Доступність посилання

ТОП новини

«Трофеї для Кадирова»: хто і як контролює життя та бізнеси окупованого Маріуполя


Представники Чечні контролюють металургійну галузь міста – маріупольський депутат
Представники Чечні контролюють металургійну галузь міста – маріупольський депутат

«Їм віддали «Металургійний комбінат ім. Ілліча», морський порт і деякі бізнеси – те, що вціліло. А чому їм віддали? Якісь домовленості з Путіним».

«Захоплюють території. Спочатку на розграбування, а потім податки збирати, бізнес будувати. Люди Кадирова цим займаються по всій Росії».

На окупованій Росією частині українського Приазовʼя фактично панують прибічники голови Чечні Рамзана Кадирова. Саме вони зараз вирішують, як жити цим регіонам, якому бізнесу працювати та за яких умов. На це звертають увагу в тому числі у західних ЗМІ. Зокрема, нещодавно американське видання The Wall Street Journal написало про те, що Рамзан Кадиров отримав Металургійний комбінат імені Ілліча у Маріуполі «як трофей» після окупації міста РФ. Згодом, як ідеться, соратники Кадирова почали вивозити з підприємства обладнання, сталь та вугілля.

Чому пов’язані з Кадировим військові контролюють бізнес у Маріуполі, як вони поводяться у місті і чи впливає це на жителів, а також про те, як Кремль контролює чеченських військових і в чому їх використовує – читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ММК ім. Ілліча в Маріуполі
ММК ім. Ілліча в Маріуполі

Депутат Маріупольської міської ради Олександр Лашин розповів «Новинам Приазов’я», що представники Чечні контролюють металургійну галузь міста, а також інші підприємства, які вціліли.

«Їм віддали на відкуп металургію, зокрема, комбінат імені Ілліча. До повномасштабного вторгнення там було встановлено нове обладнання на підприємстві, яке після окупації було вивезене в Росію. Якщо я не помиляюся, десь на 16 мільйонів доларів було вивезено металопродукції, лому, частину заводу порізали просто на лом, частину вивезли вже у вигляді готової продукції, яка була на підприємстві. Це оцинкований лист та сляби. З інформації, яка в мене є, їм віддали також порт і деякі бізнеси – те, що вціліло. В перший час після окупації вони захоплювали приміщення, магазини, які були без господарів. А чому їм віддали? Якісь домовленості з Путіним», – розповів депутат.

  • За інформацією журналістів The Wall Street Journal, комбінат контролює радник голови Чечні Вахіт Геремеєв, чий підрозділ офіційно здійснює охорону підприємства, але насправді продає брухт і вивозить звідти сучасне обладнання. Зокрема, пише видання, підлеглі Геремеєва відправили до Росії виробничу лінію вартістю близько 220 мільйонів доларів.
  • Російська влада повідомляла, що за пів року із заводу вивезли 130 тисяч тонн залізних побічних продуктів, вартість яких оцінюється в 16 мільйонів доларів.
  • Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко стверджує, що матеріали, які вивозяться, згодом використовують для виробництва автомобілів і в будівельній галузі. Крім того, Роскосмосу продаються промислові гази, цим опікується ще один соратник Кадирова Алаш Дадашов.
  • Про те, що представники Чечні контролюють Маріуполь, писало і російське видання Republic. Журналісти поспілкувалися з підприємцем із Санкт-Петербурга, власником будівельної компанії. Він розповів, що соратників Кадирова у місті багато. Вони вирішують, кому і як заходити із бізнесом на цю територію. Вони ухвалюють рішення, дають дозволи, охороняють будівельну техніку і беруть «відкати» у розмірі 10-15% від контракту. Місцева окупаційна влада, яка була призначена Кремлем, не вирішує майже нічого і діє лише номінально – для комунікації із місцевим населенням, пише видання. За словами їхнього співрозмовника, атмосфера у місті нагадує «лихі 1990-ті».

«Люди не живуть, а виживають»

Про підлеглих Кадирова у Маріуполі повідомляв також і радник міського голови Петро Андрющенко. За словами посадовця, вони демонструють свою «владу» у місті і поводяться відповідним чином. Окупаційна поліція зазвичай не втручається у їхні справи.

Депутат Лашин каже, що через присутність «кадирівців» і беззаконня у Маріуполі суттєво погіршилася криміногенна ситуація. Місцеві жителі остерігаються перебувати у місті пізно ввечері.

Олександр Лашин
Олександр Лашин

«Днями розмовляв із друзями, й вони казали, що в них є знайомі, які зараз перебувають у Маріуполі. Вони розповідають, що як тільки стемніло, всі з роботи біжать додому. Переважно дівчата бояться в темну пору виходити на вулицю, тому що дуже багато було випадків з насильством, зґвалтуваннями, але про це не кажуть. Розмовляв із лікарями, і вони розповіли, що дуже багато надходило пацієнток у 2022 році – дівчат, які були зґвалтовані. Були також випадки, коли дівчата викидалися навіть з лікарень – випадки самогубства. Правоохоронні органи не працюють, а швидку допомогу там можна чекати 2-3 години і не дочекатися. Люди не живуть, а виживають», – наголосив він.

Військовослужбовці СОБР «Ахмат» у Маріуполі, квітень 2022 року
Військовослужбовці СОБР «Ахмат» у Маріуполі, квітень 2022 року

У місті також активно займаються розподілом сфер впливу кримінальні угруповання, які виїхали з Маріуполя у 2014 році до анексованого РФ Криму та у Москву, а зараз повернулися в місто, зауважив Лашин.

«Частина цих персонажів, які зараз розподіляють сфери впливу в Маріуполі, за моїми даними, це були теж чеченці, саме військові чеченці», – додав депутат.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Данина Москви Грозному»

Російський економічний оглядач Максим Блант розповів «Новинам Приазовʼя», що в Росії створили своєрідну «феодальну» систему, згідно з якою окуповані території віддають у підпорядкування наближеним до влади особам.

Максим Блант
Максим Блант
Кадиров заявив себе як один з воїнів, які борються на боці Володимира Путіна
Максим Блант

«Ось один із таких князьків є Рамзан Кадиров, який виявляє неймовірну активність у війні з Україною. Важко судити, де там піар-активність, а де реальні бойові дії, проте він заявив себе як один з воїнів, які борються на боці Володимира Путіна. І відповідно пожинає плоди. Ось захоплює територію, йому на розграбування та на прокорм дається частина цих територій. Спочатку на розграбування, а потім податки збирати, бізнес будувати та «доїти». Саме цим займаються люди пана Кадиров причому по всій Росії. Інші губернатори менш активні, вони ще не звикли до того, що в країні ось така система», – пояснив він.

Контролювати захоплену територію – це непросте завдання, зазначив журналіст. Росія використовує чеченських військових у Маріуполі з цією метою. Головний елемент в цій справі – страх, наголосив Блант.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник Чечні Рамзан Кадиров. Резиденція біля Москви, 15 червня 2018 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і керівник Чечні Рамзан Кадиров. Резиденція біля Москви, 15 червня 2018 року
У Чечні після другої Чеченської війни склалися особливі взаємини – Москва Грозному платить данину
Максим Блант

«Якщо тебе бояться, то контролювати захоплену територію простіше. Якщо тебе не бояться, то ніхто й пальцем не поворухне. Навіть якщо не розбіжаться люди чи не будуть по лісах партизанити, то саботуватимуть. А коли є страх, це дуже потужний фактор насправді, що примушує до праці, примушує до чого завгодно. В них дуже просто вибудовується ось ця система, яка випробувана ще з 1990 років на території всієї Російської Федерації. Та й не треба забувати про те, що у Чечні як суб'єкта федерації й федерального уряду після другої Чеченської війни склалися особливі взаємини. Москва Грозному платить данину. Ось однією з частин данини, власне, є і контроль над територіями», – підкреслив журналіст.

«Не тільки чеченці»

Чеченці, а також представники інших етносів із Росії, такі, як осетини, буряти, заселяються і на інші окуповані території, зокрема, у Запорізькій області. Про це неодноразово писав голова військової адміністрації області, а раніше міський голова Мелітополя Іван Федоров. Він повідомляв, що минулого року на Мелітопольщині сили спротиву підірвали автомобіль чеченських військових.

Редактор запорізького видання «Локатор-Медіа» Олександр Пилипенко розповів «Новинам Приазов’я», що у цьому регіоні військові з Чечні та інших народів Кавказу не особливо долучені до бізнесу, але їхня присутність помітна.

Олександр Пилипенко
Олександр Пилипенко
Є і дагестанці, і осетинці, і аланці, ну багато різних народів приїхало в окупацію
Олександр Пилипенко

«Якщо казати про кавказькі народи, є і дагестанці, і осетинці, і аланці, ну багато різних народів приїхало в окупацію. Багато між ними виникає конфліктів. Періодично ця інформація доходить і до нас. Дуже багато кавказців входять не лише, наприклад, до відомого батальйону «Ахмат», а й до батальйону «Шторм Z» – це такий підрозділ Міністерства оборони Росії, який був створений на противагу «вагнерівцям», їх переважно набрали з російських колоній. Там є представники органів влади які, щоб уникнути попадання за ґрати, направляються до цього батальйону «Шторм Z», який виконує найнебезпечнішу, найбруднішу роботу на Запорізькому напрямку. Вони переважно проводять штурми в напрямку Роботиного, Вербового – це всім вже відомі населені пункти, які майже повністю знищені», – розповів він.

Бізнес на окупованій частині Запорізької області контролюють переважно представники російської окупаційної влади, додав Пилипенко.

«У Бердянську, у Приморську, у Мелітополі, бізнес відбирає цивільна окупаційна влада через процес так званої «націоналізації» без примусу, тому що там він особливо і не потрібен. Люди, звичайно, не будуть спротив чинити, тому що це неможливо, це смертельно небезпечно та ризиковано», – сказав журналіст.

«З дозволу Кремля»

Голова уряду Чеченської Республіки Ічкерія в екзилі Ахмед Закаєв розповів «Новинам Приазов'я», що є випадки, коли підконтрольні Кадирову особи контролюють бізнес не лише на окупованих територіях, а і в Росії. Але все це відбувається лише з дозволу Кремля.

«Річ у тім, що я це вже другий етап переживаю демонізації чеченців саме у цьому напрямку. У 1990 роки, коли тільки почався бізнес, почалися кооперативи, і закордонні інвестиції пішли в Росію, тоді ж з'явилася течія, так звана «чеченська мафія». Ви знаєте, їх називали «чеською мафією». Чеченців називали «чехами». Навіщо це було зроблено? Це було зроблено з однією метою, щоб на Заході це піднести і вже щоб чехи пояснювали, хто такі чеченці та хто такі чехи. Тоді вже почалася робота античеченської істерії як по Росії, та й у світі. Сьогодні у Маріуполі чи на інших окупованих територіях, так, можливо, там є чеченці, але я вас запевняю, вони не є тією силою, яка може диктувати якісь умови. Всіма цими процесами керує Москва – Кремль. Щойно вплив Росії закінчиться там чи в інших регіонах, і все зміниться», – запевняє Закаєв.

Ахмед Закаєв
Ахмед Закаєв

Після звільнення окупованих територій чеченці не будуть становити загрози для українців у цих регіонах, переконаний політик.

Йдуть з однією єдиною метою, щоб ніби догодити Путіну для того, щоб зберегти сьогоднішнє становище в Чечні
Ахмед Закаєв

«Ба більше, я можу сказати, навіть ось зараз залучені чеченці в рядах так званих «кадировців», але немає жодного місця, де чеченці чинили б опір або вони робили б якісь наступальні дії. Навіть ті, які туди добровільно йдуть, вони йдуть з однією єдиною метою, щоб ніби догодити Путіну для того, щоб зберегти сьогоднішнє становище в Чечні, і водночас зберегти себе та залишитися живим. А якщо ти вплутуєшся в битву, в бій, то 90%, що ти загинеш. І тому чеченці ніде, навіть ті «кадировці», які сьогодні опиняються у лавах збройних сил РФ, вони не беруть активної участі. А ось чеченці, які перебувають на боці українців, вони гинуть. Вони мають ідею, мають мотивацію вести цю війну, і вони її ведуть, і українці це відзначають», – зазначив він.

Маріуполь був окупований російськими військами навесні 2022 року після тривалої облоги та вуличних боїв. Місто було сильно зруйноване. Нині воно розташоване на значній відстані від лінії фронту, проте українські сили періодично завдають ракетних ударів по військових обʼєктах у Маріуполі.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG