Доступність посилання

ТОП новини

«Казаки» в окупації: хто ці люди і як їх використовує Росія у війні проти України


Представники проросійських воєнізованих формувань («казаки» і «Самооборона Крима») на вулицях Сімферополя, Крим, 2014 рік.
Представники проросійських воєнізованих формувань («казаки» і «Самооборона Крима») на вулицях Сімферополя, Крим, 2014 рік.

Окупаційна влада на захопленій частині південних територій України затвердила план розвитку так званого місцевого «казацтва». Голова Запорізької ОВА Іван Федоров назвав це черговою спробою затягнути жителів окупованих територій на службу до армії Росії. У Центрі національного спротиву зазначили, що план окупантів передбачає залучення до цих організацій усіх жителів чоловічої статі в захоплених регіонах для поповнення надалі мобілізаційного ресурсу для війни з Україною.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішив детальніше розібратися в тому, для чого Росії розвивати так зване «казацтво» на окупованих територіях України? Хто з місцевих жителів входить до таких організацій, і чим вони займаються? Яку роль «казацькі» формування відіграли під час окупації Криму і частини сходу України 2014 року?

У липні окупаційна влада захопленої частини Херсонщини повідомила, що план із підтримки створення «казацьких» товариств розрахований на 2024-2026-й роки. Крім того, окупаційне керівництво має намір ухвалити рішення, які допоможуть прискорено створити та розвинути такі осередки, а також інтегрувати їх до відповідного російського руху. При цьому окупаційна влада зазначає, що розвиток херсонського «казацтва» начебто «сприяє реалізації потенціалу оборони та безпеки Росії».

У кінці минулого року Держдума Росії проголосувала за законопроєкт, який дозволяє включати «казаків» до мобілізаційного резерву, а в березні 2024 року президент РФ Володимир Путін підписав відповідний закон. Таким чином, «казачі» організації зможуть долучати до лав російської армії. За даними медіа, станом на кінець минулого року у бойових діях на боці Росії у Донецькій і Луганській областях брали участь начебто понад 20 тисяч «казаків».

«Проєкт російської армії»

Журналіст «Центру журналістських розслідувань» Петро Коберник розповів «Новинам Приазов’я», що так званий «казацький» рух на окупованій частині Херсонщині є небагатолюдним. Ба більше, серед «казаків» помітні росіяни.

Російські «казаки» у Севастополі, ілюстраційне фото
Російські «казаки» у Севастополі, ілюстраційне фото
Є певні бригади, які створені саме з жителів Краснодарського краю, жителів Кубані і вони себе вважають «казаками»
Петро Коберник

«Вони приводять цифри – близько 200 «казаків», які нібито входять в ці проросійські організації зараз. Але подивившись відео, подивившись фото, я нарахував, мабуть, людей під 50. В основному, це люди вже більш плохого віку, які вступають, мабуть, ностальгуючи за своєю молодістю в Радянському Союзі. В основному, це пенсіонери, це маргінали, яких просто заманюють в ці організації для того, щоб зробити сприятливу картинку для російських ЗМІ. Смотрящими за цими псевдоказаками, є саме «казаки» з території РФ. Чому так сталося? Тому що зараз на території України в складі окупаційних збройних сил є певні бригади, які створені саме з жителів Краснодарського краю, жителів Кубані, і вони себе вважають «казаками», їх набирають в цих казацьких станицях, доправляють сюди, вони тут обстрілюють наші міста, вбивають наше мирне населення, беруть участь в репресивній діяльності, і водночас керують всіма місцевими псевдоказаками. Це чисто проєкт російської армії, російської пропаганди, російської окупаційної системи», – зазначив він.

До повномасштабного вторгнення РФ на Херсонщині були схожі організації, і вони мали проросійські погляди, каже журналіст. За його словами, після окупації частини Херсонщини, частина місцевих представників українських козацьких організацій дуже швидко стали російськими «казаками».

Російські «казаки» у Москві, 2021 рік, ілюстраційне фото
Російські «казаки» у Москві, 2021 рік, ілюстраційне фото

«Перехід стався досить миттєво. Ніхто з ними не працював, на них дивились як на організації з кількома десятками фріків, не відчували якоїсь їхньої ваги в суспільстві. Що можна сказати про цих людей. Знаєте, більша частина їх не те, що козаками, їх «казаками» називати складно. Це скоріше аніматори, причому аніматори досить погані. Вони одягають ці ось папахи кубанські, одягають костюми кубанських «казаків» і удають, ніби то цей рух існує на Херсонщині. Насправді ці люди просто створюють картинку для російських ЗМІ, щоб показати, що окупована частина нашого регіону активно інтегрується до РФ», – сказав Коберник.

У чому небезпека?

Втім, небезпека діяльності цього руху полягає в тому, що представники так званого «казацтва» починають працювати з молоддю, розповідає Коберник. Він зауважив, що молодим українцям в школах окупованого регіону «казаки» розповідають свою версію історії України та агітують вступати до їхньої організації.

Будуть діяти разом з російським військкоматом – роздавати повістки
Петро Коберник

«Вони намагаються розмити межу між українським козацтвом і «казацтвом» донським, кубанським, заманюючи під цим брендом молодь до своїх лав, з подальшим виховуванням її не в принципах козацтва українського, а саме російського «казацтва». Їх вчитимуть любити російську диктатуру, вони будуть допомагати російським правоохоронцям, будуть діяти разом з російським військкоматом – роздавати повістки або затримувати «ухилянтів», будуть діяти спільно з представниками Розгвардії», – додав журналіст.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Куратори – люди з РФ»

На окупованій частині Запорізької області також діє план із розвитку так званого «казацтва». Начальник Софіївської сільської військової адміністрації Бердянського району Запорізької області Станіслав Захаревич розповів, що на території Приазов'я окупанти розпочали активну діяльність щодо створення «казацьких» організацій наприкінці минулого року.

Станіслав Захаревич
Станіслав Захаревич
Їх готують до чогось і в майбутньому цілком імовірно, що їх залучать до ведення бойових дій
Станіслав Захаревич

«Для них (окупантів), в першу чергу, це має пропагандистський ефект. Наприкінці 2023 року вони заявили про створення таких організацій. Кураторами в абсолютній більшості є представники власне Росії. Тобто вони й прийшли для того, щоб створювати тут ці «казацькі» організації, викривляти українську історію, представляти козацтво як начебто російське, і для того, щоб створювати видимість, участі місцевих жителів у цих організаціях. Друга мета – це мої обережні припущення і також і припущення деяких місцевих жителів, що це фактично форма прихованої мобілізації. Тобто фактично зараз набирають на начебто добровільній основі цих так званих «казаків», їх готують до чогось і в майбутньому цілком імовірно, що їх залучать до ведення бойових дій. Причому самі ці «казаки» так звані теж це визнають», – розповів Захаревич.

Кого залучають?

На території Софіївської громади «казаки» почали з'являтися у січні цього року, розповідає посадовець. Серед них є місцеві жителі, які співпрацюють з окупаційною владою.

До «казацтва» в РФ та на окупованих теренах активно залучають дітей
До «казацтва» в РФ та на окупованих теренах активно залучають дітей

«Кілька жителів села Гюнівки Софіївської громади у місті Приморську взяли участь у посвяті у так зване «Приморское казачество». Що являло собою це «Приморское казачество»? Це дуже якесь таке химерне утворення. Тому що в оголошенні самих окупантів було сказано про те, що приймається присяга так званого нового «казака», і їх зараховують до так званої «диверсионно-разведывательной бригады «Днепр»». Ті козаки, які з території моєї громади взяли участь і долучилися в силу різних обставин до цих організацій, участі у бойових діях не беруть. Хто був включений туди? Це деякі бюджетники з окупованих територій і дехто з них заявляє про те, що вони змушені були піти на цей крок та вступити до так званого «казацтва» через потужний тиск. Ще є окремі жителі населених пунктів, це люди, скажімо так, низького соціального статусу й абсолютно всі вони зловживають спиртними напоями», – розповів він.

«Казаки» віддають честь під час церемонії відкриття бюста президента Росії Володимира Путіна в Ленінградській області
«Казаки» віддають честь під час церемонії відкриття бюста президента Росії Володимира Путіна в Ленінградській області

Крім того, що «казаки» беруть участь у різноманітних заходах і концертах, вони охороняють об'єкти інфраструктури та чергують на російських блокпостах, зазначив Захаревич. За словами місцевих жителів, часто охорону якихось стратегічних для окупантів об'єктів «казаки» ведуть приховано – у масках. У бойових діях вони поки не беруть участі.

Луганщина: «Не всі пішли воювати»

Журналістка, представниця Інституту масової інформації у Луганській області Валентина Троян каже, що у цьому регіоні «казацькі» організації почали поширюватися ще задовго до початку війни 2014 року.

«Приймали туди, в принципі, будь-кого. Навіть колись мені пропонували стати до лав чомусь. Я сама зі Стаханова, і там цей осередок утворився. Він, до речі, у 2014 році був дуже потужний. Якщо пригадаємо, то там навіть анонсували створення «Казацької народної республіки», хотіли відокремитися від «ЛНР» (незаконне збройне угруповання – ред.)», – згадала вона.

Павло Дрьомов, ватажок проросійських «казаків» на Луганщині, вбитий 12 грудня 2015 року
Павло Дрьомов, ватажок проросійських «казаків» на Луганщині, вбитий 12 грудня 2015 року

Спочатку «казацькі» організації поводили себе хаотично, розповідає журналістка. Після 2022 року, коли Росія оголосила, що вводить до свого складу окуповані території, діяльність цих осередків впорядкували.

Є оці «казацьки» класи, серед дітей це також активно просувається
Валентина Троян

«Звісно, там були російські сили, але поки росіяни (влада РФ) не визнали цю територію своєю, вони могли робити будь-що. І ходити такими набігами, і сваритися з ватажками «ЛНР», робити якісь свої анклави і чинити безлад. Або навпаки, видавати свої дії за такі, що наводять порядок. Росіяни їх унормували, підпорядкували своїм російським організаціям. Звісно, що частина воює. Ще вони беруть участь у вихованні дітей. Є оці «казацьки» класи, серед дітей це також активно просувається», – розповіла Троян.

«Казаки» просували російські наративи на окупованій частині Луганщини, втім, воювати потім пішли далеко не всі, додала журналістка: «Хтось просто не підтримав це і виїхав або взагалі не брав участі у збройному конфлікті, чи ж воював на боці України. Від чого це залежало, що впливало на вибір людини, не знаю, але не всі вони масово пішли воювати».

Захоплення Криму та повономасштабна війна

Експерт Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, історик із Криму Максим Майоров розповів, що в Росії тема «казацтва» є популярною ще з часів розпаду Радянського Союзу.

Максим Майоров
Максим Майоров
Як правило, «казаками» себе відчували не абихто. Часто серед таких людей опинялися відставники військові
Максим Майоров

«Взірцем для російських «казаків» були дореволюційні утворення – протидержавні, автономні утворення, самоврядні, такі як Донське, Терське козаче військо, сибірське або кубанське козацтво. Коли вже почав розвалюватися Радянський Союз, тоді вже почали відроджуватися абсолютно різні організації. Ця хвиля торкнулася тих людей, які вважали себе нащадками козаків або продовжувачами цієї справи. У Росії це досить далеко зайшло. Там були створені такі досить великі чисельні «казацькі» товариства. Як правило, «казаками» себе відчували не абихто. Часто серед таких людей опинялися відставники військові, з правоохоронних органів люди, ветерани з різних гарячих точок. Така досить пасіонарна публіка. Часто «казаки» були героями якихось кримінальних розборок, часто у них були різні історії з політичним підтекстом», – зазначив він.

За словами історика, коли російська влада зрозуміла, що не може це побороти, вирішила очолити цей напрямок. В Україні у 1990 роках козацтво теж почало відроджуватися, втім, це могли бути організації зовсім різних цінностей, зауважив Майоров.

«Є досі такий вектор розвитку патріотичний, коли саме такі українські товариства відновлювали запорізьке козацтво, навіть першим гетьманом запорозького козацтва був проголошений В'ячеслав Чорновол. Є досі люди, які вважають, що відроджують запорізьке козацтво і дотримуються української патріотичної традиції. Але водночас на сході й на півдні України активно діяла, очевидно, що російська агентура, чи ті люди, які співчували саме таким російським напрямкам розвитку», – зазначив історик.

Під час шоу, присвяченого українському козацтву, в Мамаєвій Слободі в Києві, 23 серпня 2010 року
Під час шоу, присвяченого українському козацтву, в Мамаєвій Слободі в Києві, 23 серпня 2010 року

Зокрема він згадав про певні організації в Криму, які себе ототожнювали з «казаками», фактично перебували на проросійських позиціях і вважали себе частиною російського «казацького руху». Історик зазначив, що російські «казацькі» формування в тому числі брали участь в окупації Криму. Вони також відіграють свою роль під час повномасштабної війни РФ проти України.

Вони вербують так званих добровольців на війну
Максим Майоров

«Звісно після початку повномасштабної війни ця вся «казацька» тема теж ожила, вона теж стала дуже сильно актуальною. По-перше, саме їхніми організаційними, мобілізаційними можливостями вони вербують якихось найманців, вони вербують так званих добровольців на війну. Організовують різні «казацькі» формування, які воюють на материковій частині України. Зараз дуже багато регулярних частин, які мають статус «казацьких», – додав історик.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року.
  • В Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG