Доступність посилання

ТОП новини

Партія Шольца перемагає на регіональних виборах у Німеччині, хоча й відставала від ультраправих


Канцлер Німеччини Олаф Шольц
Канцлер Німеччини Олаф Шольц

Ще далеко від того, щоб тріумфувати в політичному плані, але канцлер Німеччини Олаф Шольц може, принаймні, видихнути. Після виборів у неділю (22 вересня) у Бранденбурзі, землі колишньої Німецької Демократичної Республіки, яка оточує федеральну столицю Берлін, позиція Шольца помітно зміцнилася.

Соціал-демократи (СДПН), які керували цією землею після возз’єднання Німеччини, цього разу знову зуміли фінішувати першими, хоча до цього в опитуваннях поступались ультраправій «Альтернативі для Німеччини» (AfD) майже протягом усієї кампанії.

Зрештою, СДПН набрала 30,9% голосів, що є кращим показником у порівнянні з 26%, які їй вдалося отримати п’ять років тому, і потіснила Afd з першого місця з 29,2%.

Результат став для Шольца перепочинком у багатьох планах. Він живе в Потсдамі, столиці Бранденбурга, і його партія просто була зобов'язана проявити себе після двох катастрофічних результатів три тижні тому у Тюрінгії та Саксонії, двох інших колишніх землях Східної Німеччини.

Німецькі соціал-демократи реагують на дані екзит-полів на земельних виборах в Бранденбурзі. Подстам, неподалік Берліну в східній частині Німеччини, 22 вересня 2024 року
Німецькі соціал-демократи реагують на дані екзит-полів на земельних виборах в Бранденбурзі. Подстам, неподалік Берліну в східній частині Німеччини, 22 вересня 2024 року

Останніми тижнями дедалі гучнішими лунають питання про те, як довго федеральний уряд може керувати після того поганого результату. Але тепер, схоже, хоч і «кульгаючи», уряд зможе протриматися до загальних виборів, які мають відбутися у вересні 2025 року.

Шольц змінив тон щодо імміграції та українського скептицизму, який переважає серед електорату на сході Німеччини

Питання, однак, полягає у тому, наскільки Шольц сам вплинув на цей результат.

Останніми тижнями він змінив тон, намагаючись використати страхи щодо імміграції та український скептицизм, який переважає у значній частині електорату, особливо у східній частині країни.

Щольц голосніше наполягав на мирних переговорах, в яких повинна брати участь Росія.

А на початку вересня він знову запровадив прикордонний контроль на всіх кордонах Німеччини, намагаючись придушити імміграцію після смертоносного нападу з ножем у місті Золінген на заході Німеччини в серпні, відповідальність за яке взяло на себе бойове угруповання «Ісламська держава».

Мотивація виборців

Тим не менш, у багатьох відношеннях кінцевий результат виглядає як вияв бажань людей голосувати за його партію, щоб не дати AfD фінішувати першою, і також це пояснюється популярністю нинішнього прем’єр-міністра Бранденбурга Дітмара Войдке, який, незважаючи на те, що був товаришем по партії Шольца, уникав його під час кампанії та охоче критикував федеральний уряд.

Варто також зазначити, що два його партнери по федеральній коаліції, Зелені та ліберальна Партія Вільних демократів (FDP), повністю провалилися в Бранденбурзі. Перша отримала 4,1% і, отже, не подолала 5%-ний бар’єр для представництва в парламенті штату, а FDP отримала мізерні 0,8%, що є найгіршим показником за всю історію регіональних виборів!

І хоча AfD не змогла стати першою в Бранденбурзі, вона знову виросла. Немає сумніву, що партія все ще є великим переможцем після трьох виборів на сході у вересні. Зайнявши друге місце в двох із них і ставши першою ультраправою партією після Другої світової війни, яка фінішувала на першому місці на регіональних виборах у Тюрінгії.

Молоді симпатики ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» в історичному центрі Дрездена під час виборчої кампанії в землі Саксонія на сході Німеччини (ілюстраційне фото)
Молоді симпатики ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» в історичному центрі Дрездена під час виборчої кампанії в землі Саксонія на сході Німеччини (ілюстраційне фото)

Звичайно, східна частина Німеччини дуже відрізняється від західної, де більша частина електорату налаштована проти іммігрантів і має тепліші почуття до Москви. Це також знайшло відображення в успіху лівого новачка BSW (Sahra Wagenknecht Alliance), який посів третє місце в Бранденбурзі з 13,5% голосів і поділяє багато тих самих політичних гасел, що й Afd.

На федеральному рівні крайні ліві та праві разом можуть отримати третину голосів. Це багато, але вони не підуть в уряд

На федеральному рівні крайні ліві та ультраправі разом можуть отримати третину голосів. Це багато, але вони не підуть в уряд. Однак вони матимуть вплив на найбільшого економічного гравця ЄС напередодні голосування, штовхаючи його в питаннях імміграції та України.

І це не лише в Німеччині.

Чеський популіст Андрей Бабіш дуже добре пройшов на регіональних виборах, що відбулися в ті ж вихідні, що й голосування в Бранденбурзі, і, здається, має хороші шанси зайняти посаду прем'єр-міністра країни наступного року.

Найближчими вихідними в Австрії пройдуть парламентські вибори. Там ультраправа популістська Партія свободи (FPO) переконливо лідирує в опитуваннях.

Все свідчить, що стара Європа дуже сильно замикається на собі.

  • Зображення 16x9

    Рікард Юзвяк

    Редактор Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода з питань Європи​. Раніше працював кореспондентом РВЄ/РС у Брюсселі

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG