Доступність посилання

ТОП новини

«Я не вірив, що зможемо досягти аж такого»: представник Мінспорту щодо відсторонення росіян від Олімпіади


Париж, 4 липня 2024 - Олімпійські кільця на Ейфелевій вежі та будівельний майданчик Парку Чемпіонів на площі Трокадеро для майбутніх Олімпійських ігор у Парижі 2024 року.
Париж, 4 липня 2024 - Олімпійські кільця на Ейфелевій вежі та будівельний майданчик Парку Чемпіонів на площі Трокадеро для майбутніх Олімпійських ігор у Парижі 2024 року.

За тиждень у Парижі відкриються Олімпійські ігри, участь у яких візьме у 20 разів менше спортсменів з Росії, ніж на попередніх літніх іграх у Токіо 2021, і виступатимуть вони під нейтральним прапором.

Україна, попри повномасштабне вторгнення Росії, буде представлена 147 атлетами, що не на багато менше, ніж на попередній літній Олімпіаді (155).

Уперше на Олімпійських іграх діятиме «Український дім», де публіці представлять саморобну штангу, з якою українські спортсмени тренувались в окупації.

Радіо Свобода розповідає про підготовку України Олімпійських ігор у Парижі.

Пляжний волейбол під Ейфелевою вежею, кінний спорт на подвірʼї Версальського палацу і плавання не в басейні, а прямо в річці Сена – Франція приймає Олімпійські ігри, задіявши свої головні пам'ятки.

Церемонію відкриття Ігор проведуть не на стадіоні, аби не змушувати атлетів годинами стояти на святі, а розсадять їх у понад сотню човнів, дозволивши стати учасниками параду команд делегацій під час річкової прогулянки Сеною до Ейфелевої вежі.

Ілюстрація від Олімпійського комітету Парижа, яка демонструє церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі 26 липня 2024 року на річці Сена
Ілюстрація від Олімпійського комітету Парижа, яка демонструє церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі 26 липня 2024 року на річці Сена

Спортсменів з Росії та Білорусі, яких буде близько тридцяти, до участі у параді не допустять – їх залишать сидіти на глядацьких лавах. На змаганнях вони братимуть участь лише в індивідуальних видах спорту і як «нейтральні спортсмени». Російська символіка на іграх заборонена, попередження про це зробили і для журналістів з країн-агресорів – жодних натяків на присутність цих держав на Іграх.

«Я не вірив, що ми зможемо досягти аж такого», – сказав у коментарі Радіо Свобода комунікаційник Міністерства молоді та спорту України Сергій Биков, розповідаючи про те, скільки зусиль Україна доклала для мінімізації присутності країн-агресорів на найпрестижніших міжнародних спортивних змаганнях.

Робота над цим розпочалась одразу після повномасштабного вторгнення Росії – журналісти розслідувачі, безпекові органи, представники міністерства почали збирати інформацію про російських та білоруських атлетів, які потенційно могли взяти участь в Олімпіаді.

«Знаходили світлини, де спортсмени виступають, наприклад, на тлі Z-свастики, або на якихось там концертах пропагандистських, чи на турнірах на честь окупантів,– розповідає Биков, – Збирали папочка до папочки, папірчик до папірчика, світлинка та до світлинки».

На сайті Міністерства молоді та спорту створили базу даних з профілями російських та білоруських атлетів із фото та документами, які підтверджували, що ці спортсмени не є «нейтральними». А потім розсилались спільні листи до Міжнародного олімпійського комітету (МОК) від Міністерства, Національного олімпійського комітету і керівника спортивної федерації того виду спорту, яким займався конкретний атлет, усунути від ігор якого просили.

«Ми не чекали навіть відповіді, бо МОК же така дуже незалежна організація, яка не спілкується з урядовими інституціями – взагалі. Це їхня позиція. Але ми бачили їхні дії, і це набагато гучніше і голосніше, аніж будь-які відповіді, які вони могли б надати», – розповідає про результат Биков.

Такий фантастичний результат – в двадцять разів менше громадян Росії,
Сергій Биков

МОК створив комісію з перевірки критеріїв нейтральності і дійсно почав усувати від участі низку спортсменів. «Зрештою, такий фантастичний результат – у двадцять разів менше громадян Росії, ніж було на попередніх Олімпійських іграх. Це, мені здається, вартує багато чого», – каже Биков.

«Це було таке свято синергії тоді, коли кожен робить свою справу, свій шматочок роботи, це об’єднується і приносить абсолютно неймовірне», – резюмує представник міністерства.

Частина російських атлетів, яких допустили до ігор, відмовились брати участь через принизливість умов, в яких навіть у випадку перемоги, вони не зможуть підняти російський прапор і не звучатиме російський гімн.

Україна, тим часом доклала зусиль, щоб також продемонструвати, на скільки складно дається участь країни у змаганнях під час повномасштабної війни. Спортивний комітет України створив проєкт «Янголи спорту», в якому фіксуються імена спортсменів, які загинули через війну в Україні (таких зараз 488) – як від обстрілів чи в окупації, так і ставши на захист країни. За даними Міністерства молоді і спорту, до Збройних сил України доєдналися понад 3000 українських атлетів.

Гасло України на Олімпійських іграх – «The Will to Win».

Демонструватимуть це гасло не лише на самих змаганнях, а й в Українському домі. Називатиметься він Volia Space (з англійської – «простір волі») і він стане першим окремим дипломатичним представництвом України на Олімпійських Іграх. Відкриють його 27 липня у парку La Villette поряд з п’ятнадцятьма іншими домами європейських країн і клубами фанів.

У Volia Space покажуть серію документальних фільмів «The will to win» з історіями українських атлетів, а ще продемонструють саморобну штангу, з якою тренувався український легкоатлет Андрій Проценко в окупації на Херсонщині.

«Ми дамо можливість кожному з гостей, наприклад, лідерам країн, посадовцям, великим інфлюенсерам спробувати, як це взагалі тренуватися зробленою самостійно штангою з труби та коліс автомобіля, щоб вони мінімально на собі зрозуміли, що саме переживали українські спортсмени», – сказав Сергій Биков.

У Міністерстві наголошують, що цей та інші проєкти, які супроводжують участь України в Олімпіаді, організовані без використання бюджетних коштів. Приміщення для Українського дому надала Франція, а український бізнес профінансував події.

Олімпійські ігри триватимуть з 26 липня до 11 серпня. Змагання відбудуться у 32 видах спорту, Україна змагатиметься у 27 з них. Вперше на Олімпіаді буде представлений також і брейк-данс, як спроба залучити увагу молоді до Ігор. У цьому виді спорту змагатимуться троє українців.

  • Зображення 16x9

    Олена Абрамович

    Розповідаю про шлях України до Євросоюзу та НАТО, політику в Брюсселі, життя українців у Бельгії, культуру та кіно.

    Народилася на Волині, журналістиці навчалась у Києво-Могилянській академії. За подіями в Брюсселі активно стежу з 2014 року, відколи почала працювати брюссельським кореспондентом для українського телебачення. Із липня 2023 року – кореспондентка Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») в Брюсселі.

Форум

XS
SM
MD
LG