Доступність посилання

ТОП новини

Олімпіада-2024. Збірна України стартує на футбольному турнірі: усе, що треба знати про історичний виступ


До цього часу українські футболісти змагалися за олімпійські нагороди лише у складі СРСР
До цього часу українські футболісти змагалися за олімпійські нагороди лише у складі СРСР

Україна розпочинає свої виступи на Олімпіаді, ще й з історичного дебюту: українські футболісти проведуть свій перший матч в історії Ігор за 32 роки. Суперниками підопічних Руслана Ротаня стануть однолітки з Іраку, і на думку експертів – «синьо-жовті» мають усі шанси, щоб стартувати на Олімпійських іграх з перемоги. Радіо Свобода підготувало шпаргалку про футбольний турнір для всіх українських вболівальників – проти кого гратимуть «синьо-жовті», коли вболівати та які шанси на історичні нагороди.

Що відомо про перший матч збірної?

Уже о 20:00 Україна вийде на поле проти команди Іраку. Матч відбудеться на «Парк Олімпік Ліонне», який вміщує понад 59 000 людей.

Ірак – не новачок футбольного олімпійського турніру. Найкраще команда виступала у дебютному 2004-му, коли посіла четверте місце. Там Ірак сенсаційно виграв групу зі збірними Коста-Рики, Марокко та Португалії, а в чвертьфіналі мінімально здолав Австралію. Лише в півфіналі новачків зупинила збірна Парагваю.

На Олімпіаду-2024 іракці пробились завдяки третьому місцю на цьогорічному Кубку Азії U-23: в епічному матчі проти Індонезії команди обмінялися випадковими голами ще в першому періоді, а потім тримали нічийний рахунок до кінця основного часу. В овертаймі Ірак вирвав перемогу і путівку на Ігри.

У команді Іраку чимало гравців, які вже мають досвід виступу за основну збірну.

Для України це дебютний виступ на Олімпіаді. До цього часу українські футболісти змагалися за олімпійські нагороди лише у складі СРСР. Так у 1988 році олімпійськими чемпіонами стали українці Олексій Чередник, Олексій Михайличенко, Євген Яровенко та Володимир Лютий.

Який загалом формат турніру?

Футбольний турнір на Іграх триватиме з 24 липня до 9 серпня. Матчі проходитимуть у семи містах Франції. Система: 16 команд розділені на 4 групи по 4, по дві найкращих з кожної групи виходять у чвертьфінал.

  • Група А: Франція, США, Гвінея, Нова Зеландія.
  • Група В: Аргентина, Марокко, Ірак, Україна.
  • Група С: Узбекистан, Іспанія, Єгипет, Домініканська Республіка.
  • Група D: Японія, Парагвай, Малі, Ізраїль.

Груповий етап завершується 30 липня.

За регламентом, якщо дві або більше команд в одній групі матимуть однакову кількість очок, то для розподілу місць застосовуватимуться критерії в наступному порядку:

  • Краща різниця м'ячів у всіх матчах групи.
  • Більша кількість м'ячів, забитих у всіх матчах групи.
  • Більша кількість очок, здобутих у матчах між цими командами.
  • Краща різниця м'ячів у матчах між цими командами.
  • Більша кількість м'ячів, забитих у матчах між цими командами.

Чвертьфінали заплановані на 2 серпня і відбудуться в Парижі, Бордо, Ліоні та Марселі. В останніх двох зіграють і півфінали 5 серпня. Медальні матчі: 8 серпня – за бронзові нагороди в Нанті та 9 серпня – за олімпійське чемпіонство в Парижі.

Футбольний турнір проходитиме у семи містах Франції
Футбольний турнір проходитиме у семи містах Франції

Хто суперники України?

Україна потрапила у групу B, де крім Іраку також зіграє із командами Аргентини та Марокко.

  • Марокко. Зіграє на Олімпійських іграх з футболу вп'яте, востаннє у 2012 році. На Іграх у Лондоні марокканці посіли третє місце у групі з двома очками.
  • Аргентина. Дворазовий чемпіон футбольної Олімпіади (у 2004 та 2008 роках). Востаннє збірна брала участь у Токіо-2020, але завершила виступи на груповому етапі.

Як Україна відбиралася на Ігри?

Україна виборола путівку на Ігри завдяки виступу на молодіжному Євро-2023. Тоді «підопічні» Руслана Ротаня перемогли команди Хорватії та Румунії, а також розписали мирову з Іспанією.

У чвертьфіналі українська збірна перемогла французьких однолітків – 2:1. Але у півфіналі розгромно поступилась Іспанії з рахунком – 1:5. Але цього вистачило, щоб вперше в історії оформити вихід на Олімпіаду.

Хто грає?

Справжньою катастрофою для Руслана Ротаня став збір команди. За регламентом, у заявці має бути 18 гравців. І лише три з них можуть бути старшими 1 січня 2001 року. Тобто Ротань міг легко викликати Михайла Мудрика, Георгія Судакова, Володимира Бражка, Анатолія Трубіна чи Іллю Забарного. Але тренерський склад стикнувся з небажанням і європейських, і українських професійних клубів відпускати своїх гравців виступати за збірну на Олімпіаді.

Бо Олімпійські ігри відбуваються не в дати ФІФА, саме у цей час у багатьох починаються чемпіонати або кваліфікаційні матчі єврокубків. Наприклад, київське «Динамо» вчора в першому матчі другої кваліфікації Ліги чемпіонів розгромило сербський «Партизан».

Офіційна заявка України на Ігри в Парижі
Офіційна заявка України на Ігри в Парижі

Як результат, Руслан Ротань збирав тих, кого відпустили клуби, але й тут не
без зіркових імен.

  • Воротарі: Кіріл Фесюн («Шахтар»), Георгій Єрмаков («Олександрія»).
  • Захисники: Максим Таловєров («ЛАСК», Австрія), Арсеній Батагов («Зоря»), Ілля Крупський («Ворскла»), Олександр Мартинюк («Олександрія»), Олексій Сич («Рух»), Володимир Салюк («Чорноморець»)
  • Півзахисники: Максим Хлань («Лехія», Польща), Дмитро Криськів, Олег Очеретько (обоє – «Шахтар»), Валентин Рубчинський, Максим Брагару, Микола Михайленко (усі – «Динамо»), Владислав Велетень («Колос»), Олег Федор («Рух»)
  • Нападники: Данило Сікан («Шахтар»), Ігор Краснопір («Рух»).

Що кажуть експерти?

Спортивні коментатори та журналісти кажуть, якби на Іграх Україна виступала тим складом, який й виборов ліцензію на Олімпіаду, то можна було б говорити й про медалі, і про чемпіонство.

«Україна має ставити високі цілі. Зрозуміло, що буде важко боротися за перемогу. Але я думаю футбольна збірна України може здивувати. Так, це не найкращий підбір виконавців, який міг би бути, але це дуже боєздатний колектив. І я впевнений, що вони себе продемонструють», – каже спортивний коментатор Андрій Столярчук.

«Вихід з групи на цій Олімпіаді – це буде дуже хороша робота. Якщо не вийдемо, то це не буде таким вже провалом. Бо всі все розуміють. Але дуже багато залежить від того, яку гру покажуть хлопці. Мені б хотілося, щоб збірна України була накшталт збірної Грузії на Євро, коли вони вийшли з групи, далеко не пройшли, але показали класну гру, велику мотивацію, силу волі. І до них немає претензій, хоча і були поразки. От хочеться такої ж віддачі від нашої команди. Навіть, якщо щось не вдасться з результатом, то ми сказали: «Так, вони зробили все, що могли, просто їм десь не пощастило чи от так не склалося, але вони все одно умнічки», – ділиться очікуваннями Ірина Козюпа, журналістка Tribuna.com

Від України чекають вольової та технічної гри
Від України чекають вольової та технічної гри

Що стосується виходу з групи, то тут теж не все так просто. Найлегшим суперником може стати Ірак, враховуючи їх історію та команду, яку вдалося зібрати. То на фоні всіх інших – вони менш досвідчені. Проте, за словами Андрія Столярчука, може створити проблеми: «Ірак – проста, вертикальна стилістична команда. Але такі збірні налаштовані насамперед відзахищатися, а вже в другу чергу про те, як вибігати до контратак».

Він також додає, марокканці – одна з найсильніших команд свого віку в Африці, то точно буде серйозним іспитом для України.

А от хто має стати справжньою перевіркою на міцну нервову систему і волю до перемоги – збірна Аргентини.

«Зараз в збірній Аргентині не грає Мессі, але там є гравці, які разом з ним виграли чемпіонат світу в Катарі. Вони приїдуть на Ігри. І вже їх присутність надає додаткову впевненість аргентинській збірній і додатковий тиск на суперників», – каже Ірина Козюпа.

Та додає: «Від України суперники самі толком не знають, чого очікувати. Можливо, якась недооцінка з їхнього боку, що зіграє нам в плюс. Тому хай буде так, щоб для інших Україна була найважчим суперником. Добре потріпала всім нерви й показала, як вона може класно грати».

Молодіжна збірна вже увійшла в історію, як перша, хто виборов ліцензію на Ігри
Молодіжна збірна вже увійшла в історію, як перша, хто виборов ліцензію на Ігри


Досвідчені Херонімо Рульї («Аякс») та Ніколас Отаменді («Бенфіка»), таланти Есекіель Фернандес, Крістіан Медіна (обидва – «Бока Хуніорс»), Тьяго Альмада («Ботафоґу»), новачок «Манчестер Сіті» Клаудіо Ечеверрі. В атаці підбір форвардів взагалі вражає – Хуліан Альварес з того ж «Сіті», Джуліано Сімеоне з «Атлетіко», Лукас Бельтран з «Фіорентини». Повна заявка – у тезі на Tribuna.com.

За найбільш сприятливих умов максимум, на який нам слід розраховувати – друге місце. А це з великою долею ймовірності потрапляння на Францію у чвертьфіналі, яка у паралельному квартеті зустрінеться зі США, Гвінеєю та Новою Зеландією.

Коли дивитися та вболівати?

  • Ірак – Україна, 24 липня, 20:00
  • Україна – Марокко, 27 липня, 18:00
  • Україна – Аргентина, 30 липня, 18:00

Онлайн-трансляція буде доступна на сайті «Суспільне Спорт» та на медіасервісі Megogo за підпискою.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG