Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: суд відхилив позови ультраправої партії AfD щодо голів комітетів Бундестагу


Суддя пояснила, що правила, які регулюють обрання та звільнення голів комітетів, належать до компетенції Бундестагу.
Суддя пояснила, що правила, які регулюють обрання та звільнення голів комітетів, належать до компетенції Бундестагу.

Конституційний суд Німеччини у середу відхилив скаргу ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) щодо відсторонення її від керівництва комітетами в парламенті.

Рішення стосується двох позовів, поданих парламентською фракцією партії, яка має 77 з 733 місць у Бундестазі, пише DPA.

Суддя Доріс Кьоніг пояснила, що правила, які регулюють обрання та звільнення голів комітетів, належать до компетенції Бундестагу.

AfD подала скаргу після того, як традиційні партії об’єдналися, щоб позбавити депутатів «Альтернативи для Німеччини» можливості очолити три комітети – з питань охорони здоров’я, внутрішніх справ та розвитку – в Бундестазі після виборів 2021 року.

Комітети Бундестагу формуються заново в кожному законодавчому періоді. Як правило, кандидатури голів комітетів обговорюються в Раді старійшин – групі з близько двох десятків високопоставлених і досвідчених законодавців. Якщо згоди не досягнуто, як після парламентських виборів у вересні 2021 року, порядок черговості розподілу розраховується на основі парламентських груп. Це призвело до того, що AfD отримала посади трьох голів, але опозиція з боку інших партій змусила провести голосування, в результаті якого ультраправі кандидати програли.

Другий позов стосувався усунення депутата від AfD Штефана Бранднера з посади голови Комітету з правових питань у листопаді 2019 року.

Партія AfD стверджувала, що її права на рівне ставлення як парламентської групи та на справедливе застосування процедурних правил Бундестагу були порушені, але суд наразі відхилив скаргу.

Форум

XS
SM
MD
LG