Доступність посилання

ТОП новини

Климпуш-Цинцадзе: рішення про надання нової макрофінансової допомоги ЄС може ухвалити до літа


Іванна Климпуш-Цинцадзе
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Рішення щодо можливого надання нової макрофінансової допомоги Україні може бути ухвалене протягом наступних трьох місяців, бо діалог Києва і Брюсселя щодо цього триває вже з кінця минулого року. Таке сподівання висловила віце-прем’єр-міністр із питань євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у Брюсселі після зустрічі з заступником голови Європейської Комісії єврокомісаром із питань євро і соціального діалогу Валдісом Домбровскісом.

«Оскільки ми розпочали цей діалог (щодо надання нової макрофінансової допомоги Україні, – ред.) раніше, ще з кінця минулого року, то ми можемо говорити, що десь до літа це рішення мало б бути ухвалене», – заявила Климпуш-Цинцадзе, відмовившись називати точніші дати та суми.

Віце-прем’єр-міністр пояснила, що Київ працює над «формулюванням реалістичних цілей та узгодить їх із європейськими колегами». Вона додає, що «з віце-президентом Єврокомісії узгодили спільне розуміння, коли може бути подана наступна законодавча пропозиція щодо наступної макрофінансової допомоги».

Климпуш-Цинцадзе підтверджує, що у справі надання Україні своєї фінансової підтримки ЄС узгоджує свої кроки із Міжнародним валютним фондом.

«Тому в наданні макрофінансової допомоги Україну будуть такі ж часові рамки як і з МВФ. Це – весна 2019 року», – уточнила віце-прем’єр-міністр.

Раніше представники Єврокомісії заявляли, що виконавча установа ЄС готова підготувати нову макрофінансову допомогу, але за умови чітко визначеного і відчутного здійснення реформ, що ґрунтуються на програмі МВФ.

ЄС висуває як передумову отримання додаткових траншів макрофінансової допомоги успішну співпрацю Києва з Міжнародним валютним фондом. МВФ, зі свого боку, висуває до України низку своїх вимог щодо здійснення реформ для отримання чергового траншу допомоги за нині чинною програмою розширеного фінансування, зокрема – ухвалення закону про антикорупційний суд і приведення цін на газ до рівня ринкових. Через невиконання вимог МВФ уже кілька разів відкладав надання цього траншу. 12–16 лютого в Києві перебувала місія МВФ для технічних консультацій із представниками влади України щодо подальшої співпраці.

За останні три роки Євросоюз надав Україні макрофінансову допомогу загалом на суму у 3,4 мільярда євро.

XS
SM
MD
LG