інтерв’ю Радіо Свобода.

Минулого року я кілька місяців був на межі життя і смерті. Я досі відчуваю наслідки отруєння
Саакашвілі

«Вони вимагають мого «негайного і безумовного звільнення незалежно від стану мого здоров’я, тому що вони добре знають, що я перебуваю в полоні за сфабрикованими звинуваченнями», – сказав Саакашвілі.

«Минулого року я кілька місяців був на межі життя і смерті. Я досі відчуваю наслідки отруєння», – додав він.

Саакашвілі поскаржився на жахливі умови ув'язнення.

«Я три роки не бачив сонця, не дихав свіжим повітрям. Мені забороняють телефонувати з абсолютно надуманих причин. До мене не пускають депутатів, грубо порушуючи закон», – сказав він.

Про війну Росії проти України

Радіо Свобода запитало Саакашвілі також про війну Росії проти України. Під час перебування в Україні Саакашвілі отримав громадянство і в 2015-2016 роках обіймав посаду голови Одеської обласної організації.

Остання поразка Росії у цій війні є неминучою, доки Європа не піддасться поразці, а США – ізоляціонізму
Саакашвілі

«Остання поразка Росії у цій війні є неминучою і вирішеною, доки Європа не піддасться поразці, а США – ізоляціонізму», – сказав колишній президент Грузії.

«Поки цього не станеться, у Росії немає шансів», – додав Міхаїль Саакашвілі.

Владна партія «Грузинська мрія» під час виборчої кампанії заявляє про важливість торговельно-економічних відносин із Росією, звинувачуючи опонентів у прагненні втягнути країну у війну. Натомість опозиція звинувачує владу в проросійській орієнтації.

  • Країни ЄС і США після схвалення законопроєкту «Про прозорість зовнішнього впливу», що викликав великий резонанс, та інших рішень офіційного Тбіліс, що йдуть в розріз з принципами демократії, різко критикують владу Грузії.
  • Євросоюз зупинив процес інтеграції Грузії, а США запровадили санкції проти «відповідальних за підрив демократії» у країні.
  • Крім того, адміністрація президента США Джо Байдена скасувала запрошення грузинської делегації на чолі з прем’єр-міністром Іраклі Кобахідзе на традиційний прийом у Нью-Йорку 25 вересня.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG