Доступність посилання

ТОП новини

Як зупинити Росію поблизу Покровська? Погляд офіцера бригади «Кара-Даг», яка тримає напрямок


Армія РФ продовжує просуватись до Покровська. На фото: місцева жителька йде повз воронку після удару російських військових по місту, 3 серпня 2024 року
Армія РФ продовжує просуватись до Покровська. На фото: місцева жителька йде повз воронку після удару російських військових по місту, 3 серпня 2024 року

Російське просування на Покровському напрямку не зупиняється – протягом 31 серпня–2 вересня проєкт DeepState повідомив, що агресор окупував Карлівку і Долинівку, а також просунувся в Галицинівці і Гродівці. Генштаб повідомляє, що до третини з майже 200 ворожих штурмів на добу відбуваються саме на Очеретинському виступі, де район Новогродівки – найгарячіший.

Гродівка і Новогродівка – останні відносно великі населені пункти на шляху Росії до Покровська та Мирнограда. Якщо в першому точаться бої, то Новогродівка майже окупована, судячи з карти DeepState.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) спитали у офіцера 15-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії України «Кара-Даг» Олександра Рясного, який вигляд мають російські штурми навколо Покровська, чому Росії вдається там стрімко просуватися – і як її зупинити.

_________________________________

– Олександре, ситуація має вигляд майже критичної на напрямку, де стоїть ваша бригада. Агресор, здається, постійно прискорюється – буквально щодня є нові захоплені села. І незрозуміло, як його зупинити, десь він спіткнеться чи ні. Ви розділяєте таку оцінку?

– Так, наразі ми маємо дуже складну обстановку саме на Покровському напрямку, але Сили оборони України, безпосередньо 15-та бригада та інші бригади, які зараз перебувають тут, роблять усе, щоб стримувати противника.

– У чому секрет такого швидкого просування армії РФ?

– Противник кидає дуже великі сили – свій людський ресурс. Він зосередив тут всі резерви, напевно, які є на цій ділянці, і намагається живою силою продавлювати наші бойові порядки. Я б не сказав, що тут зараз використовується багато їхньої техніки – багато використовується саме їхніх живих резервів, їхньої піхоти. Піхота за підтримки FPV-дронів, за підтримки дронів, намагається накатами штурмувати наші позиції. На жаль, десь мають успіх, мають частково.

Противник кидає дуже великі сили – свій людський ресурс

– Ми бачимо, кількість боєзіткнень на всьому фронті постійно росте, тримається в районі двох сотень. На Покровському напрямку, я так розумію, постійні штурми. Розшифруйте нам цифри, який вигляд це має на практиці?

– За день – саме по моєму підрозділу, моїй бригаді – ми фіксуємо до 15-20 штурмових дій противника. Це наші різні позиції, які витримують до 10-15 штурмів. Вони можуть бути один за одним на кожну позицію, можуть бути одночасно. Можуть зосередити основні зусилля і на якійсь одній позиції та намагатись видавити, обійти з флангів.

Противник фактично цілодобово проводить атаки, щоб виснажити наші сили і зайняти більш вигідні рубежі для подальшого просування. Ми робимо все можливе, щоб не допустити цього. Використовуємо також всі наявні засоби і озброєння.

Найбільше, напевно, потребуємо FPV-дронів, тому що це рушійна сила зараз на фронті. Артилерією відпрацьовуємо, ну, і наша піхота. Піхота витримує найбільші тяготи, як то кажуть, витримує цей натиск.

– Що потрібно, аби зупинити просування російських військ?

– Я б сказав, що особового складу, також засоби БПЛА, артилерії. Але все ж ключове – це поповнення особового складу. Тому що противник іде [за співвідношенням], напевно, 1 до 10, а може навіть і більше на деякі позиції, – вони зараз кидають все на Покровський напрямок.

Думаю, всі розуміють, для чого це робиться противником: вони хочуть показати якісь певні результати до якихось своїх певних дат, до яких вони прив'язуються. Ми намагаємось не дати цього зробити. Я думаю, що ми будемо стримувати ворога стільки, скільки це буде потрібно.

Читайте також: Як рятуватимуть Покровськ: усі аспекти оборони міста, яка наближається

– Зараз бої йдуть в Гродівці, Новогродівці. Я так розумію, вже зовсім скоро почнуться за Мирноград, Селидове, Українськ. Чи зможуть ці невеличкі містечка стримати просування агресора? Знову-таки, з вашого досвіду: одна справа оборонятися в полі чи в селі, а інша – в місті.

Вони зараз кидають все на Покровський напрямок

– Скажімо так, моя бригада є біля інших населених пунктів. Але стосовно Гродівки та Новогродівки – так, противник там має просування, але воно дається йому, по-перше, дуже великими втратами, по-друге, штурмувати населені пункти набагато важче, ніж воювати в полі. Тому я не думаю, що вони так швидко там просунуться.

Так, у них є за рахунок живої сили просування, але вони там трохи зав'язли. Вже зараз я можу сказати, що саме в Новогродівці вони швидко просунулися, але там наразі ситуацію зупинили – вони не можуть зайняти весь населений пункт.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

Форум

XS
SM
MD
LG